Focaccia, italská chlebová pochoutka, kterou můžete vyzdobit zeleninou i bylinkami
Středomořský, především italský kynutý chléb focaccia si oblíbíte hned při prvním ochutnání, ale často je na ni i krásný pohled. Můžete si ji podle našeho receptu upéct jen tak, bez zdobení zeleninou a bylinkami. Pokud však rádi jíte i očima, pak pro vás máme několik nápadů na její zajímavé zdobení.
Jestli je nějaký pokrm, který zaručeně potěší všechny zahrádkáře i zahradníky, pak je to tradiční italský chléb focaccia (čti fokáča), který má mnoho různých regionálních podob a variant. Její příprava není nijak složitá a na její výzdobu můžete využít veškerou zeleninu, bylinky i jedlé květy z vlastní zahrádky. Krásně nazdobená focaccia může být i báječný narozeninový dárek pro oslavence, který nemá rád sladké, tedy dorty.
Co budete potřebovat na focacciu
- 0,5 kg hladké mouky
- 4 dcl vlažné vody
- 1 balíček sušeného droždí
- 5 cl olivového oleje
- 1 lžíce soli
- rajčátka, olivy a další zeleninu nebo bylinky podle vlastní chuti
Jak budete postupovat při přípravě focaccii
- Do mísy nasypte mouku, droždí a sůl a dobře promíchejte.
- Pak přidejte vodu a vařečkou nebo ručně vypracujte těsto. Pracujte nejméně 10 minut.
- Mísu s těstem vložte do větší mísy s vařící vodou, vše přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 20 minut.
- Pak těsto přeložte na plech pokrytý papírem na pečení a pokapaný olivovým olejem.
- Těsto roztáhněte po celé ploše a ještě chvíli nechte kynout.
- Nakonec do těsta udělejte prstem dolíčky a vše lehce zalijte olivovým olejem a posypte hrubozrnnou solí.
- Celou focacciu nazdobte zeleninou, bylinkami i jedlými květy.
- Pokud si netroufáte na velké výtvarné kreace, pak na těsto jednoduše vyskládejte cherry nebo divoká mini rajčátka a černé nebo zelené olivy.
- Pečte v troubě, vyhřáté na 200 °C, asi 15 minut.
Focaccia jako barevná zahrádka
Nejčastěji se na ochucení i dozdobení focaccii používají černé i zelené olivy a cherry rajčata, někdy i rajčata sušená. Využít však můžete jakoukoliv zeleninu, bylinky nebo jedlé květy.
Samozřejmě musíte počítat s tím, že během pečení čerstvé ingredience trochu změní vzhled, ale i tak může italský chlebík vypadat naprosto úžasně.
Zdroj: https://www.toprecepty.cz/clanky/2100-kralovnou-italskych-chlebu-je-focaccia-upecte-si-ji-podle-originalniho-receptu/; https://www.ceskenapady.cz/focaccia-cnp-1110-9680.html