Focaccia, italská chlebová pochoutka, kterou můžete vyzdobit zeleninou i bylinkami

Focaccia jako umělecké dílo Zdroj: iStock

Čerstvě upečená focaccia chutná báječně Zdroj: iStock

Focacciu nazdobte podle fantazie Zdroj: iStock

Po upečeníse zelenina samozřejmě změní, ale zůstane stále krásná Zdroj: iStock

Využijte nejen olivy a rajčata, ale i cibuli, brokolici nebo papriky Zdroj: iStock

Na jaře se bude na focacce vyjímat i chřest Zdroj: iStock

Použít můžete i houby, nejlépe žampiony Zdroj: iStock

I celá větvička rajčat ude vypadat skvěle Zdroj: iStock
Jestli je nějaký pokrm, který zaručeně potěší všechny zahrádkáře i zahradníky, pak je to tradiční italský chléb focaccia (čti fokáča), který má mnoho různých regionálních podob a variant. Její příprava není nijak složitá a na její výzdobu můžete využít veškerou zeleninu, bylinky i jedlé květy z vlastní zahrádky. Krásně nazdobená focaccia může být i báječný narozeninový dárek pro oslavence, který nemá rád sladké, tedy dorty.
Co budete potřebovat na focacciu
- 0,5 kg hladké mouky
- 4 dcl vlažné vody
- 1 balíček sušeného droždí
- 5 cl olivového oleje
- 1 lžíce soli
- rajčátka, olivy a další zeleninu nebo bylinky podle vlastní chuti
Jak budete postupovat při přípravě focaccii
- Do mísy nasypte mouku, droždí a sůl a dobře promíchejte.
- Pak přidejte vodu a vařečkou nebo ručně vypracujte těsto. Pracujte nejméně 10 minut.

Vypracujte těsto Zdroj: iStock
- Mísu s těstem vložte do větší mísy s vařící vodou, vše přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 20 minut.
- Pak těsto přeložte na plech pokrytý papírem na pečení a pokapaný olivovým olejem.
- Těsto roztáhněte po celé ploše a ještě chvíli nechte kynout.

Těsto ručně roztáhněte na plech či do formy Zdroj: iStock
- Nakonec do těsta udělejte prstem dolíčky a vše lehce zalijte olivovým olejem a posypte hrubozrnnou solí.

Udělejte důlky a polijte olivovým olejem Zdroj: iStock
- Celou focacciu nazdobte zeleninou, bylinkami i jedlými květy.
- Pokud si netroufáte na velké výtvarné kreace, pak na těsto jednoduše vyskládejte cherry nebo divoká mini rajčátka a černé nebo zelené olivy.

Ozdobte zeleninou a bylinkami Zdroj: iStock
- Pečte v troubě, vyhřáté na 200 °C, asi 15 minut.
Focaccia jako barevná zahrádka
Nejčastěji se na ochucení i dozdobení focaccii používají černé i zelené olivy a cherry rajčata, někdy i rajčata sušená. Využít však můžete jakoukoliv zeleninu, bylinky nebo jedlé květy.

Čerstvě nazdobená focaccia Zdroj: iStock
Samozřejmě musíte počítat s tím, že během pečení čerstvé ingredience trochu změní vzhled, ale i tak může italský chlebík vypadat naprosto úžasně.

Upečená focccia Zdroj: iStock
Zdroj: https://www.toprecepty.cz/clanky/2100-kralovnou-italskych-chlebu-je-focaccia-upecte-si-ji-podle-originalniho-receptu/; https://www.ceskenapady.cz/focaccia-cnp-1110-9680.html