23. dubna 2015 03:50
Markéta ZídkováBáječný recept z Gondíků na krémové rizoto s hráškem a chřestem
Sezóna chřestu začíná.
Užijte si jaro v jeho nejlepší podobě. Křupavý hrášek a lahodný čerstvý chřest skvěle pasují ke krémové konzistenci italského rizota. Jednoduché, syté a především neodolatelné jídlo uvařili v pořadu Gondíci s.r.o. přímo Dalibor s Adélou.
Ingredience:
350 g kulatozrnné rýže na rizoto
6 lžic olivového oleje
1 ks velké cibule
1 kalíšek Knorr bohatý bujón Zeleninový
800 ml vody
500 g zeleného hrášku
30 g plátků parmazánu
60 g strouhaného parmazánu
Svazek zeleného nebo bílého chřestu
Postup:
1. Připravte vývar z kalíšku zeleninového vývaru. Do vařícího se bujónu vhoďte hrášek, vařte, dokud nezměkne.
2. Hrášek vyndejte, půlku rozmixujte, bujón ponechte.
3. Na rozpáleném oleji v pánvi krátce orestujte pokrájený chřest.
4. Cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte rýži, zamíchejte, chvíli smažte.
5. Do hrnce začněte přidávat horký bujón. Přidávejte ho po naběračkách a míchejte, dokud se nevstřebá. Až rýže změkne, přestaňte přidávat bujón.
6. Přidejte nastrouhaný parmazán, pepř, orestovaný chřest, hrachovou kaši a hrášek vcelku, zamíchejte. Pro vylepšení chuti můžete vmíchat navíc oříšek másla.
7. Sundejte hrnec z ohně a minutu nechejte obsah pod pokličkou dojít.
8. Rizoto nandejte na teplé talíře a posypte plátky parmazánu.
Co jste nevěděli o chřestu
- Chřest je velmi lahodná a nevšední zelenina oznamující příchod jara. Patří ke stejnému druhu jako okrasné asparágy.
- Konzumují se jen mladé výhonky. Jakmile totiž asparágus vypučí, mění se v keříček s listy hustě pokrytými drobnými jehličkami, které známe z květinových vazeb.
- Konzumace chřestu má pozitivní vliv na naše zdraví: obsahuje totiž vitaminy (A, B, C, E, K), vápník, hořčík, plno vlákniny, železo či selen.
- Chřest se rozlišuje podle barvy na bílý, zelený a světle fialový. Všechny tyto druhy seženete hlavně během sezony ve všech větších supermarketech a zelinářstvích.
- Při nákupu věnujte pozornost kvalitě a čerstvosti chřestu. Čerstvý chřest poznáte tak, že po lehkém naříznutí z něj teče tekutina a nelze ho ohnout.
- Stonky musí vypadat na první pohled čerstvě a mít jasnou svěží barvu.
(web)
Mohlo by vás zajímat: