Popenec milovaly už naše babičky. Poradí si s jarní únavou a dává se do velikonoční nádivky

Popenec byla oblíbená jarní bylinka našich babiček. Dnes už se na něj bohužel pozapomnělo a bereme ho často jen jako nepříjemný plevel. Přitom popenec pomáhá proti únavě a vyčerpání, poruchách trávení i kašli, hodí se do přírodních očistných kúr. Není bez zajímavosti, že ve středověku byl zázračnou bylinou, která lidi chránila před morem. Své místo má odnepaměti také v kuchyni. Čerstvé jarní lístky popence nesměly chybět ve velikonoční nádivce. Zdroj: iStock

Popenec je docela nenápadná vytrvalá plazivá bylina s drobnými modrofialovými kvítky podobnými květům hluchavky a srdčitými lístky dosahuje výšky kolem 25 cm. Zdroj: iStock

Mladé lístky popence do kuchyně se trhají hned, jakmile se na jaře objeví, protože tehdy mají nejvýraznější chuť. Zdroj: iStock

Nať popence sbíráme v době květu od března do července. Sušíme ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C. Zdroj: iStock

Obklady, koupele, olej a masti z popence se užívají na špatně se hojící rány, tlumí záněty kůže i svědění při alergických vyrážkách a ekzémech, pomáhají také při křečových žilách. Zdroj: iStock

Bylina je účinný přírodní pomocník při léčení zánětů horních cest dýchacích, protože se podílí na rozpouštění hlenů Zdroj: iStock

Popenec obecný,dříve břečťanolistý (Glechoma hederacea) roste jako plevel takřka všude na loukách, v křovinách, podél cest nebo na neposekaných zahradách, daří se mu zejména na vlhkých místech. Zdroj: iStock

Popencovým olejem jemně potíráme křečové žily, je výborný také na zanícenou pokožku. Dá se využít také v kuchyni jako každý jiný bylinkový olej. Zdroj: iStock

Čerstvé jarní lístky popence patří spolu s mladými kopřivami, pažitkou, špenátem, kerblíkem a dalšími bylinkami do tradiční velikonoční nádivky, do jarních polévek, míchaných vajíček, bylinkových másel, pomazánek a salátů nebo na chleba s máslem nebo sádlem, do sendvičů, toastů nebo burgerů. Zdroj: iStock
Popenec obecný, dříve břečťanolistý (Glechoma hederacea), roste jako plevel takřka všude na loukách, v křovinách, podél cest nebo na neposekaných zahradách, daří se mu zejména na vlhkých místech. Nenápadná vytrvalá plazivá bylina s drobnými modrofialovými kvítky podobnými květům hluchavky a srdčitými lístky dosahuje výšky kolem 25 cm.

Nať popence sbíráme v době květu od března do července Zdroj: iStock
Sběr a sušení popence
Nať popence sbíráme v době květu od března až dokonce června. Sušíme ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C. Nať je třeba sušit velmi opatrně, protože silice v ní obsažená je prchavá. Proto sušený popenec uchovávejte v dobře uzavřené nádobě a chraňte před světlem.
Mladé lístky do kuchyně se trhají hned, jakmile se na jaře objeví, protože tehdy mají nejvýraznější chuť.
Na co se používá popenec
Popenec obecný obsahuje množství silic, hořčin, tříslovin, stopových prvků a vitaminy A a zejména C. „Má hojivé, dezinfekční i močopudné účinky, doporučuje se lidem se sníženou žaludeční kyselostí a nedostatečnou tvorbou žluči, pomáhá při poruchách trávení a nadýmání. Popenec podporuje látkovou výměnu, využívá se proti únavě a vyčerpání fyzickému a hlavně duševnímu nebo do přírodních detoxikačních kúr. Bylina je účinný přírodní pomocník při léčení zánětů horních cest dýchacích, protože se podílí na rozpouštění hlenů,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
Obklady, koupele, olej a masti z popence se užívají na špatně se hojící rány, tlumí záněty kůže i svědění při alergických vyrážkách a ekzémech, pomáhají také při křečových žilách.
Popencový čaj proti únavě
Ingredience
- 1 lžička sušeného popence nebo 2 lžičky čerstvého popence
- 250 ml vody
Postup
Bylinu zalijme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme. Pokud chceme razantnější účinek, připravíme raději odvar – popenec zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, necháme 2–3 minuty povařit, sejmeme a necháme zhruba 8 minut vyluhovat. Scedíme.
Užívání
Vlažný nálev i odvar pijeme třikrát denně po jídle. Pomáhá při duševním i fyzickém vyčerpání, únavě i stresu. Také mírní nadýmání, zlepšuje trávení a podporuje látkovou výměnu.

Popencový čaj proti únavě a vyčerpání Zdroj: iStock
Popencový med proti kašli
Ingredience
- 60 g sušené natě popence
- 1 l vody
- 1 l medu
Postup
Popenec zalijeme vodou, necháme přejít varem a necháme 20 minut vyluhovat. Scedíme. Přidáme med a pomalu za občasného míchání zahříváme, až se vše spojí.
Užívání
Při kašli a dalších potížích spojených s chorobami z nachlazení užíváme 1 lžičku třikrát až čtyřikrát denně po dobu jednoho týdne.
Popencový olej proti křečovým žilám
Ingredience
- čerstvě natrhaná nať popence
- kvalitní olej, nejlépe mandlový
Postup
Popencovou nať nakrájíme na kousky, dáme do uzavíratelné sklenice, zalijeme olejem tak, aby byla všechna potopená, uzavřeme a necháme v chladu a temnu macerovat zhruba dva týdny. Pak scedíme, nať dobře vymačkáme. Uchováváme v chladu.
Použití
Popencovým olejem jemně potíráme křečové žily, je výborný také na zanícenou pokožku. Dá se využít také v kuchyni jako každý jiný bylinkový olej.
Čerstvá popencová šťáva = přírodní detox
Čerstvou šťávu z popence si připravíme tak, že čerstvě natrhanou nať odšťavníme v odšťavňovači nebo rozmixujeme s troškou vody. Jako detoxikační kúru užíváme třikrát denně 1 lžičku šťávy před jídlem po dobu dvou týdnů, ne déle!
Obklad na modřiny a podlitiny
Kvetoucí nať popence rozklepeme na kaši, přiložíme na modřinu či podlitinu, překryjeme fólií a necháme 2 hodiny působit. Nedáváme na otevřené rány.
Popenec v kuchyni
Popenec je výborné zelené koření, jeho mírně pikantní kořenitá chuť vzdáleně připomíná petrželku. Konzumuje se buď čerstvá, najemno nasekaná nať, nebo se usuší a pak nadrtí na prášek, který se používá podobně jako majoránka nebo dobromysl. Sušený popenec se hodí na dochucení polévek, salátů, omáček, dušených a zapečených zeleninových, luštěninových i masových jídel, omelet a bramboráků. Čerstvé jarní lístky už po staletí patří spolu s mladými kopřivami, pažitkou, špenátem, kerblíkem a dalšími bylinkami do tradiční velikonoční nádivky, do jarních polévek, míchaných vajíček, bylinkových másel, pomazánek a salátů nebo na chleba s máslem nebo sádlem, do sendvičů, toustů nebo burgerů. Můžeme je přidávat všude tam, kam používáme pažitku či petrželovou nať. Při trhání popence se není třeba jakkoli se omezovat, protože roste jako plevel a dorůstá snadno. Dobře uskladněný v lednici vydrží několik dní.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, fresh.iprima.cz, cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz