Dům Marilyn Monroe v Los Angeles unikl demolici. Tady v pouhých 36 letech zemřela

Když se Marilyn Monroe (✝36) v únoru roku 1962 přestěhovala do svého prvního a taky jediného domu, který vlastnila, netušila, že její radost z nového domova nebude dlouhá. V ložnici domu v Brentwoodu byla o šest měsíců později nalezena mrtvá. Přestože její čas na světě i v Brentwoodu byl krátký, stal se dům památkou jejího velkolepého života. Proto obrovské pozdvižení vyvolala zpráva, že noví majitelé plánují sídlo zbourat. Nyní to vypadá, že se dům podaří zachránit.

I jednašedesát let po smrti hereckého idolu Marilyn Monroe stále nosí lidé před její dům v Brentwoodu v Los Angeles květiny, aby uctili odkaz jedné z nejslavnějších hereček Hollywoodu. A byli to fanoušci Marilyn, kteří upozornili na plánovanou demolici a které zbourání tak významné památky naštvalo.

Dům za 200 milionů

Obrovské pozdvižení vyvolala zpráva, že noví majitelé sídla, ve kterém byla herečka v 36 letech nalezena mrtvá, požádali o povolení k demolici. A od stavebního úřadu ho získali. Podle katastru nemovitostí patří dnes dům firmě Glory of Snow Trust, která ho koupila letos v červenci za 8,35 milionu dolarů (přibližně 192 milionů korun).

Zrušit demolici se podařilo

Podle The Guardien se do dění vložila členka městské rady v Los Angeles Tracy Parková, která se nechala slyšet, že obdržela stovky žádostí, které ji vyzývaly, aby zachránila dům na adrese 12305 Fifth Helena Drive v luxusní čtvrti Brentwood. Bohužel demoliční povolení bylo vydáno dříve, než mohla zasáhnout. A tak Parková s jednomyslným souhlasem městské rady podala návrh na zahájení řízení o prohlášení nemovitosti za historickou a kulturní památku, což vedlo stavební odbor města ke zrušení demoličního povolení.

Rozhodnutí znamená dočasné zastavení platnosti demoličního povolení, které se týkalo domu, přistavěné garáže a skladu a počítalo i se zasypáním ikonického bazénu. Pokud ochránci odkazu božské Marylin uspějí ve sporu s nynějším majitelem, zůstane to tak i nadále, napsal deník The New York Times.

Památka na Marilyn Monroe

„Pro lidi po celém světě byla Marilyn Monroe víc než jen filmová dobová hvězda. Její příběh, od jejího náročného dětství, kdy vyrůstala v sirotčincích a pěstounských rodinách až po to, že se stala světovou ikonou a jednou z nejslavnějších žen, je zářným příkladem toho, co to znamená překonat nepřízeň osudu. Převažující sentiment je zde jasný. Tento dům musí být zachován jako důležitá součást historie, kultury a odkazu Hollywoodu a města Los Angeles,“ uvedla T. Parková pro The Guardien.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Takhle Marilyn Monroe trávila léto: Chalupa filmové hvězdy je k pronájmu. Měli byste na ni?

Dům  ve španělském koloniálním stylu se čtyřmi ložnicemi byl zastrčený v klidné ulici s bazénem ve tvaru ledviny a vzrostlými palmami. Hacienda byla postavena v roce 1929 na pozemku o rozloze 270 metrů čtverečních a byla první a taky jedinou rezidencí, kterou Marilyn Monroe, jež strávila část svého dětství v sirotčinci a pěstounské péči, vlastnila sama.

Historie domu v Brentwoodu

Dům koupila v únoru 1962 za 75 tisíc dolarů po rozvodu s třetím manželem, dramatikem Arthurem Millerem. Tehdy asi nejslavnější žena světa tu našla dokonalé soukromí a snažila se vytvořit svůj opravdový domov. Například si objednala zajímavé kousky nábytku v Mexiku a v zadní části zahrady udělala voňavou bylinkovou zahrádku. Monroe pojmenovala svůj dům Domov Cursum Perficio, což je latinská fráze znamenající zhruba „Tady moje cesta končí“, která zdobila dlaždice na přední verandě domu.

Filmová legenda, hvězda filmů jako Pánové mají radši blondýnky či Někdo to rád horké, byla nalezena mrtvá v ložnici domu v srpnu 1962. Jako příčina smrti byla stanovena akutní otrava barbituráty. Jen šest měsíců poté, co se nastěhovala. Bylo jí pouhých 36 let.

Zdroje: theguardian.comnytimes.com, profimedia.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také