Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho zvláštní sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině
Angrešt zná snad každý, ale přiznejme si, že ne každý má rád jeho nezvykle sladkokyselou chuť. Ale možná až si jeho odpůrci přečtou, co všechno tyhle chlupaté bobule dokážou udělat pro zdraví, tak na angrešt změní názor. Už několik kousků angreštu dodá do těla spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny a pomůže vám vypořádat se s mnoha neduhy. Výborné jsou klasický kompot, džem nebo bublanina.
Srstka angrešt (Grossularia uva-crispa), prostě angrešt, je u nás tradičně pěstovaným drobným bobulovým ovocem spolu s červeným rybízem, černým rybízem, malinami a ostružinami. Trnité keře kdysi nesměly chybět na žádné zahradě, pak zájem o pěstování angreštu hodně ochabl kvůli americkému padlí, které dokázalo zničit celou úrodu i rostlinu. Dnes se k angreštu drobní pěstitelé pomalu vracejí díky novým odrůdám i účinným přípravkům.
Angrešt: chlupaté bobule v odstínech zelené, žluté, červené, fialové, až téměř černé mají osvěžující, nezaměnitelnou a nezvyklou sladkokyselou chuť, která však každému nesedí. Zdroj: iStock
Angrešt účinky
Roztomile chlupaté bobule v odstínech zelené, žluté, červené, fialové, až téměř černé mají osvěžující, nezaměnitelnou a nezvyklou sladkokyselou chuť, která však každému nesedí. A tak je to s jeho příznivci slabší, i když je angrešt plný vlákniny, vitaminů C, E, B, A, železa, draslíku, hořčíku, mědi a vápníku. Už hrstka angreštu dodá do těla spoustu cenných látek, a dokáže mu tak pomoci s mnoha zdravotními problémy, například :
- podporuje trávení, čistí střeva, pomáhá při akutní i chronické zácpě
- zrychluje metabolismus a detoxikuje
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- pomáhá při problémech s močovým měchýřem (podobně jako brusinky), zrychluje vyplavování bakterií při zánětu močových cest a ledvin, chrání prostatu
- zpevňuje cévy a žilní stěny, zmírňuje tvorbu křečových žil
- mírně snižuje krevní tlak
- posiluje imunitní systém, slouží jako účinná prevence proti virovým chorobám
- pozitivně ovlivňuje činnost nervů i mozku, pomáhá při depresi a stresu
Angreštová kúra
Angrešt (zmrazený necháme rozmrazit) očistíme a rozmixujeme, zředíme neperlivou vodou buď v poměru 3 : 1, nebo podle chuti.
- Jako očistnou kúru (jednou za rok) pijeme tři týdny každé ráno nejméně půl hodiny před snídaní nalačno 250 ml.
- Jako prevenci před virovými chorobami pijeme jeden až dva týdny dvakrát denně 100 ml angreštové šťávy.
- Při chronické zácpě pijeme 300 ml nápoje před spaním po dobu tří až pěti dnů.
Angrešt v kuchyni
Ve srovnání s jiným bobulovým ovocem se dá angrešt skladovat relativně dlouho. V ledničce vydrží zhruba jeden týden, poškozené nebo příliš měkké plody se kazí rychleji. Angrešt se dá dobře zamrazit. U nás se tradičně zavařoval a zavařuje jako kompot, připravují se z něj džem, želé, šťávy, omáčky, moučníky, dezerty, zmrzliny, přidává se do ovocných salátů, k masu a k rybám.
Tradiční angreštový kompot
Ingredience
- 1 kg angreštu
- 400 až 500 g cukr krystal
- 1 l vody
Příprava
Cukr svaříme s vodou. Zralý, ale pevný a dobře očištěný angrešt (omyjeme a zbavíme ho okvětí a stopek) opatrně napíchneme jehlicí nebo silnější jehlou. Vložíme je do zavařovacích sklenic, zalijeme vlažným cukerným roztokem, sklenice pevně uzavřeme víčky a sterilujeme 20 až 30 minut při teplotě 85 °C.
Angreštová marmeláda s ostružinami
Ingredience
Příprava
Angrešt a ostružiny pečlivě očistíme. Ponorným mixérem rozmixujeme, můžeme ještě propasírovat přes síto. Ovoce vložíme do většího hrnce, přidáme skořici a dobře promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme do varu a povaříme minimálně 5 minut. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených skleniček (3 sklenice à 350 ml) až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Bublanina s angreštem
Ingredience
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 5 vajec
- špetka soli
- máslo a mouka do pekáče nebo kulaté formy
- zralý angrešt podle chuti
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce hrubé mouky
- cukr na posypání bublaniny
Příprava
- Angrešt (můžeme ho smíchat s rybízem nebo višněmi) opláchneme. Cukr a hrubou mouku promícháme. Okapané ovoce v této směsi obalíme.
- Oddělíme bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. V míse smícháme moučkový a vanilkový cukr, žloutky a změklé máslo a utřeme do pěny. Do pěny postupně po lžících vmícháváme mouku prosátou s práškem do pečiva a sníh.
- Hotové těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo formy a poklademe obaleným angreštem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut. Po upečení pocukrujeme.
Zdroje:cs.wikipedia.org, agromanual.cz www.bylinkyprovsechny.cz