26. března 2020 18:36
Iva KropáčkováPopenec obecný / Glechoma hederacea
Popenec je nenápadná rostlina, která se odedávna uplatňuje jako zelené koření v jarní v kuchyni a jako léčivá bylina v lidovém léčitelství. Ve středověku byl popenec považován za zázračnou rostlinu, chránící před morem a očarováním.
Popenec obecný,dříve břečťanolistý (Glechoma hederacea) je nenápadná vytrvalá plazivá bylina s drobnými modrofialovými kvítky podobnými květům hluchavky a srdčitými lístky dosahuje výšky kolem 25 cm. Roste jako plevel. Nať se sbírá v dubnu až červnu. Má příjemnou vůni a kořenitou chuť.Popenec obohatí váš jarní jídelníček i domácí lékárničku, takže pokud jste ho doteď na louce jen nevšímavě míjeli, teď pravděpodobně to už nikdy neuděláte.
Využití popence vkuchyni
Používá se čerstvá i sušená nať, přidává se do sušené zeleniny a masa, karbanátků a zeleninových polévek. Čerstvým popencem ochucujeme omelety, tvarohové pomazánky, bramborové saláty, míchaná vajíčka, kořeníme jím i vařené brambory.Mimochodem, vAnglii popencem ještě v16. století ochucovali pivo.
Využití popence vlidovém léčitelství
Podporuje chuť k jídlu a je vhodný pro osoby se sníženou žaludeční kyselostí. Má i hojivé účinky, působí proti průjmům.