Pěstujte mangold! Dekorativní barevná zelenina se vám odmění báječnou chutí a prospěje zdraví
Mangold u nás bohužel nepatří mezi běžné druhy zeleniny, a přitom výborně chutná, prospívá zdraví, barevně zdobí zeleninové záhonky a snadno se pěstuje. Vybrat si můžeme buď mangold listový s hladkými i zkadeřenými listy, nebo řapíkatý s mohutnými řapíky. Poradíme, jak pěstovat atraktivní barevný mangold a jak ho využít v kuchyni.
Mangold (Beta vulgaris var. cicla), velice vděčná listová zelenina příbuzná špenátu a řepě je nenáročná na pěstování, sklízí se od jara až do mrazů a dovede u nás i přezimovat. Listy a stonky mangoldu jsou velmi lahodné a plné zdraví, navíc je mangold dekorativní. Pěstovat můžeme mangold listový s hladkými i zkadeřenými listy, který směle nahradí špenát, nebo řapíkatý s mohutnými rýhovanými řapíky, který si chutí nezadá s chřestem, mangoldem tak můžeme klidně nahradit špenát i chřest.
Listy a stonky mangoldu jsou velmi lahodné a plné zdraví, navíc je mangold dekorativní zelenina Zdroj: iStock
Mangold účinky
Mangold obsahuje vitaminy A, B, C, E, K, z minerálních látek draslík, fosfor, železo, hořčík, měď, zinek a další prvky. Je třeba zmínit také vlákninu, flavonoidy, kyselinu listovou, cholin či lutein.
- Mangold je účinnou prevencí národových onemocnění, příznivě působí proti kornatění cév, posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti.
- Urychluje trávení a působí jako mírné projímadlo.
- Podporuje vylučování škodlivých látek z těla, je to výborný pomocník při detoxikaci.
- Díky nízké energetické hodnotě je mangold vhodný při redukčních dietách.
Tipy na pěstování mangoldu
- Mangold není nijak zvlášť náročný na půdu, ale dobře uděláme, když před výsevem záhon vylepšíme několikacentimetrovou vrstvou vyzrálého kompostu.
- Mangold je dobrý soused takřka všech zelenin, ale nejvíc se mu přece jen líbí ve společnosti ředkviček, mrkve, košťálovin, cibule, česneku a salátů.
- Ovšem rozhodně nepatří na záhon po červené řepě a ostatních kořenových zeleninách.
- Mangold vyséváme přímo na záhon podle toho, kdy ho chceme sklízet. V dubnu a květnu pro sklizeň během léta, pro jarní sklizeň příštího roku začátkem podzimu. Schopné přezimovat jsou však i rostliny z jarního výsevu. Na zimu je vhodné mangold překrýt bílou netkanou textilií.
- Na dobře zkypřený a uhrabaný záhon vyséváme semena do hloubky kolem 3 cm a do řádků vzdálených asi 30 cm od sebe u listového mangoldu, u řapíkového až 50 cm. Hustě vyseté rostliny po vyklíčení vyjednotíme - listový na vzdálenost 20 cm, řapíkatý až 30 cm.
- Vyjednocené rostliny můžeme ještě zasadit zasadit například mezi salát - až ho sklidíme, bude mít mangold dost místa.
- Během růstu potřebuje mangold dostatečnou a pravidelnou zálivku, ale nepřemokřujeme ho!
- Prospívá mu mulčování a hlavně nesmíme zapomínat na odstraňování plevelů a kypření půdy.
- Zdravé a kvalitní rostliny mají silné řapíky a velké lesklé listy.
- Za několik týdnů po výsevu už listy mangoldu sklízíme. Odřezáváme je postupně zhruba 6 cm od země, rostlina dobře obrůstá.
- Když se objeví stonky s poupaty, při jarním výsevu přibližně v srpnu, musíme počínající květenství odstranit, protože kvetoucí mangold přestane vytvářet nové listy.
Nejčastější chyby při pěstování mangoldu
Mangold hyne
„Mangoldu, zejména mladým rostlinkám v prvních fázích růstu nesvědčí časté a nadměrné zalévání a trvale mokrá půda. Začnou mu uhnívat kořeny a rostlinu s hnijícími kořeny už není možné zachránit. Je nutné ho ze záhonu odstranit a vzít si ponaučení pro další pěstování,“ radí šlechtitel a pěstitel Jan Prášil.
Zkroucené listy mangoldu
Mangold napadly mšice, a pokud je hned neodstraníme, rostliny přestanou růst a zakrní. Proti mšicím účinkuje postřik mýdlovou vodou. Pro mšice je jedovatá rebarbora, tak si můžeme připravit domácí postřik: čerstvé listy (250 g) zalijeme vroucí vodou (1,5 l) a necháme půl hodiny vyluhovat. Pak scedíme a necháme úplně vychladnout. Rostliny napadené mšicemi stříkáme každé dva dny.
Předčasné vykvétání
„Za časným vybíháním mangoldu do květu je většinou nedostatečná zálivka v horkých dnech. Riziko vykvétání také hrozí při časném jarním výsevu do studené půdy,“ vysvětluje Jan Prášil.
Za několik týdnů po výsevu už listy mangoldu sklízíme. Odřezáváme je postupně zhruba 6 cm od země, rostlina dobře obrůstá. Zdroj: iStock
Mangold v kuchyni
Mangold má široké možnosti využití především v teplé kuchyni. Kdo nemá rád špenát, tak mangold je jeho jemnější alternativa, protože obsahuje méně kyseliny šťavelové. Mladé listy můžeme jíst za syrova v salátech. Jinak je přidáváme zeleninových polévek a slaných koláčů či závinů nebo do bramboráků. Vynikající je mangoldové pesto. Výborné jsou těstoviny a luštěniny s mangoldem. Oblíbené je zapékání mangoldu s různými druhy sýrů. Stonky jsou vhodná náhrada chřestu.
Mangold jako špenát
Na 2 lžících másla orestujeme 4 celé stroužky česneku a 1 nakrájenou cibuli, pak vložíme pokrájený mangold (asi půl kila) a dusíme doměkka; vyndáme česnek, osolíme a zalijeme trochou smetany. Je to výborná příloha k masu.
Oblíbené odrůdy mangoldu
Bright Yellow F1
Křehký, velmi výnosný hybridní řapíkatý mangold, který vytváří svěže zelené listy se šťavnatými žlutými řapíky. Dá se pěstovat v truhlících a velkých květináčích.
Rhubar Charb
Atraktivní raný mangold pro sklizeň listů i řapíků. Má tmavě červené stonky a sytě zelené listy, které jsou velké a zvlněné, rostlina je robustní a rychle roste. Listy a stonky lze sklízet průběžně už za 55 dnů od výsevu.
Gator
Listová odrůda lahůdkového mangoldu s tmavozelenými listy poskytuje několik sklizní, pro první ponechejte list do výšky 15 cm. Rostliny obrůstají, chutné jsou velmi mladé listy z dalších sklizní.
Lucullus
Řapíkatá odrůda mangold se širokými bílými řapíky a světlezelenými listy. Nenáročná zelenina pro opakovanou sklizeň. Můžeme pěstovat i z hustých výsevů pro „baby leaf“ ─ sklizeň mladých a křehkých listů.
Magenta Sunset
Mangold s růžově fialovými, velmi chutnými stopkami. Odrůda pro ty, co jedí nejen ústy ale i očima.
Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, Zelenina z ekozahrady (Jaroslav Svoboda, Lada Svobodová), www.almanac.com