Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Popenec milovaly už naše babičky. Poradí si s únavou a hodí se do velikonoční nádivky

Popenec byla oblíbená jarní bylinka našich babiček. Dnes už se na něj bohužel pozapomnělo a bereme ho často jen jako nepříjemný plevel. Přitom popenec pomáhá proti únavě a vyčerpání, poruchách trávení i kašli, hodí se do přírodních očistných kúr. Není bez zajímavosti, že ve středověku byl zázračnou bylinou, která lidi chránila před morem. Své místo má odnepaměti také v kuchyni. Čerstvé jarní lístky popence spolu s mladými kopřivami a dalšími bylinkami nesmí nikdy chybět v tradiční velikonoční nádivce.
Vydáno: 31.03.2020
Popenec obecný, dříve břečťanolistý (Glechoma hederacea) roste jako plevel takřka všude
Autor: istock.com Popenec obecný, dříve břečťanolistý (Glechoma hederacea) roste jako plevel takřka všude

Popenec obecný, dříve břečťanolistý (Glechoma hederacea) roste jako plevel takřka všude na loukách, v křovinách, podél cest nebo na neposekaných zahradách, daří se mu zejména na vlhkých místech. Nenápadná vytrvalá plazivá bylina s drobnými modrofialovými kvítky podobnými květům hluchavky a srdčitými lístky dosahuje výšky kolem 25 cm.

Popenec se jako léčivá byli i koření používá čerstvý a sušený
Autor: istock.com Popenec se jako léčivá byli i koření používá čerstvý a sušený

Sběr a sušení popence

Nať sbíráme v době květu od dubna do července. Sušíme ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C. Nať je třeba sušit velmi opatrně, protože silice v ní obsažená je prchavá. Proto sušený popenec uchovávejte v dobře uzavřené nádobě a chraňte před světlem. Mladé lístky do kuchyně se trhají hned, jakmile se na jaře objeví, protože tehdy mají nejvýraznější chuť.

Popenec byl ve středověku zázračnou bylinou, která lidi chránila před morem.
Autor: istock.com Popenec byl ve středověku zázračnou bylinou, která lidi chránila před morem.

Popenec: léčivá bylina

Popenec obecný obsahuje množství silic, hořčin, tříslovin, stopových prvků a vitaminy A a zejména C. Má hojivé, dezinfekční i močopudné účinky, doporučuje se užívat lidem se sníženou žaludeční kyselostí a nedostatečnou tvorbou žluči, pomáhá při poruchách trávení a nadýmání. Popenec podporuje látkovou výměnu, využívá se proti únavě a vyčerpání fyzickému a hlavně duševnímu nebo do přírodních detoxikačních kúr. Bylina je účinný přírodní pomocník při léčení zánětů horních cest dýchacích, protože se podílí na rozpouštění hlenů. Obklady, koupele, olej a masti z popence se užívají na špatně se hojící rány, tlumí záněty kůže i svědění při alergických vyrážkách a ekzémech, pomáhají také při křečových žilách.

Popenec je účinný přírodní pomocník při léčení zánětů horních cest dýchacích
Autor: istock.com Popenec je účinný přírodní pomocník při léčení zánětů horních cest dýchacích

Čaj proti únavě a vyčerpání

Ingredience

  1. 1 lžička sušeného popence nebo 2 lžičky čerstvého
  2. 250 ml vody

Postup

Bylinu zalijme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme. Pokud chceme razantnější účinek, připravíme raději odvar – popenec zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, necháme 2–3 minuty povařit, sejmeme a necháme zhruba 8 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Vlažný nálev i odvar pijeme třikrát denně po jídle. Pomáhá při duševním i fyzickém vyčerpání, únavě i stresu. Také mírní nadýmání, zlepšuje trávení a podporuje látkovou výměnu.

Popenec: vlažný čaj pijeme třikrát denně po jídle
Autor: istock.com Popenec: vlažný čaj pijeme třikrát denně po jídle

Popencový med uvolní kašel

Ingredience

  1. 60 g sušené natě popence
  2. 1 l vody
  3. 1 l medu

Postup

Popenec zalijeme vodou, necháme přejít varem a necháme 20 minut vyluhovat. Scedíme. Přidáme med a pomalu za občasného míchání zahříváme, až se vše spojí.

Použití

Při kašli a dalších potížích spojených s chorobami z nachlazení užíváme 1 lžičku třikrát až čtyřikrát denně po dobu jednoho týdne.

Popenec obsahuje množství silic, hořčin, tříslovin, stopových prvků a vitaminy A a C
Autor: istock.com Popenec obsahuje množství silic, hořčin, tříslovin, stopových prvků a vitaminy A a C

Popencový olej proti křečovým žilám

Ingredience

  1. čerstvě natrhaná nať popence
  2. kvalitní olej, nejlépe mandlový

Postup

Popencovou nať nakrájíme na kousky, dáme do uzavíratelné sklenice, zalijeme olejem tak, aby byla všechna potopená, uzavřeme a necháme v chladu a temnu macerovat zhruba dva týdny. Pak scedíme, nať dobře vymačkáme. Uchováváme v chladu.

Použití

Popencovým olejem jemně potíráme křečové žily, je výborný také na zanícenou pokožku. Dá se využít také v kuchyni jako každý jiný bylinkový olej.

Popencový olej pomáhá proti křečovým žilám
Autor: istock.com Popencový olej pomáhá proti křečovým žilám

Čerstvá šťáva = přírodní detox

Čerstvou šťávu z popence si připravíme tak, že čerstvě natrhanou nať odšťavníme v odšťavňovači nebo rozmixujeme s troškou vody. Jako detoxikační kúru užíváme třikrát denně 1 lžičku šťávy před jídlem po dobu dvou týdnů, ne déle!

Popenec: jarní bylinka našich babiček
Autor: istock.com Popenec: jarní bylinka našich babiček

Obklad na modřiny a podlitiny

Kvetoucí nať popence rozklepeme na kaši, přiložíme na modřinu či podlitinu, překryjeme  fólií a necháme 2 hodiny působit. Nedáváme na otevřené rány.

Majoránka: Tradiční koření povzbudí trávení, zmírní kašel a zlepší náladu

Jak pěstovat majoránku, aromatické koření, které povzbuzuje trávení a zlepšuje náladu

Staročeská dobromysl (oregano) posiluje nervy a zlepšuje náladu

Dobromysl (oregano) posiluje nervy a rozveselí mysl. Připravte si koupel, čaj i med

Popenec v kuchyni

Popenec je výborné zelené koření, jeho mírně pikantní kořenitá chuť vzdáleně připomíná petrželku. Konzumuje se buď čerstvá, najemno nasekaná nať, nebo se usuší a pak nadrtí na prášek, který se používá podobně jako majoránka nebo dobromysl. Sušený popenec se hodí na dochucení polévek, salátů, omáček, dušených a zapečených zeleninových, luštěninových i masových jídel, omelet a bramboráků.

Popenec má mírně pikantně kořenitou chuť, vzdáleně připomíná petrželku
Autor: istock.com Popenec má mírně pikantně kořenitou chuť, vzdáleně připomíná petrželku

Čerstvé jarní lístky už staletí patří spolu s mladými kopřivami, pažitkou, špenátem, kerblíkem a dalšími bylinkami do tradiční velikonoční nádivky, do jarních polévek, míchaných vajíček, bylinkových másel, pomazánek a salátů nebo na chleba s máslem nebo sádlem, do sendvičů, toastů nebo burgerů. Můžeme je přidávat všude tam, kam používáme pažitku či petrželovou nať. Při trhání popence se není třeba jakkoli se omezovat, protože jak už bylo řečeno, roste jako plevel a dorůstá snadno. Dobře uskladněný v lednici vydrží několik dní.

Lenka Odstrčilová

Mohlo by vás zajímat:

Ve velikonoční nádivce by nemělo chybět něco zeleného

Variace na velikonoční nádivku: Kterou si upečete?

Mladé jarní bylinky jsou plné vitamínů a minerálů

Jaké bylinky do nádivky? Kopřiva je klasika, skvělé jsou i sedmikrásky

Popenec je máty bratranec

Popenec je (nejen) máty bratranec

KADEŘAVÁ PETRŽEL: Jak pěstovat dekorativní bylinu nejen na zdobení chlebíčků

PETRŽEL KADEŘAVÁ: Jak pěstovat bylinu nejen na zdobení chlebíčků a udělat pesto

Petrželka - oblíbená superpotravina

Petrželka – oblíbená superpotravina, která by na talíři neměla chybět

PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat tvarohovou pomazánku

PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat si pomazánku

Článek je zařazen v: popenec , popenec obecný (Glechoma hederacea) , popenec léčivá bylina , popenec zelené koření , velikonoční nádivka , popenec olej

reklama