návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině

Lenka Valjentová , Vydáno: 31.07.2021
Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině
Autor: iStock Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině
Angrešt zná snad každý, ale přiznejme si, že ne každý má rád jeho nezvykle sladkokyselou chuť. Ale možná, až si jeho odpůrci přečtou, co všechno tyhle chlupaté bobule dokážou udělat pro zdraví, tak na angrešt změní názor. Už několik kousků angreštu dodá do těla spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny a pomůže vám vypořádat se s mnoha neduhy. Výborný je angreštový detox. Dříve se z angreštu na zimu běžně dělaly kompoty a marmelády, tak proč to nezkusit i dnes. Mlsným jazýčkům jistě přijde vhod angreštová bublanina.

reklama

Srstka angrešt (Grossularia uva-crispa), prostě angrešt je u nás tradičně pěstovaným drobným bobulovým ovocem spolu s červeným rybízem, černým rybízem, malinami a ostružinami. Trnité keře kdysi nesměly chybět na žádné zahradě, pak zájem o pěstování angreštu hodně ochabl kvůli americkému padlí, které dokázalo zničit celou úrodu i rostlinu. Dnes se k angreštu drobní pěstitelé pomalu vrací díky novým odrůdám i účinným přípravkům.

Angrešt je ovoce nadupané vitaminy: už hrstka angreštu dodá do těla spoustu cenných látek, a dokáže tak mu pomoci s mnoha zdravotními problémy
Autor: iStock Angrešt je ovoce nadupané vitaminy: už hrstka angreštu dodá do těla spoustu cenných látek, a dokáže tak mu pomoci s mnoha zdravotními problémy

Angrešt a zdraví

Roztomile chlupaté bobule v odstínech zelené, žluté, červené, fialové až téměř černé mají osvěžující, nezaměnitelnou a nezvyklou sladkokyselou chuť, která však každému nesedí. A tak je to s jeho příznivci slabší, i když je angrešt plný vlákniny, vitaminů C, E, B. A, železa, draslíku, hořčíku, mědi a vápníku. Už hrstka angreštu dodá do těla spoustu cenných látek, a dokáže mu tak pomoci s mnoha zdravotními problémy:

  • podporuje trávení, čistí střeva, pomáhá při akutní i chronické zácpě
  • zrychluje metabolismus
  • detoxikuje
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • pomáhá při problémech s močovým měchýřem (podobně jako brusinky), zrychluje vyplavování bakterií při zánětu močových cest a ledvin, chrání prostatu
  • zpevňuje cévy a žilní stěny, zmírňuje tvorbu křečových žil
  • mírně snižuje krevní tlak
  • posiluje imunitní systém, slouží jako účinná prevence proti virovým chorobám
  • pomáhá při anémii
  • pozitivně ovlivňuje činnost nervů i mozku, pomáhá při depresi a stresu
Srstka angrešt (Grossularia uva-crispa), prostě angrešt je u nás tradičně pěstovaným drobným bobulovým ovocem
Autor: iStock Srstka angrešt (Grossularia uva-crispa), prostě angrešt je u nás tradičně pěstovaným drobným bobulovým ovocem

Angreštová kúra

Angrešt (zmrazený necháme rozmrazit) očistíme a rozmixujeme, zředíme neperlivou vodou v poměru 3 : 1 nebo podle chuti.

  • Jako očistnou kúru pijeme tři týdny každé ráno nejméně půl hodiny před snídaní na lačno 250 ml.
  • Jako prevenci před virovými chorobami pijeme jeden až dva týdny dvakrát denně 100 ml angreštové šťávy.
  • Při chronické zácpě pijeme 300 ml nápoje před spaním po dobu tří až pěti dnů.
ČERNÝ RYBÍZ : Jak vypěstovat pikantní bobule a udělat z nich sladký lék proti chřipce

ČERNÝ RYBÍZ: Jak vypěstovat pikantní bobule a udělat sladký lék proti chřipce

OSTRUŽINY: Jak pěstovat černé ovoce a používat ho jako sladký přírodní lék

OSTRUŽINY: Jak pěstovat chutné ovoce a udělat z něj přírodní lék pro muže

Angrešt v kuchyni

Ve srovnání s jiným bobulovým ovocem lze angrešt skladovat relativně dlouho. V ledničce vydrží zhruba jeden týden, poškozené nebo příliš měkké plody se kazí rychleji. Angrešt se dá dobře zamrazit. U nás se tradičně zavařoval a zavařuje jako kompot, připravují se z něj džem, želé, šťávy, omáčky, moučníky, dezerty, zmrzliny, přidává se do ovocných salátů, k masu a k rybám.

Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v kompotu, který se dříve běžně zavařoval na zimu
Autor: iStock Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v kompotu, který se dříve běžně zavařoval na zimu

Tradiční ostružinový kompot

Ingredience

  • 1 kg angreštu
  • 400 až 500 g cukr krystal
  • 1 l vody

Příprava

Cukr svaříme s vodou. Zralý, ale pevný a dobře očištěný angrešt (omyjeme a zbavíme ho okvětí a stopek) opatně napíchneme jehlicí nebo silnější jehlou. Vložíme je do zavařovacích sklenic, zalijeme vlažným cukerným roztokem, pevně uzavřeme víkem a sterilujeme 20 až 30 minut při teplotě 85 °C.

Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v sametové marmeládě s ostružinami
Autor: Dr.Oetker Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v sametové marmeládě s ostružinami

Angreštová marmeláda s ostružinami

Ingredience

  • 900 g angreštu
  • 700 g ostružin
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 želírovací cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava

Angrešt a ostružiny pečlivě očistíme. Ponorným mixérem rozmixujeme, můžeme ještě propasírovat přes síto. Ovoce vložíme do většího hrnce, přidáme skořici a dobře promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme do varu a povaříme minimálně 5 minut. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených skleniček (3 sklenice à 350 ml) až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v bublanině
Autor: iStock Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v bublanině

Babiččina bublanina s angreštem

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • máslo a mouka do pekáče nebo kulaté formy
  • zralý angrešt podle chuti
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • cukr na posypání bublaniny

Příprava

Angrešt (můžeme ho smíchat s rybízem nebo višněmi) opláchneme. Cukr a hrubou mouku promícháme. Okapané ovoce v této směsi obalíme. Oddělíme si bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. V míse smícháme moučkový a vanilkový cukr, žloutky a změklé máslo a utřeme do pěny. Do pěny postupně po lžících vmícháváme mouku prosátou s práškem do pečiva a sníh. Hotové těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo formy a poklademe obaleným angreštem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut. Po upečení pocukrujeme.

O ovoci vy vás ještě mohlo zajímat:

Využijte léčivou sílu ovoce na maximum a jezte ho podle dne narození

Jezte ovoce podle dne svého narození. Někomu pomohou jablka, někomu jahody

Pro většinu z nás je červený rybíz dost kyselý, ale jako základ do marmelády nebo sirupu je skvělý

4 tipy, jak zpracovat úrodu rybízu: Udělejte si jednoduchou marmeládu nebo rybíz à la brusinky

Zinek a antioxidanty, to je oč tu běží

Drobné ovoce – maliny, rybíz i jahody zvyšují chuť na sex. Pokud je tedy sníte celé

Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat

Jak zpracovat třešně? Vyzkoušejte třešňový sirup, džem nebo koláč

Když borůvky hrají hlavní roli: Kynuté borůvkové knedlíky, muffiny džem a ostrá salsa

Když borůvky hrají hlavní roli: kynuté knedlíky, muffiny, džem a ostrá salsa

Brusinky se svíčkovou je česká klasika. Výborné jsou i brusinkový sirup, likér a bábovka

Připravte skvělé brusinky na svíčkovou. Zkuste i brusinkový sirup, likér nebo bábovku

13 tipů, jak správně zamrazit české sezonní ovoce

13 tipů, jak správně zamrazit sezonní ovoce

Višně

Višně jsou ovoce pouze pro znalce

Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy

Proč jíst višně: Zkuste domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu

Vyrobte si nejlepší domácí nanuky

Vyrobte si ty nejlepší domácí nanuky. Využijte maliny i černý rybíz

reklama

Článek je zařazen v: angrešt , angrešt bublanina , angrešt kompot , angrešt marmeláda , angrešt zdraví , angreštový detox , Srstka angrešt (Grossularia uva-crispa)

reklama

Přečtěte si také