Chřestový salát si můžete snadno vypěstovat a upravovat podobně jako chřest

Asijský druh zeleniny, chřestový salát nebo také celtuce, tvoří růžice měkkých listů, které můžete sklízet postupně. Velmi chutný je však i dužnatý stonek, který se v kuchyni připravuje podobně jako chřest.

Tzv. asijské druhy zeleniny začínají být stále více populární i v našich kuchyních. Většinou se jedná o listové druhy, které můžete znát také pod označením greens. Na rozdíl od našeho oblíbeného hlávkového salátu, kterému potřebnou chuť dodá až výrazná zálivka, asijské saláty bývají výrazné už sami o sobě. Některé jsou sladké, jiné pikantní a používají se do studených salátů i k tepelné úpravě. Většinu z nich si velmi snadno sami vypěstujete ze semen, která zakoupíte jednoduše přes internet, ale často i v hobby marketech nebo v květinářství.

Chřestový salát, celtuce (Lactuca sativa L. var. Asparagina)

Chřestový salát, nazývaný také celerový nebo stonkový salát, se pěstuje velmi snadno a za pár týdnů po výsevu ho mohou sklízet i úplní zahradní začátečníci. Vysévat ho můžete po velmi dlouhou dobu, od února do srpna. Nejprve ve skleníku, později přímo na záhonech v zahradě.

Chřestový salát vyžaduje lehký substrát s dostatkem humusu a slunečné nebo mírně polostinné stanoviště. Na jaře klíčí semínka o trochu déle (asi 15-20 dnů), ale v teplé letní půdě vyklíčí velmi rychle, asi za 6 dnů. Ideální teplota půdy ke klíčení bývá okolo 15 °C. Vzrostlé sazenice se na jaře vysazují ven až v druhé polovině května, v letních měsících, při pěstování rovnou na záhonech, je stačí jenom protrhat do sponu asi 30x30 cm.

Chřestový salát vytváří silný, dužnatý stonek, na jehož vrcholu vyrůstá měkká listová růžice. Listy netvoří pevné hlávky a mohou se postupně otrhávat a sklízet podle potřeby. Listy se zpracovávají jako běžné listové saláty a konzumují se v syrovém stavu.

Stonek je silný, dužnatý a sklízí se v době, kdy doroste do délky kolem 30 cm. Nejčastěji se v kuchyni upravuje podobně jako chřest, ale velmi dobře chutná i v syrové podobě. Stonek můžete nakládat, opékat, grilovat i smažit. Má jemnou, oříškovou chuť a vysoký obsah vitaminů.

Zdroj: https://www.osiva-semena.cz/salat/1393-salat-chrestovy-celtuce-lactuca-sativa-lvarasparagina-osivo-salatu-chrestoveho-300-ks.html?SubmitCurrency=1&id_currency=1&utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=CZ-SDN-DYN-Rtg&utm_content=Nav%c5%a1t%c3%advili+produkt+7; https://en.wikipedia.org/wiki/Celtuce

Sdílejte článek
Štítky jaro kuchyně zelenina skleník salát chřest záhon stonek locika setá chřestový salát celtuce Lactuca sativa L. var. Asparagina celerový salát stonkový salát

Přečtěte si také