Černý rybíz: Jak vypěstovat pikantní bobule a udělat sladký lék proti chřipce
Černý rybíz je díky své pikantní, sladce navinulé chuti a vysokému obsahu vitaminu C populárním letním ovocem, které dnes nechybí snad na žádné zahradě. Je tomu tak i proto, že se pěstuje celkem snadno a nepotřebuje žádnou speciální péči. Není bez zajímavosti, že bobule i listy černého rybízu se dlouho používaly jako lék proti angíně, chřipce a nachlazení. Drobné plody jsou skvělé nejen právě utržené, ale dají se i mnoha způsoby konzervovat!
Černý rybíz (Ribes nigrum) je vytrvalý ovocný keř, zdravé jsou nejen plody, léčivé jsou i listy. Do 16. století byl využíván jako lék proti angíně, chřipce a nachlazení. Malé černé bobule obsahují hodně vitaminu C (až 5 x více než citron), dále vitaminy A, B a E, z minerálů hlavně draslík, vápník, hořčík, sodík, železo a zinek. Dále obsahuje např. silice, rutin, třísloviny, flavonoidy, ovocnýcukr, vlákninu,pektin Ze všech bobulových plodů má nejvyšší podíl ovocných kyselin, které aktivují látkovou výměnu.
Černý rybíz patří mezi významné rostlinné antioxidanty. Přispívá kvylučování vody a toxinů zorganismu, pomáhá při hubnutí. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, zlepšuje stav svalů a kloubů, působí proti průjmu, žaludečním a střevním infekcím. Díky rutinu je účinným lékem proti hemoroidům a křečovým žilám. Černý rybíz obsahuje také karoteny a antokyany, které vorganismu ničí volné radikály a chrání před onemocněními srdce a krevního oběhu, mají i protizánětlivé účinky. Osvědčil se při léčbě chorob z nachlazení, angín, zánětů v krku, kašli i astmatu.
Léčivélisty černého rybízu
Listy černého rybízu obsahují zejména flavonoidy, rutin, tanin, třísloviny a vitamin C.Mají příjemné aroma a jsou součástí mnoha léčivých bylinných čajových směsí. Nálev z rybízových listů má močopudné a odvodňovací účinky, a proto se doporučuje při detoxikačních a redukčních kúrách; při nachlazení podporuje pocení, snižuje horečku a podporuje imunitu. Působí protizánětlivě a nálev z listů se osvědčil jako antirevmatikum.
Nálev z listů
V sezoně si utrhneme několik čerstvých listů, zmalujeme je 150 ml vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat a scedíme. V zimě použijeme 2 lžičky sušeného rybízového listí, zalijeme 200 ml vroucí vody a 15minutovém vyluhování scedíme. Pijeme 1 – 4 šálky nejlépe každý den ve stejný čas, nálev si vždycky připravíme čerstvý.
Recept na pečený čaj proti chřipce a na posílení imunity
Do vysokého pekáčku nasypeme 1 kg vyzrálých bobulí černého rybízu, pokapeme čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu, přidáme 1 badyán a 2 - 3 hřebíčky. Zasypeme 400 g cukru. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme, dokud nepustí šťávu. Průběžně kontrolujeme, aby se čaj na okrajích nepřipálil, podle potřeby můžeme podlévat vodou. Horký čaj dáme vyvařených skleniček, zavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí otočíme dáme do chladničky. Užíváme třikrát denně 1 lžíci na posílení imunity vchřipkovém období. Když 2 lžičky zalijeme horkou vodou, máme léčivý čaj. Se studenou vodou a ledem pijeme jako osvěžující limonádu.
12 pravidel pěstování keřového černého rybízu
- Černý rybíz bohatě plodí, pěkně vypadá, příjemně voní a docela dobře poslouží třeba jako předěl okrasné a užitkové zahrady nebo živý plot. Keř černého rybízu při přiměřené péči bude plodit až 20 let.
- Černému rybízu vyhovuje slunné a vzdušné stanoviště, má rád výživné hlinité půdy, které umí dostatečně zadržovat vlhkost. Černý rybíz se výborně snáší na záhonu s angreštem.
- Nové keře rybízu - prostokořenné sazenice - vysazujeme na zahradu na podzim nebo na jaře. Kontejnerované sazenice lze sázet celoročně až do zámrazu. Keře sázíme asi o 10 cm hlouběji, než rostly ve školce, tedy do jámy hluboké zhruba 40 cm – hlubší výsadba využívá přirozenou schopnost rybízu vytvářet kořeny i na jednotlivých větvičkách. Vzdálenost mezi jednotlivými keři černého rybízu by se měla pohybovat okolo 2,5 metrů.
- Prostokořenné sazenice před výsadbou na jeden den namočíme do nádoby s vodou a sestřihneme konečky kořenů, teprve až potom je vysadíme do připravené jámy.
- Černý rybízsi můžeme celkem snadno namnožit řízky nebo hřížením, zakoření většinou úspěšně. Během srpna sinařežemevyzrálé dřevnaté jednoleté výhony, zasadíme je do vlhkého substrátu na množení tak, aby bylposlední pupen nad povrchem – aaž zakoření, přesadíme je na záhon. Nebo vhodnou dřevnatou větvičku ohneme k zemi a zahrneme zeminou (můžeme ještě připevnit drátkem). V místě zahrnutém zeminou se probudí spící pupen, který pustí nové kořeny. Za pár týdnů zakoření. Pak odstřihneme od keře apřesadíme na jiné místo.
- Po výsadbě výhony nad zemí zkrátíme na 10 - 20 cm. Vprvním roce by měl mít keřík přibližně pět silných výhonů, ostatní odstraníme. Čím je výsadba hustší, tím méně větví by mělo být na jednom keři.
- Černý rybíz je náročnější na hnojení, nejlepší je přidávat k němu pravidelně kvalitní kompost nebo ho hnojit kopřivovou jíchou. Ostatně pro zvýšení úrody můžeme kolem keřů zasadit zasadit kopřivy a po sklizni je posekat a použít jako mulč.
- Keře černého rybízu je nutné vydatně zalévat po výsadbě, stejně tak při vysokých letních teplotách a dlohotrvajícím suchu. Černý rybíz je na vláhu dost náročný a špatně snáší přísušky. Ideální je okolí keře mulčovat trávou, tím se nejen udržuje vlhkost, ale předejde zaplevelení.
- Černý rybíz potřebuje každé jaroprořezat. Řezem bychom se měli snažit získat ideální poměr - 33 % tříletých výhonu, 33 % dvouletých a 33 % jednoletých. Z keřů odstraňujeme čtyřleté výhony, které už nerodí.
- Sklizeň zralých, sladce navinulých bobulí černého rybízu přichází kolem 10. července a sbíráme ho přibližně do poloviny srpna. Listy se mohou celou sezonu. Bobule v hroznech zrají mnohdy nerovnoměrně.
- Listysušíme na stinném a vzdušném místě rozložené na papírech nebo sítech. Během sušení je obracíme. Pokud sušíme umělým teplem, tak do maximální teploty 45 °C. Listy ukládáme do papírových sáčků.
- Černé bobule, které nesníme, můžeme zmrazit nebo usušit. sušímev sušičce ovoce nebo na plechu v troubě vyhřáté na 40 °C. Plody často promícháváme, aby se nepřipálily. Dobře usušený černý rybíz při zmáčknutí nesmí barvit ruce. Sušené plodyse přidávají do ovocných čajů, používají se jako jiné sušené ovoce.
Co asi děláme špatně, že nám černý rybíz chřadne
Keře málo plodí
Hlavně na černém rybízu způsobuje nemalé škody vlnovník rybízový (Eriophes ribis). Tento drobný roztoč napadá nerozvitá poupata, která kulovitě zduří, nerozvíjejí se, hnědnou a suché opadávají. Keř je vlnovníkem silně oslabený, u napadených rostlin se výrazně snižuje úroda. Brzy na jaře musíme pupeny i celé větve a to až pod posledním poškozeným pupenem odstranit a spálit. Silněji napadené rostliny zlikvidujeme. Prevencí jsou rezistentní druhy keřů a důsledná kontrola rostlin. Před rašením, před květem a po sklizni můžeme ošetřit chemickými prostředky.
Černý rybíz v kuchyni
Z černého rybízu se připravují džemy, marmelády, kompoty, likéry, sirupy, šťávy,džusy, limonády, zmrzliny, sorbety a nanuky. Používá se při pečení koláčů, dortů, bublanin, při výrobědezertůa ovocných pohárů. Černorybízový rosol skvěle oživí chuť vánočního lineckého cukroví. Černý rybíz se dá také dobře zamrazit a sušit.
Nejlepšírecepty na černorybízové domácí likéry
- Do lahve nasypeme 250 g bobulí černého rybízu s asi 5 listy, zasypeme 250 g cukru, dolijeme do 1 litru čirým alkoholem (vodka, pálenka) a necháme 6 – 10 týdnů vyluhovat. Pak scedíme přes husté sítko, pláténko nebo punčochu. Skladujeme v chladu a temnu.
- V míse rukama rozmačkáme 500 g černého rybízu, zalijeme 500 ml červeného vína a necháme nejméně 24 hodin rozležet. Pak volně necháme překapat e přes kávový filtr. Odměříme 500 ml tekutiny, přidáme 400 g cukru a necháme přejít varem. Sejmeme a necháme vychladnout. Nakonec přidáme 250 ml alkoholu (vodka, rum, slivovice, brandy – můžeme volně kombinovat).Skladujeme v chladu.
- Do vhodné nádoby dáme 1,5 kg černého rybízu, prosypeme 400 g cukru, přidáme asi 3 hřebíčky a svitek skořice a vše zalijeme 500 ml nejméně 42% alkoholu. Necháme 6 – 7 týdnů stát. Scedíme a skladujeme v chladu a temnu.
Doporučené odrůdy keřového černého rybízu
Velmi raná odrůd Démon
Odrůda českého původu má středně dlouhý hrozen s velkými černými bobulemi, které jsou sladké a aromatické. Plodí pravidelně a má vysoké výnosy.
Středně raná odrůda Ben Alder
Hrozen je středně velký, bobule mají mírně sladkokyselou chuť s výborným aroma. Začíná zrát od poloviny července. Odrůda je vhodná do středních a teplých oblastí.
Středně pozdní odrůda Otelo
Odrůda slovenského původu má dlouhý, hustý hrozen s velkými černými bobulemi aromatické chuti. Plodnost je velká a pravidelná.
Poloraná odrůda Ometa
Odrůda má středně dlouhé hrozny, bobule jsou menší, příjemně sladké, aroma jemné. Šťáva má velmi intenzivní barvu.
Pozdní odrůda Titania
Hrozny jsou delší a bobule jsou velké, aromatické chuti. Odrůdaje vhodná do vyšších poloh, zraje od poloviny do konce července.