Bydlení

23. dubna 2015 03:50

Markéta Zídková

Báječný recept z Gondíků na krémové rizoto s hráškem a chřestem

Sezóna chřestu začíná.

Užijte si jaro v jeho nejlepší podobě. Křupavý hrášek a lahodný čerstvý chřest skvěle pasují ke krémové konzistenci italského rizota. Jednoduché, syté a především neodolatelné jídlo uvařili v pořadu Gondíci s.r.o. přímo Dalibor s Adélou.

Ingredience:

350 g kulatozrnné rýže na rizoto

6 lžic olivového oleje

1 ks velké cibule

1 kalíšek Knorr bohatý bujón Zeleninový

800 ml vody

500 g zeleného hrášku

30 g plátků parmazánu

60 g strouhaného parmazánu

Svazek zeleného nebo bílého chřestu

Postup:

1. Připravte vývar z kalíšku zeleninového vývaru. Do vařícího se bujónu vhoďte hrášek, vařte, dokud nezměkne.

2. Hrášek vyndejte, půlku rozmixujte, bujón ponechte.

3. Na rozpáleném oleji v pánvi krátce orestujte pokrájený chřest.

4. Cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte rýži, zamíchejte, chvíli smažte.

5. Do hrnce začněte přidávat horký bujón. Přidávejte ho po naběračkách a míchejte, dokud se nevstřebá. Až rýže změkne, přestaňte přidávat bujón.

6. Přidejte nastrouhaný parmazán, pepř, orestovaný chřest, hrachovou kaši a hrášek vcelku, zamíchejte. Pro vylepšení chuti můžete vmíchat navíc oříšek másla.

7. Sundejte hrnec z ohně a minutu nechejte obsah pod pokličkou dojít.

8. Rizoto nandejte na teplé talíře a posypte plátky parmazánu.

Co jste nevěděli o chřestu

- Chřest je velmi lahodná a nevšední zelenina oznamující příchod jara. Patří ke stejnému druhu jako okrasné asparágy.

- Konzumují se jen mladé výhonky. Jakmile totiž asparágus vypučí, mění se v keříček s listy hustě pokrytými drobnými jehličkami, které známe z květinových vazeb.

- Konzumace chřestu má pozitivní vliv na naše zdraví: obsahuje totiž vitaminy (A, B, C, E, K), vápník, hořčík, plno vlákniny, železo či selen.

- Chřest se rozlišuje podle barvy na bílý, zelený a světle fialový. Všechny tyto druhy seženete hlavně během sezony ve všech větších supermarketech a zelinářstvích.

- Při nákupu věnujte pozornost kvalitě a čerstvosti chřestu. Čerstvý chřest poznáte tak, že po lehkém naříznutí z něj teče tekutina a nelze ho ohnout.

- Stonky musí vypadat na první pohled čerstvě a mít jasnou svěží barvu.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek
Štítky jaro rýže chřest hrnec rizoto hrách setý parmezán

Přečtěte si také