Připravte si pravý africký rooibos: Pomáhá při hubnutí a neobsahuje kofein

Rooibos většinou řadíme mezi druhy čaje, ale tento nasládlý nápoj se vyrábí z listů čajovce kapského, ne z čajovníku. Čajovec roste výhradně na malém území v Jižní Africe a jeho konzumace má pro naše tělo mnohé příznivé účinky. Pomáhá proti bolestem hlavy a zlepšuje trávení.

Čajovec, čajovníkovec (Aspalathus)

Tento suchomilný keř se pěstuje v asi 240 až 280 druzích výhradně v Jižní Africe. Čajovec roste poléhavě nebo vzpřímeně do výšky až 2 m. Má trojčetné přisedlé listy a vykvétá většinou jednou do roka, od září do prosince, žlutými, ale někdy i bílými nebo červenými květy.

Většina druhů čajovce se pěstuje výhradně v jihozápadním Kapsku, pouze šest druhů se pěstuje i v provincii KwaZulu-Natal. Jedná se o rostlinu náročnou na půdu: Vyžaduje specifickou písčitou zeminu. Přitom je ale keř velmi odolný. Čajovec roste na území s častými požáry, kterým se dokonale přizpůsobil. Dokáže znovu obrazit i z téměř spáleného keře, a i jeho semena jsou velmi odolná. Mohou zůstat i šest let ve spálené půdě a pak teprve vyklíčit.

Mezi zahradními rostlinami čajovec téměř nikdy nenajdete. Jeho specifické nároky na pěstování to jednoduše neumožňují.

Lahodný nápoj rooibos

Listy čajovce se drtí a procházejí oxidací neboli fermentací jako listy pravého čaje. Tímto procesem vzniká čaj rooibos pro přípravu červenohnědého nálevu s výrazně nasládlou chutí. Ochutnat však můžete i rooibos nefermentovaný, zelený. Nálev pak má barvu žlutou a trávové aroma. Rooibos neobsahuje kofein, a je tak velmi oblíbený jako náhrada pravého čaje. V Africe se nejčastěji konzumuje s mlékem a cukrem, v Evropě většinou bez přísad a ochucování.

Jak připravit nejlepší rooibos

Vrchovatou lžičku rooibosu nasypte do šálku, zalijte 200 ml vroucí vody a nechte louhovat 3-5 minut. Nevadí však ani louhování delší, nehrozí zhořknutí ani změna chuti. Během louhování by měl být šálek zakrytý, aby se zabránilo odpařování vonných silic.

Léčivé účinky rooibosu

Rooibos zlepšuje trávení a je doporučený ke konzumaci při hubnutí, protože dokáže tlumit chuť k jídlu. Napomáhá k vylučování toxinů z těla a podporuje celkovou obranyschopnost organismu.

Rooibos pomáhá proti bolestem hlavy, nespavosti i depresi, dokáže zlepšovat alergie a kožní choroby, je plný vitaminů a minerálů. Proto se doporučuje pití rooibosu i po sportovním výkonu nebo po jakékoliv jiné fyzické námaze.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Rooibos; https://www.ahmadtea.cz/blog/svet-caju/rooibos-zazrak-bez-kofeinu


Přečtěte si také