Angrešt je vitaminy nabité ovoce. Vynikne v bublanině i kompotu

Angrešt zná snad každý, ale jeho nezvyklá chuť každému nesedí. Výborné jsou z něj kompot, džem i bublanina. Víte, že chlupaté bobule dokážou pomoci s mnoha neduhy?

Srstka angrešt (Grossularia uva-crispa), prostě angrešt, je u nás tradičně pěstovaným drobným bobulovým ovocem spolu s červeným rybízem, černým rybízem, malinami a ostružinami. Trnité keře kdysi  byly na každé zahradě. Pak zájem o pěstování angreštu hodně ochabl kvůli americkému padlí, které dokázalo zničit celou úrodu i rostlinu. Dnes se k angreštu drobní pěstitelé pomalu vracejí.

Angrešt účinky

Roztomile chlupaté bobule v odstínech zelené, žluté, červené, fialové až téměř černé mají osvěžující, nezaměnitelnou a nezvyklou sladkokyselou chuť, která však každému nesedí. A tak je to s jeho příznivci slabší, i když je angrešt plný vlákniny, vitaminů C, E, B, A, železa, draslíku, hořčíku, mědi a vápníku. Už hrstka angreštu dodá do těla spoustu cenných látek a dokáže mu pomoci s mnoha zdravotními problémy, například :

  • podporuje trávení, čistí střeva, pomáhá při akutní i chronické zácpě
  • zrychluje metabolismus a detoxikuje
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • pomáhá při problémech s močovým měchýřem (podobně jako brusinky), zrychluje vyplavování bakterií při zánětu močových cest a ledvin, chrání prostatu
  • zpevňuje cévy a žilní stěny, zmírňuje tvorbu křečových žil
  • mírně snižuje krevní tlak
  • posiluje imunitní systém, slouží jako účinná prevence proti virovým chorobám
  • pozitivně ovlivňuje činnost nervů i mozku, pomáhá při depresi a stresu

Angreštová kúra

Angrešt (zmrazený necháme rozmrazit) očistíme a rozmixujeme, zředíme neperlivou vodou buď v poměru 3 : 1, nebo podle chuti.

  • Jako očistnou kúru (jednou za rok) pijeme tři týdny každé ráno nejméně půl hodiny před snídaní nalačno 250 ml.
  • Jako prevenci před virovými chorobami pijeme jeden až dva týdny dvakrát denně 100 ml angreštové šťávy.
  • Při chronické zácpě pijeme 300 ml nápoje před spaním po dobu tří až pěti dnů.

Nenechte si ujít: Z červeného rybízu můžete udělat skvělou šťávu, vánoční marmeládu či pikantní želé

Angrešt v kuchyni

Ve srovnání s jiným bobulovým ovocem se dá angrešt skladovat relativně dlouho. V ledničce vydrží zhruba jeden týden, poškozené nebo příliš měkké plody se kazí rychleji. Angrešt se dá dobře zamrazit. U nás se tradičně zavařoval a zavařuje jako kompot, připravují se z něj džem, želé, šťávy, omáčky, moučníky, dezerty, zmrzliny, přidává se do ovocných salátů, k masu a k rybám.

Tradiční angreštový kompot

Ingredience

  • 1 kg angreštu
  • 400 až 500 g cukru krystal
  • 1 l vody

Příprava

Cukr svaříme s vodou. Zralý, ale pevný a dobře očištěný angrešt (omyjeme a zbavíme ho okvětí a stopek) opatrně napíchneme jehlicí nebo silnější jehlou. Vložíme je do zavařovacích sklenic, zalijeme vlažným cukerným roztokem, sklenice pevně uzavřeme víčky a sterilujeme 20 až 30 minut při teplotě 85 °C.

Inspirujte se: Pikantní černý rybíz je nadupaný céčkem. Plody i listy pomáhají s kašlem i hubnutím

Angreštová marmeláda s ostružinami

Ingredience

  • 900 g angreštu
  • 700 g ostružin
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 želírovací cukr Extra 2 : 1

Příprava

Angrešt a ostružiny pečlivě očistíme. Ponorným mixérem rozmixujeme, můžeme ještě propasírovat přes síto. Ovoce vložíme do většího hrnce, přidáme skořici a dobře promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme do varu a povaříme minimálně 5 minut. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených skleniček (3 sklenice à 350 ml) až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Bublanina s angreštem

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • máslo a mouka do pekáče nebo kulaté formy
  • zralý angrešt podle chuti
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • cukr na posypání bublaniny

Příprava

  1. Angrešt (můžeme ho smíchat s rybízem nebo višněmi) opláchneme. Cukr a hrubou mouku promícháme. Okapané ovoce v této směsi obalíme.
  2. Oddělíme bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. V míse smícháme moučkový a vanilkový cukr, žloutky a změklé máslo a utřeme do pěny. Do pěny postupně po lžících vmícháváme mouku prosátou s práškem do pečiva a sníh.
  3. Hotové těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo formy a poklademe obaleným angreštem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut. Po upečení pocukrujeme.

Zdroje: cs.wikipedia.orgagromanual.czwww.bylinkyprovsechny.cz


Přečtěte si také