návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Angrešt / Grossularia uva-crispa

iva.kropackova , Aktualizováno: 28.07.2021
Srstka angrešt / Grossularia uva-crispa
Autor: Pixabay Srstka angrešt / Grossularia uva-crispa
Angrešt je typické zahradní drobné ovoce. Nejchutnější je čerstvé utržený, tradičně se z něj připravují hlavně kompoty. i v kompotech. Nevýhodou keřů angreštu jsou ostré trny, které znepříjemňují trhání, proto pro sklizeň bobulí je dobré použít silnější rukavice. Připomeňme si základní pravidla pěstování angreštu a jak proti proti americkému padlí, které dokáže keře i úrodu zdecimovat.

reklama

Pravidla pěstování angreštu

  • Když srovnáme nároky rybízu (rybíz červený a bílý, rybíz černý) a angreštu, pak musíme konstatovat, že angrešt je náročnější na kvalitu půdy.
  • Angrešt vyžaduje středně těžké, humózní, hlubší půdy, neutrální až slabě kyselé reakce, dobře zásobené živinami.
  • Stanoviště vybíráme takové, aby docházelo k mírné výměně vzduchu. Zásadně nesázíme angrešty do mrazových kotlin, kde v období pozdních jarních mrazíků snadno namrzají. Nejlépe mu svědčí stanoviště s průměrnou roční teplotou 7 až 9 °C. 
  • Neprospívá mu ani sucho, ale ani zamokření. Dobře snáší mírné zastínění. V období sucha je potřeba zajistit doplňkovou zálivku, jinak jsou plody malé a špatně vyvinuté.
  • Angrešt pěstujeme ve tvaru pravokořenného keře, stromku nebo naštěpovaný na meruzalku zlatou.
  •  Angrešt můžeme vysazovat buď na podzim, nebo na jaře. Výhodnější je obvykle výsadba podzimní. Sazenice, nejsou-li sázeny těsně před zamrznutím půdy, ještě na podzim částečně zakoření a na jaře lépe využívají zimní vláhu. Obvykle také v prvním roce vytvoří větší přírůstky. Jarní výsadba trpívá suchem, zejména je-li provedena později, v době nedostatku vláhy je nutná závlaha.
Angrešt / Grossularia uva-crispa: angreštu vyhovují otevřená stanoviště, s mírným průvanem.
Autor: Pixabay Angrešt / Grossularia uva-crispa: angreštu vyhovují otevřená stanoviště, s mírným průvanem.

Angrešt a amarické padlí

Americké padlí dokonale zamíchalo odrůdami angreštu. Pěstitelé se opět vracejí ke klasické srstce, ochlupenému keříčkovému angreštu. Hnědé (americké) padlí angreštu je houbová choroba, která se projevuje bělavými povlaky podhoubí na větévkách a plodech. Povlaky hnědnou a kožovatí, plody přestanou růst a nakonec opadávají. Pochází z Ameriky a odsud je i jméno rozšířené mezi zahrádkáři. Angrešt (ale může napadnout i rybíz) potrápí především v deštivých letech anebo tam, kde máme keře vysazené hustě nebo ve stínu. Také může keře postihnout, pokud jsme je přehnojili dusíkem.

Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině

Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině

ČERNÝ RYBÍZ : Jak vypěstovat pikantní bobule a udělat z nich sladký lék proti chřipce

ČERNÝ RYBÍZ: Jak vypěstovat pikantní bobule a udělat sladký lék proti chřipce


 

reklama

Článek je zařazen v: angrešt , angrešt pěstování , angrešt americké padlí

reklama

Přečtěte si také