Trendy

12. září 2024 13:06

Lenka Valjentová

Do Česka dorazil první sníh. Sněhové vločky poletují na Šumavě i v Krkonoších

Střední Evropu čeká v příštích dnech divoké počasí. Přijdou nejen vydatné lijáky, ale na horách také sněžení. Obavy z první letošní sněhové kalamity mají hlavně v Rakousku, ovšem i u nás už se objevil první letošní sníh v Krkonoších a na Šumavě.

Sníh zasype Alpy

Obavy z první letošní sněhové kalamity mají hlavně v Rakousku, kde by vydatné sněžení mělo v průběhu čtvrtka zasáhnout vrcholky Alp. Meteorolog Dominik Jung z portálu wetter.net řekl  deníku Bild, že už dnes by mohlo napadnout až dva metry sněhu. Na severu by hranice sněžení měla klesnout i na 1200 m n. m., při intenzivních srážkách může lokálně sněžit dokonce i níže. Foukat by měl navíc silný vítr a není tak vyloučeno, že se místy budou tvořit sněhové jazyky a závěje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Počasí se zblázní i u sousedů. V Alpách se připravují na přívaly sněhu, pak přijde babí léto

Tak vydatné sněžení nízko v Alpách v tomto ročním období není obvyklé. Stromy ještě mají listy a pod tíhou sněhu mohou padat. Meteorologové očekávají, že sníh zase rychle roztaje, což může v nížinách vyvolat povodně. V horách pak budou kvůli mokrému sněhu hrozit laviny.

První sněhové vločky letos dorazily brzy

První letošní sníh se objevil nejen v Rakousku, ale také na našich pohraničních horách v Krkonoších a na Šumavě. Sníh letos dorazil do Česka téměř o měsíc dříve než loni, kdy meteorologové zaznamenali první sněhové vločky až 8. října. V roce 2022 napadl první sníh 18. září ve výšce 1100 m n. m.

NENECHTE SI UJÍT: Mrazy za rohem. Podle meteorologů přijde výrazné ochlazení

Zasněžené šumavské vrcholky

Na Šumavě se podle webových kamer první sněhový poprašek objevil na vrcholu Boubína (pátá nejvyšší hora české části Šumavy má nadmořskou výšku 1362 m), ale mnohem hustěji sněžilo na Velkém Javoru, nejvyšším vrcholu Šumavy a Bavorského lesa s nadmořskou výškou 1456 metrů, který leží nedaleko českých hranic na německé straně pohoří. „Ochlazení přineslo první sněhové vločky na Šumavu a do Bavorského lesa. Na hřebenech se dnes ráno ukazují první sněhové vločky,“  uvádí se na sociálních sítích We Love Šumava.

PŘEČTĚTE SI: Meteorologové varují před povodněmi. Jak můžeme připravit na velkou vodu zahradu

Sníh poletuje i na Sněžce

Teploty kolem nuly hlásila také Sněžka a podle příspěvku na sociálních sítích tu na polské straně nejvyšší hory Krkonoš poletuje sníh:

O víkendu bude na horách sněžit

Podle webu in-pocasi.cz  vydatnější sněžení pak meteorologové očekávají v sobotu, kdy by mohlo napadnout i několik centimetrů. Sněžení v září se v nejvyšších polohách našich hor objevuje běžně. Tentokrát ovšem díky vydatným srážkám může sněhu napadnout i několik centimetrů. V neděli během dne se začne opět oteplovat.

Zdroje: sociání sítě, in-pocasi.czcnn.iprima.cz


Přečtěte si také