Čaj není jen černý nebo ovocný. Ochutnejte oolong nebo pu-erh

Příprava dobrého čaje má svá pravidla Zdroj: iStock
Pokud chcete opravdu proniknout do tajemství různých druhů kvalitních čajů, nikdy se nespokojte s nabídkou běžných obchodů, ale poohlédněte se po nejbližší specializované prodejně. Hodně informací a produktů najdete samozřejmě na internetu.

Nádherný pohled na čajovou plantáž Zdroj: iStock
Kde se pěstují nejlepší čaje
Hlavní a nejznámější oblast pěstování čaje je tradičně jihovýchodní a východní Asie. Některé druhy jsou pro nás trochu netradiční, ale stojí za to se s nimi seznámit.
- Čína: černý, zelený, bílý a žlutý čaj, oolong a pu-erh
- Indie: černý čaj
- Srí Lanka: černý čaj
- Tchaj-wan: bílý čaj a oolong
- Japonsko: zelený čaj

Není čaj jako čaj. Který ochutnáte? Zdroj: iStock
Černý čaj
Po celém světe nejoblíbenější druh čaje s vysokým obsahem teinu. Listy čajovníku procházejí procesem fermentace (oxidace), díky které čaj získá výraznou, silnou chuť. Nejtradičnějším producentem černého čaje je Čína, která s pěstováním čaje přišla jako první, ale dnes je významným producentem černého čaje i Indie a Srí Lanka.
- Černý čaj se zalévá vodou o teplotě 96 °C a louhuje se 2-3 minuty.
Zelený čaj
Zelený čaj neprochází procesem fermentace, jeho listy se mohou louhovat i několikrát po sobě a někteří odborníci dokonce doporučují první výluh vylít a pít až čaj z druhého vyluhování, kdy je nápoj zbaven toxinů. Hlavními producenty zeleného čaje jsou Čína a Japonsko.
- Zelený čaj se zalévá vodou o teplotě 80–90 °C a louhuje se 2-3 minuty.

Zelený čaj Zdroj: iStock
Bílý čaj
Bílý čaj má velmi jemnou chuť a vyrábí se z mladých lístků a pupenů čajovníku a bez fermentace. Proč se mu říká právě bílý čaj? Podle bílých chloupků, které má rostlina na nerozvitých pupenech květů.
- Bílý čaj se zalévá horkou vodou o teplotě 85–96 °C a louhuje se déle, asi 2–5 minut.
Žlutý čaj
Žlutý čaj je poměrně vzácný. Vyrábí se podobným postupem jako čaj zelený, ale pupeny a lístky, které se oškubávají brzy na jaře, se zahřívají na horkých pánvích a balí do speciální tkaniny. Není tak trpký jako čaj zelený. Ze žlutého čaje je možné připravit nálev opakovaně.
- Žlutý čaj se zalévá vodou o teplotě 80 °C a louhuje se asi 3 minuty.
Čaj pu-erh
Dříve se tímto názvem označovaly všechny lisované čaje vyrobené v čínské provincii Yunnan. Dnes název označuje čaje dodatečně fermentované za účasti speciálních plísní a bakterií. Čaj má zvláštně zemitou chuť.
- Čaj pu-erh se zalévá vodou o teplotě 96 °C a louhuje se 1-3 minuty.
Čaj oolong
Čaj oolong vzniká tak, že se čajové lístky suší na slunci a částečně fermentují a následně svíjejí. Chuť může být ovocná, nasládlá nebo i těžká a dřevitá.
- Čaj oolong se zalévá vodou o teplotě 96 °C a louhuje se 1,5 minuty.
U nás mají velkou tradici i čaje bylinné