Jaké nástrahy číhají o Vánocích na naše kočky a psy aneb Jak nestrávit svátky na veterině

O Vánocích to doma voní dobrotami, vánoční stromeček se krásně třpytí... Pro majitele psů a koček je to ale období, kdy je potřeba být pořád ve střehu. Jaké nejčastější nástrahy na naše domácí mazlíčka o Vánocích číhají? Tady je několik tipů, díky kterým zvládnete sváteční dny se svými mazlíčky v klidu, bezpečí a pohodě a nestrávíte svátky u veterináře.

Přestože si my lidé na Vánoce dopřáváme co hrdlo ráčí, u zvířat bychom tyto tendence měli co nejvíc krotit. „Nejčastěji lidem připomínám, aby své mazlíčky během vánočních svátků nepřekrmovali pamlsky a lidskou stravou. Může to vést k zažívacím potížím, zánětům žaludku, střev, nebo při příliš tučné stravě i k pancreatitis — zánětu slinivky břišní,“ uvádí zkušená veterinářka Kateřina Franková.

PŘEČTĚTE SI: Zakázané potraviny pro psy: Čokoláda je jedovatá, ořechy nebezpečné a hranolky nevhodné

Bacha na čokoládu

Některé potraviny mohou být pro zvířata toxické, proto je potřeba hlídat, aby k nim neměla přístup. Jde především o čokoládu, ořechy, umělé sladidlo xylitol či hroznové víno, a to i v podobě rozinek ve vánočce nebo vánočním štrúdlu.

„Čokoláda obsahuje látku zvanou theobromin, kterou psí organismus neumí zpracovat a odbourat, a která vyvolává v lepším případě průjmy a zvracení, v tom horším případě pak poruchy srdeční činnosti vedoucí až k zástavě srdce a smrti,“ vysvětluje Jan Andres, specialista na výživu psů a koček. Čokoláda je zvláště  pro psy nejrizikovější pochutinou – je pro ně dokonce přímo jedovatá!

Léky zvířatům zajistěte předem

Pokud vaše zvíře pravidelně užívá konkrétní léky, nezapomeňte si je s předstihem zajistit. „Některé léky máme stále, jiné musíme objednávat, a i jejich distribuce je během vánočních svátků omezená,“ varuje Kateřina Franková.

Vánoční stromek není hračka

Velmi častým nešvarem domácích mazlíčků je dělání si hračky ze všeho, co se krásně třpytí a leskne. Stáváme se tak svědky situací, kdy nám naše kočka bryskně odstrojí vánoční stromeček, nebo přinejmenším nenechá na pokoji skleněné ozdoby a barevné třásně. Nejnebezpečnější předmět spojený s vánočním stromkem je vánoční řetěz. Psi nebo kočky jsou schopní do sebe nasoukat doslova metry řetězu. Psi rádi okusují větve stromku, aniž by zkoumali, jestli na nich nezůstal háček atd. Je tak otázkou vteřiny, kdy se tyto zdánlivě nevinné hry mohou stát okamžikem hrůzy a zvíře se pořeže nebo se začne dusit.

První pomoc

„Pokud mazlíček pozře něco nevhodného, můžeme v domácích podmínkách vyvolat zvracení pomocí peroxidu vodíku. Vždy je ale dobré konzultovat jeho použití s veterinárním lékařem, protože ne všechny předměty nebo látky je vhodné vyzvracet. Veterináři navíc mají i další léky, kterými mohou zvracení snadno a rychle vyvolat. Ale i tak doporučuji, aby peroxid vodíku měli po ruce v lékárničce všichni majitelé koček a psů,“ radí veterinářka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Nejčastější mýty o kočkách. Kde se vzaly pověry, že černá kočka nosí smůlu nebo má devět životů

Začne-li se zvíře dusit, zkontrolujeme horní cesty dýchací — otevřeme tlamu a podíváme se, jestli je překážka viditelná a dostupná. Pokud ano, snažíme se ji odstranit. V opačném případě neprodleně kontaktujeme veterináře.

Zdroje: veterinářka Kateřina Franková, Jan Andres, specialista na výživu psů a koček

Sdílejte článek

Přečtěte si také