Kuchyně

24. listopadu 2021 10:00

Simona Sedláčková

Čaj není jen černý nebo ovocný. Ochutnejte oolong nebo pu-erh

Venku už nám pěkně přituhuje a nic nás po příchodu domů nezahřeje lépe než šálek lahodného čaje. Pokud se s čaji chcete seznámit trochu více a obyčejný sáčkový černý čaj už se vám trochu zajídá, máme pro vás přehlídku zajímavých druhů čajů. Který ochutnáte jako první?

Pokud chcete opravdu proniknout do tajemství různých druhů kvalitních čajů, nikdy se nespokojte s nabídkou běžných obchodů, ale poohlédněte se po nejbližší specializované prodejně. Hodně informací a produktů najdete samozřejmě na internetu.

Kde se pěstují nejlepší čaje

Hlavní a nejznámější oblast pěstování čaje je tradičně jihovýchodní a východní Asie. Některé druhy jsou pro nás trochu netradiční, ale stojí za to se s nimi seznámit.

  • Čína: černý, zelený, bílý a žlutý čaj, oolong a pu-erh
  • Indie: černý čaj
  • Srí Lanka: černý čaj
  • Tchaj-wan: bílý čaj a oolong
  • Japonsko: zelený čaj

Černý čaj

Po celém světe nejoblíbenější druh čaje s vysokým obsahem teinu. Listy čajovníku procházejí procesem fermentace (oxidace), díky které čaj získá výraznou, silnou chuť. Nejtradičnějším producentem černého čaje je Čína, která s pěstováním čaje přišla jako první, ale dnes je významným producentem černého čaje i Indie a Srí Lanka.

  • Černý čaj se zalévá vodou o teplotě 96 °C a louhuje se 2-3 minuty.

Zelený čaj

Zelený čaj neprochází procesem fermentace, jeho listy se mohou louhovat i několikrát po sobě a někteří odborníci dokonce doporučují první výluh vylít a pít až čaj z druhého vyluhování, kdy je nápoj zbaven toxinů. Hlavními producenty zeleného čaje jsou Čína a Japonsko.

  • Zelený čaj se zalévá vodou o teplotě 80–90 °C a louhuje se 2-3 minuty.

Bílý čaj

Bílý čaj má velmi jemnou chuť a vyrábí se z mladých lístků a pupenů čajovníku a bez fermentace. Proč se mu říká právě bílý čaj? Podle bílých chloupků, které má rostlina na nerozvitých pupenech květů.

  • Bílý čaj se zalévá horkou vodou o teplotě 85–96 °C a louhuje se déle, asi 2–5 minut.

Žlutý čaj

Žlutý čaj je poměrně vzácný. Vyrábí se podobným postupem jako čaj zelený, ale pupeny a lístky, které se oškubávají brzy na jaře, se zahřívají na horkých pánvích a balí do speciální tkaniny.  Není tak trpký jako čaj zelený. Ze žlutého čaje je možné připravit nálev opakovaně.

  • Žlutý čaj se zalévá vodou o teplotě 80 °C a louhuje se asi 3 minuty.

Čaj pu-erh

Dříve se tímto názvem označovaly všechny lisované čaje vyrobené v čínské provincii Yunnan. Dnes název označuje čaje dodatečně fermentované za účasti speciálních plísní a bakterií. Čaj má zvláštně zemitou chuť.

  • Čaj pu-erh se zalévá vodou o teplotě 96 °C a louhuje se 1-3 minuty.

Čaj oolong

Čaj oolong vzniká tak, že se čajové lístky suší na slunci a částečně fermentují a následně svíjejí. Chuť může být ovocná, nasládlá nebo i těžká a dřevitá.

  • Čaj oolong se zalévá vodou o teplotě 96 °C a louhuje se 1,5 minuty.

U nás mají velkou tradici i čaje bylinné

Sdílejte článek

Přečtěte si také