Tip na výlet: Jihočeská vesnička Holašovice vás přivítá pohádkovou atmosférou

Vesnička Holašovice je zapsána na seznam památek UNESCO díky unikátní venkovské architektuře, která se nazývá selské neboli jihočeské baroko a je typická pro mnoho vesnic v tomto regionu. V Holašovicích se jedná o soubor 23 zemědělských usedlostí. Dodnes jsou všechny statky obydlené, a interiéry tedy bohužel nepřístupné, ale i tak návštěva vesnice rozhodně stojí za to.

Holašovice byly na seznam světového dědictví UNESCO zapsány už 5. prosince 1998. Byla tak oceněna unikátní jihočeská vesnická architektura, kterou známe pod názvem jihočeské neboli selské baroko. Jedná se o architekturu lidovou a v jižních Čechách najdete kromě světoznámých Holašovic dokonce 4 další vesnické památkové rezervace a 12 vesnických památkových zón. Jsou to například Malé Chrášťany, Plástovice, Záboří nebo Vodice.

Selské baroko

Stavební a umělecký sloh, který známe pod názvem baroko, vznikl během třicetileté války a jeho vznik se datuje asi kolem roku 1650. Naproti tomu nejstarší stavby selského baroka pocházejí až z 1. čtvrtiny 19. století a vrchol selského baroka přichází v 2. polovině 19. století. Zedničtí mistři v té době kopírovali při stavbách selských stavení tvary a vzory, které znali z měst.

Světový unikát, Holašovice

Holašovický unikátní soubor 23 tradičních zemědělských usedlostí, který dohromady čítá dokonce 120 samostatných budov, pochází převážně z poloviny 19. století a tvoří jedinečný celek, o který místní lidé stále s láskou pečují. Vesnice leží na území CHKO Blanský les.

Pokud se do Holašovic vydáte na poznávací výlet, pak si můžete nejen v klidu projít celou vesnici, ale na návsi na vás čeká také expozice života jihočeské vesnice, Selský dvůr Holašovice s čp. 6, který pochází z roku 1530. Najdete v něm více než 250 dobových předmětů, které připomínají způsob hospodaření v 1. polovině 20. století. Historie Holašovic se však datuje již od středověku, asi od poloviny 13. století. Z této doby pocházejí první písemné zmínky o Holašovicích, i když historie osídlení této oblasti je mnohem starší. A datuje se asi do mladší doby kamenné.

Malebná obdélníková náves Holašovic vás přivítá neopakovatelnou atmosférou domků se štíty s unikátní štukovou výzdobou a s vjezdovými vraty i vstupními brankami. V Holašovicích nechybí ani tradiční vesnický rybník, ten místní se jmenuje Nekysel.

Na návsi můžete také obdivovat 8 funkčních replik dřevěných pístových pump na vodu, která je pitná a čerpá se z nevelké hloubky. V minulosti měl každý statek svou studnu s pumpou, do které byla voda přiváděna důmyslným systémem z pramene nad vesnicí.

Procházka po okolí Holašovic

Později se můžete vydat na vycházku lesní cestou až na louku, na které stojí morový sloup, nebo k areálu holašovického Stonehenge. Jedná se o kruh, složený z 21 vztyčených kamenů. V tomto případě se však nejedná o památku historickou, protože funkční energetický kruh zde byl zbudován až v roce 2008.

Zdroj: holasovice.eu; jihoceskyvenkov.cz

Sdílejte článek
Štítky výlet vesnice Holašovice selské baroko

Přečtěte si také