Bydlení

12. ledna 2024 07:00

Lenka Valjentová

Dům, kde bydlel herec a idol žen Paul Newman, se prodal za 180 milionů korun

Dům v Beverly Hills, kde na počátku šedesátých let žil svého času jeden z nejpopulárnějších hollywoodských manželských párů Paul Newman (†83) a Joanne Woodwardová (93), se prodal za bezmála 8 milionů dolarů, což je zhruba 180 milionů korun. Jak nemovitost, která je vzpomínkou na zlatou éru americké kinematografie, vypadá?

Sídlo v Beverly Hills nedaleko Mulholland Drive na počátku šedesátých let obývali manželé Paul NewmanJoanne Woodwardová. Vzali se v roce 1958 a zůstali spolu až do smrti Paula Newmana na rakovinu plic ve věku 83 let v roce 2008.

Kus hollywoodské historie

Na první pohled působí bílý dům s šedou střechou docela obyčejně, ale omyl, kalifornský komplex představuje cenný kus hollywoodské historie a památku na zlatou éru americké kinematografie. Jak uvádí web Mansion Global, manželé měli dům pronajatý a proslavili ho fotografiemi pro článek v New York Daily News v roce 1962. Vznikla při té příležitosti i ikonická fotografie Paula Newmana, jak se zadumaným výrazem sedí na tříkolce své dcery.

Sídlo za 180 milionů

Sídlo v Beverly Hills podle webu Hollywood Reporter nabídla k prodeji fotografka Taylor Anne Crichtonová, dcera autora Jurského parku Michaela Crichtona. Ta jej koupila před dvěma lety za 7,35 milionu dolarů (165 milionů korun). Nyní už kupce našla a podle New York Post prodala za téměř přesně požadovanou cenu bezmála 8 milionů dolarů, tedy zhruba 180 milionů korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fotbalista Cristiano Ronaldo zapadl mezi šejky. Sídlo v Dubaji kupuje za více než miliardu

Jak vypadá dům, kde bydleli Paul Newman a Joanne Woodwardová

Uzavřený dvoupodlažní dům na takřka půlhektarovém svažitém pozemku byl postaven v roce 1937 ve stylu odkazujícím na někdejší koloniální architekturu. Do dnešních dnů prošel samozřejmě několika modernizacemi. Uvnitř se nacházejí čtyři ložnice doplněné pěti koupelnami.

Srdcem domu je obývací pokoj s velkými okny a černým mramorem obloženým krbem a klenutým stropem. Velkoryse řešená kuchyně se středovým ostrůvkem a tmavě modře lakovanými skříňkami  je prostorná, má spíž, vinotéku a jídelnu.

Příjemné zákoutí představuje zastřešená terasa s kamenným krbem a grilem, u nichž je posezení s pohodlnou houpačkou se sedačkou pro dva. Část střechy je řešena jako terasa s lehkým stanovým zastřešením.

V zahradě plné vzrostlých stromů a krásných keřů, mezi nimiž nechybějí citrusovníky, je umístěn i poměrně úzký, dlouhý bazén doplněný vířivkou. Nechybí ani hřiště na pétanque.

Zdroje: mansionglobal.comhollywoodreporter.comnypost.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také