České chaty snů

24. března 2024 07:00

redakce Prima Living

České chaty snů: Stará chatka na břehu rybníka má teď šmrnc. A vešla se do ní i kuchyň

Chata u jezera po proměně - České chaty snů S2 (1)

České chaty snů o proměnách chat a chalup se vrátily na obrazovky televize Prima. V prvním díle se do rekonstrukce staré rybářské chatky pustili architekti Petr Portych, Ondřej Zdvomek a akademický sochař Sebastian Wojnar. A proměna chaty na břehu Zlivského rybníka se jim povedla na jedničku.

Malá rybářská chata s bohatou rodinnou tradicí a devadesátiletou historií se nachází nedaleko Hluboké nad Vltavou. Zlivský rybník jí dodává malebné a romantické prostředí. Majitel a jeho početná rodina si přáli především lépe využít vnitřní prostor chaty.

Jedná se o typizovanou rybářskou stavebnici, do které se nevejde ani loď, ani ráhno, a kuchyň si ten název vůbec nezaslouží. Chata má obdélníkový půdorys, nízkou sedlovou střechu, standardizovaná okna a unifikované řešení vnitřních prostor. Takže se muselo bourat…

Podívejte se na fotky,  jaká je chata teď po proměně a jak vypadala před rekonstrukcí:

Změny v  interiéru

Dělící stěna vymezující zadní prostor na přespání byla trochu podivně zahnutá dovnitř a tvořila kdysi krytý vstup. To architekti změnili a přesunuli vstup dovnitř blíže k příjezdu – stěna šla tedy částečně pryč.

Malé zadní zádveří posloužilo jako prostor pro vložení mini ložnice s palandami, do které se vejde každý poctivý rybář. Do zbytku vnitřního místa se kupodivu vešla jak normální kuchyň, tak obývací pokoj s novými kamny.

Terasa zůstala terasou, doplněnou obrovskými otevíracími vraty, která nefungují jako ochrana před komáry. Ale tak to má být –  hmyz je přece u vody součástí rekreace, stejně jako pády do kopřiv...

NENECHTE SI UJÍT: České chaty snů se vrací: Těšte se na osm nových velkolepých proměn

Hrátky s barvami

To, co posouvá chatu architektonicky o něco dále, je barevné řešení. Výrazná červeň použitá na krovy a postele dodává jinak jemným odstínům původní žluté partnera do hry. Stojí pevně v protikladu proti námořnické modré, kterou by člověk na takovém místě čekal a která je použita na nábytku a doplňcích. Hrají tak spolu vyladěnou čtverylku, která dává vnitřku náboj a teplotu.

Naučte se správně natírat! Petr Portych vám prozradí, jak na to:

Proměna chaty očima architekta Ondřeje Zdvomka

„Je to vlastně jednoduché – velkorysejší vnitřní prostor, otevřená konstrukce střechy, logičtější uspořádání vnitřních 'místností', žádná velká architektonická extravaganzza. V principech pevné a sebejisté barvy tvoří čerstvý celek, doplněný vtipně pojednaným ráhnem a mladistvým mini sousoším našeho umělce.“

Na tuto i předcházející epizody pořadu České chaty snů se můžete podívat zde.

Na prima+ si můžete novinkovou přestavbu pustit s týdenním předstihem.

Zdroj: TV Prima

Sdílejte článek

Přečtěte si také