Černý rybíz: Jak vypěstovat pikantní bobule a udělat sladký lék proti chřipce

Černý rybíz je díky své pikantní, sladce navinulé chuti a vysokému obsahu vitaminu C oblíbeným letním ovocem, které nechybí snad na žádné zahradě. Je tomu tak i proto, že se pěstuje celkem snadno a nepotřebuje žádnou speciální péči. Není bez zajímavosti, že bobule i listy černého rybízu se dlouho používaly jako lék proti angíně, chřipce a nachlazení. Drobné plody jsou skvělé nejen právě utržené, ale dají se i mnoha způsoby konzervovat!

Černý rybíz (Ribes nigrum) botanicky patří do rodu srstka (Ribes). Vytrvalý  opadavý keř bývá vysoký až 1,5 m. Listy jsou 5 až 8 cm dlouhé a 8 až 12 cm široké s až 9 cm dlouhým řapíkem. Větve jsou zpočátku světlé a chlupaté, později červenohnědé. Plodem jsou jedlé bobule černofialové až černé barvy o průměru 8 až 11 mm. Sklizeň zralých, sladce navinulých bobulí černého rybízu přichází v první polovině července a sbíráme ho přibližně do poloviny srpna. Bobule v hroznech zrají mnohdy nerovnoměrně.

  • Listy i větve uvolňují typické aroma, které může být některým lidem nepříjemné, jiní je naopak považují za  příjemné.

Účinky černého rybízu

Bobule i listy černého rybízu se dlouho používaly jako lék proti angíně, chřipce a astmatu. Malé černé bobule obsahují 3x více vitaminu C než červený a bílý a až 5 x více než citron. Dále vitaminy A, B a E, z minerálů hlavně draslík, hořčík, železo a zinek. Navíc má vysoký obsah rutinu, flavonoidů a  vlákniny.  Ze všech bobulových plodů má nejvyšší podíl ovocných kyselin, které aktivují látkovou výměnu.

Na co je zdravý černý rybíz?

  • Černý rybíz patří mezi významné rostlinné antioxidanty. Chrání před civilizačními chorobami, jako jsou onemocnění srdce a krevního oběhu, cukrovka či mrtvice.
  • Přispívá k vylučování vody a toxinů z organismu, pomáhá při hubnutí.
  • Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu.
  • Působí proti průjmu, žaludečním a střevním infekcím.
  • Díky rutinu je účinným lékem proti hemoroidům a křečovým žilám.
  • Osvědčil se při léčbě chorob z nachlazení.

Recept na pečený čaj proti chřipce

Do vysokého pekáčku nasypeme 1 kg vyzrálých bobulí černého rybízu, pokapeme čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu, přidáme 1 badyán a 2 - 3 hřebíčky. Zasypeme 400 g cukru. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme, dokud nepustí šťávu. Průběžně kontrolujeme, aby se čaj na okrajích nepřipálil, podle potřeby můžeme podlévat vodou. Horký čaj dáme vyvařených skleniček, zavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí otočíme dáme do chladničky.

Užíváme třikrát denně 1 lžíci na posílení imunity v chřipkovém období. Když 2 lžičky zalijeme horkou vodou, máme léčivý čaj. Se studenou vodou a ledem pijeme jako osvěžující limonádu.

Pěstování černého rybízu

Černý rybíz bohatě plodí, příjemně voní a docela dobře poslouží třeba jako předěl okrasné a užitkové zahrady nebo živý plot. Keř černého rybízu při dobré péči bude plodit až 20 let.

Kam a jak zasadit černý rybíz

Černému rybízu vyhovuje slunné a vzdušné stanoviště, má rád výživné hlinité půdy, které umí dostatečně zadržovat vlhkost. Černý rybíz se výborně snáší na záhonu s angreštem.

  • Nové keře rybízu - prostokořenné sazenice - vysazujeme na zahradu na podzim nebo na jaře. Kontejnerované sazenice lze sázet celoročně až do zámrazu.
  • Keře sázíme asi o 10 cm hlouběji, než rostly ve školce, tedy do jámy hluboké zhruba 40 cm – hlubší výsadba využívá přirozenou schopnost rybízu vytvářet kořeny i na jednotlivých větvičkách.
  • Vzdálenost mezi jednotlivými keři černého rybízu by se měla pohybovat okolo 2,5 metrů.
  • Prostokořenné sazenice před výsadbou na jeden den namočíme do nádoby s vodou a sestřihneme konečky kořenů, teprve až potom je vysadíme do připravené jámy.

Jak množit černý rybíz?

Černý rybíz můžeme celkem snadno namnožit řízky nebo hřížením, zakoření většinou úspěšně.

  • Během srpna nařežeme vyzrálé dřevnaté jednoleté výhony, zasadíme je do vlhkého substrátu na množení tak, aby byl poslední pupen nad povrchem – až zakoření, přesadíme je na záhon.
  • Nebo vhodnou dřevnatou větvičku ohneme k zemi a zahrneme zeminou (můžeme ještě připevnit drátkem). V místě zahrnutém zeminou se probudí spící pupen, který pustí nové kořeny. Za pár týdnů zakoření. Pak odstřihneme od keře a přesadíme na jiné místo.

Kdy a jak stříhat černý rybíz

Po výsadbě výhony nad zemí zkrátíme na 10 - 20 cm. V prvním roce by měl mít keřík přibližně pět silných výhonů, ostatní odstraníme.

  • Černý rybíz potřebuje stříhat každé jaro po skončení mrazů. Řezem bychom se měli snažit získat ideální poměr - 33 % tříletých výhonů, 33 % dvouletých a 33 % jednoletých. Z keřů odstraňujeme čtyřleté výhony, které už nerodí.
  • V létě, až přestane plodit, keř zbavíme suchých větví a slabých výhonů.
  • Čím je výsadba hustší, tím méně větví by mělo být na jednom keři.

Zálivka a hnojení

Černý rybíz je náročnější na hnojení, nejlepší je přidávat k němu pravidelně kvalitní kompost nebo ho hnojit kopřivovou jíchou. Ostatně pro zvýšení úrody můžeme kolem keřů zasadit zasadit kopřivy a po sklizni je posekat a použít jako mulč.

Keře černého rybízu je nutné vydatně zalévat po výsadbě, stejně tak při vysokých letních teplotách a dlohotrvajícím suchu. Černý rybíz je na vláhu dost náročný a špatně snáší přísušky. Ideální je okolí keře mulčovat trávou, tím se nejen udržuje vlhkost, ale předejde zaplevelení.

Sklizeň černého rybízu

Sklizeň zralých, sladce navinulých bobulí černého rybízu přichází v první polovině července a sbíráme ho přibližně do poloviny srpna. Bobule v hroznech zrají mnohdy nerovnoměrně.

  1. Černé bobule, které nesníme, můžeme zmrazit nebo usušit. sušímev sušičce ovoce nebo na plechu v troubě vyhřáté na 40 °C. Plody často promícháváme, aby se nepřipálily. Dobře usušený černý rybíz při zmáčknutí nesmí barvit ruce. Sušené plodyse přidávají do ovocných čajů, používají se jako jiné sušené ovoce.

Obávaný vlnovník rybízový

Na černém rybízu způsobuje největší škody vlnovník rybízový (Cecidophyopsis ribis). Tento škůdce na rybízu ze skupiny roztočů se šíří aktivně přelézáním a pasivně napadenou sadbou. Roznáší jej také vítr, hmyz i ptáci. Inkubační doba může trvat až dva roky.

Vlnovník napadá a vysává rybízové pupeny, které se mění v hálky, kulovitě zduří, nerozvíjejí se, hnědnou a suché opadávají. Keř je vlnovníkem silně oslabený, u napadených rostlin se výrazně snižuje úroda.

Prevencí jsou sázet jen rezistentní druhy keřů a důsledná kontrola rostlin.  Brzy na jaře musíme pupeny i celé větve a to až pod posledním poškozeným pupenem odstranit a spálit. Silněji napadené rostliny zlikvidujeme, protože není naděje na jejich ozdravění.

Černý rybíz v kuchyni

Černé bobule, které nesníme, můžeme zmrazit nebo usušit. sušíme v sušičce ovoce nebo na plechu v troubě vyhřáté na 40 °C. Plody často promícháváme, aby se nepřipálily. Dobře usušený černý rybíz při zmáčknutí nesmí barvit ruce. Sušené plodyse přidávají do ovocných čajů, používají se jako jiné sušené ovoce.

Z černého rybízu se připravují džemy, marmelády, kompoty, likéry, sirupy, šťávy, džusy, limonády, zmrzliny, sorbety a nanuky. Používá se při pečení koláčů, dortů, bublanin, při výrobě dezertů a ovocných pohárů. Černorybízový rosol skvěle oživí chuť vánočního lineckého cukroví. Černý rybíz se dá také dobře zamrazit. Nebo sušit v sušičce  nebo na plechu v troubě vyhřáté na 40 °C. Dobře usušený černý rybíz při zmáčknutí nesmí barvit ruce. Sušené plody se přidávají do ovocných čajů, používají se jako jiné sušené ovoce.

Černorybízové domácí likéry

  1. Do lahve nasypeme 250 g bobulí černého rybízu s asi 5 listy, zasypeme 250 g cukru, dolijeme do 1 litru čirým alkoholem (vodka, pálenka) a necháme 6 – 10 týdnů vyluhovat. Pak scedíme přes husté sítko, pláténko nebo punčochu. Skladujeme v chladu a temnu.
  2. V míse rukama rozmačkáme 500 g černého rybízu, zalijeme 500 ml červeného vína a necháme nejméně 24 hodin rozležet. Pak volně necháme překapat e přes kávový filtr. Odměříme 500 ml tekutiny, přidáme 400 g cukru a necháme přejít varem. Sejmeme a necháme vychladnout. Nakonec přidáme 250 ml alkoholu (vodka, rum, slivovice, brandy – můžeme volně kombinovat).Skladujeme v chladu.
  3. Do vhodné nádoby dáme 1,5 kg černého rybízu, prosypeme 400 g cukru, přidáme asi 3 hřebíčky a svitek skořice a vše zalijeme 500 ml nejméně 42% alkoholu. Necháme 6 – 7 týdnů stát. Scedíme a skladujeme v chladu a temnu.

Oblíbené odrůdy černého rybízu

Velmi raná odrůd Démon: Odrůda českého původu má středně dlouhý hrozen s velkými černými bobulemi, které jsou sladké a aromatické. Plodí pravidelně a má vysoké výnosy.

Středně raná odrůda Ben Alder: Hrozen je středně velký, bobule mají mírně sladkokyselou chuť s výborným aroma. Začíná zrát od poloviny července. Odrůda je vhodná do středních a teplých oblastí.

Středně pozdní odrůda Otelo: Odrůda slovenského původu má dlouhý, hustý hrozen s velkými černými bobulemi aromatické chuti. Plodnost je velká a pravidelná.

Poloraná odrůda Ometa: Odrůda má středně dlouhé hrozny, bobule jsou menší, příjemně sladké, aroma jemné. Šťáva má velmi intenzivní barvu.

Pozdní odrůda Titania: Hrozny jsou delší a bobule jsou velké, aromatické chuti. Odrůdaje vhodná do vyšších poloh, zraje od poloviny do konce července.

zdroje https://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/ovoce/1210-rybiz-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-skudci-nemoci-rybizuhttps://cs.wikipedia.org/wiki/Ryb%C3%ADz_%C4%8Dern%C3%BD; https://www.agromanual.cz/cz/atlas/skudci/skudce/vlnovnik-rybizovyhttps://www.pestitelka.cz/rybiz-cerny/

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také