Výlety

8. září 2023 07:00

Lenka Valjentová

Galerie Na Milovské huti nabízí unikátní sbírku českého skla. Výstavou vás provede umělá inteligence

Na Vysočině v osadě České Milovy se nedávno pro veřejnost otevřela jedna z nejvýznamnějších sbírek historického českého skla. Přijďte si do Galerie Na Milovské huti prohlédnout jedinečnou výstavu s více než tisícovkou exponátů, kterou vás provede umělá inteligence, a seznamte se s lokalitou, která svého času hrála významnou roli ve světovém obchodu se sklem. Nezapomeňte si také projít naučnou stezku, jež vás provede okolní kouzelnou krajinou.

Sklářské řemeslo má u nás dlouhou tradici a kromě pohraničních oblastí se významné sklárny nacházely také na Vysočině. Pozůstatky jedné ze zaniklých hutí najdeme v Českých Milovech v okrese Žďár na Sázavou. Nejvýraznějším prvkem je skelmistrovský dům z 1. poloviny 19. století, který dnes můžeme obdivovat vlastně náhodou. Současný majitel Pavel Kysilka ho před lety koupil jako poničenou bývalou hájenku. Když ale zjistil, že původně sloužil jako dům ředitele sklárny, rozhodl se jí vrátit autentický charakter i vzhled a vznikla tu jedna z nejpozoruhodnějších sbírek českého skla u nás.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strhující historie Sovových mlýnů: Obří požár, zamítnutá Gočárova stavba a nakonec muzeum Medy Mládkové

Galerie Na Milovské huti

Galerie Na Milovské huti otevřela své brány veřejnosti letos na konci července a na návštěvníky v ní čeká jedinečná podívaná. Ukrývá se zde více než tisíc exponátů z období 17., 18., 19. a 21. století, a to jak běžné užitkové sklo, tak luxusní kousky včetně opálového, vrstveného nebo kanárkového skla.

Součástí je také digitální Milovská glaspedie, která návštěvníkům přiblíží nejen důležité sklářské pojmy, ale i příběh dvojnásobného vítězného tažení českých hutí na světový sklářský trůn. Nechybí ani fascinující dvoudílná filmová projekce s názvem Skleněné tajemství Vysočiny, která diváky provede slavnou historií horáckých hutí a milovské sklárny.

Expozicí vás provede umělá inteligence

Aby byla návštěva expozice co nejpoutavější, návštěvníky pomocí tabletů provede umělá inteligence a poutavě je seznámí jak se samotnými exponáty, tak s historií sklářství v oblasti a s inovacemi, které ho svého času přivedly na vrchol světového umění a průmyslu. Umělá inteligence pracuje s popisky exponátů, je schopna rozpoznat jednotlivé sklářské výrobky a poskytnout podrobné informace o jejich historii, výrobě a významu.

Návštěvu je nutné dopředu zarezervovat

  • Z bezpečnostních důvodů je maximální počet návštěvníků v prostorách s historickým sklem omezen na 7 osob a kapacita filmové místnosti zahrnuje 15 míst k sezení. Z tohoto důvodu je potřeba se na prohlídku předem objednat.
  • Galerie se nachází na naučné sklářské stezce a je v zóně zákazu vjezdu (výjimkou jsou držitelé průkazu TP, ZTP a ZTP/P). Zaparkovat se dá asi 750 metrů pod galerií na rozcestí místní komunikace a naučné stezky, případně u zastávky autobusu Křižánky, dolní konec.

Objevte příběh místní sklářské huti

Sklářskou huť v Českých Milovech založili v roce 1835 bratři Conrathové z Kamenického Šenova a díky nim se na Vysočinu dostal špičkový sklářský um. Postupně sem přicházeli zruční skláři ze Saska a severních Čech, kteří pomáhali místní sklářský průmysl rozvinout. Milovská huť se brzy stala důležitým střediskem výroby, a to jak běžného užitkového skla, tak luxusních druhů, které se vyvážely do celého světa.

S úpadkem sklárny, za kterým stála neschopnost konkurovat severočeským sklárnám vytápěným uhlím a v blízkosti železnice, nakonec přišel i konec provozu. Stát zůstal jen dům skelmistra a několik dalších domků, zbývající objekty čekala ještě před koncem 19. století demolice. Většina obyvatel se odstěhovala a dnes jich v osadě trvale žije pouze dvanáct.

Příběh krajiny pod Čtyřmi palicemi

S jednou nejzachovalejších lokalit sklářské historie ve Žďárských vrších se můžete seznámit na asi 4,5 km dlouhé naučné stezce Příběh krajiny pod Čtyřmi palicemi. Na 20 tabulích se dozvíte o počátcích sklářství v této oblasti, o někdejší slávě i osudu místní hutě i o tom, jak vypadal běžný život sklářů. Další zastavení se pak věnují přírodě a skalním útvarům Milovské kotliny. Stezka začíná u mostu přes řeku Svratku a pokračuje pod skalním útvarem Čtyři palice. Odtud se pak vrací zpět přes České Milovy.

Po stopách dávných sklářů Vysočiny

Pokud vás sklářská historie zaujala a chtěli byste objevit i další oblasti, můžete se vydat Po stopách dávných sklářů Vysočiny. Putování vás zavede třeba do Cikháje, Kocandy nebo do Karlova. Někde jsou stopy sklářů ještě znatelné, jinde už zbyly jen vzpomínky. Kromě sklářské historie se těšte také na nekonečné lesy a louky, potoky deroucí se kopcovitou krajinou i malebné vesničky.

Zdroj: namilovskehuti.czkorunavysociny.cz,

Sdílejte článek

Přečtěte si také