Honosná chalupa zpěvačky Petry Janů. Snil o ní manžel, nakonec v ní zůstala sama

Chalupu v jižních Čechách si zpěvačka Petra Janů pořídila na popud svého manžela, hudebního producenta Michala Zelenky, který po vlastním rekreačním sídle na rozdíl od ní vždycky toužil. Po jeho smrti v ní zůstala sama a v chalupaření nakonec našla zálibu. Jak vypadá zpěvaččino letní bydlení?

Chalupa má za sebou bohatou historii. Stavení bylo postaveno už ve 12. století. Petra Janů s manželem ji zakoupili na začátku devadesátých let a postupně zvelebili k  celoročnímu užívání. „Můj muž dříve býval vášnivým rybářem. Měli jsme ‚dvanácettrojku‘, udělali jsme si z ní takové obytné rybářské auto, ve kterém jsme i spali a vyráželi na různá místa. Jenže postupem času jsme začali být pohodlnější. Proto jsme si v jižních Čechách začali hledat nějakou chalupu,“ zavzpomínala zpěvačka pro redakci Prima Living.

Nakonec dostali tip na objekt nacházející se daleko od civilizace, který obklopoval les a nádherná příroda. „To místo nás zaujalo hned. Když jsme navíc před chalupou uviděli sedm set let starý javor, což je státní památka, nepotřebovali jsme už ani vidět vnitřek. Řekli jsme tomu pánovi, co to prodával, že to bereme okamžitě,“ prozradila Petra Janů.

Přečtěte si také: Tvrdé přiznání Petry Janů. Manžel se jí smál kvůli postavě a říkal, že nic neumí

Po smrti manžela se o chalupu stará sama

Kvůli špatnému stavu budovy trvalo zhruba rok, než se do ní mohli nastěhovat. Původně měla chalupa jen přízemí, takže přistavěli další patro. S manželem do obydlí museli zavést také potřebné inženýrské sítě. „Chalupa byla srdeční záležitostí mého muže. On byl městské dítě, takže si to všechno náramně užíval. A všechno na chalupě je v podstatě jeho práce. Škoda, že si ji nemohl užít déle,“ povzdechla si zpěvačka. Michal Zelenka zemřel před třinácti lety ve věku 63 let. Příčinou byla rakovina. Od té doby se o vše musí starat sama. Na manželovu počest nechala u chalupy vybudovat rybník, který pojmenovala Michal.

Ložnici má v místě, kde dříve býval oltář

Na místě chalupy původně stála kaple, která byla v roce 1775 odsvěcena. Řád ji prodal rodu Černínů, který ji přistavěl na hospodářství. Teprve od té doby sloužil objekt k bydlení. Následně patřil také Státním lesům.

Petra se může pyšnit tím, že tam, kde dříve býval oltář, má nyní ložnici. „Pokaždé, když na chalupu přijedu, ať už jsem v jakémkoliv rozpoložení, stačí mi dvě, tři hodiny a jsem v naprosté pohodě. Tohle místo mi dodává pozitivní energii. Je to tady promodlené,“ prozradila zpěvačka.

Kvůli skleníku skončili u notáře

Od začátku měli s manželem úkoly jasně dané. „Michal na chalupě musel pořád něco dělat. Já byla spíše ten typ, který si ji chtěl užívat. Vždycky jsem toho udělala daleko víc, když jsem nemusela, než když mi někdo říkal, co všechno musím,“ přiblížila Petra Janů.

Nejvíce se dohadovali o skleníku. „Jsem dítě z vesnice a mám k jakémukoliv pěstování odpor. Moje maminka byla autorita, takže jsem musela na políčkách trávit spoustu času. Nesnášela jsem to. Na rozdíl ode mě byl Michal dítě z města, a když jsme si chalupu pořídili, hrozně moc chtěl něco pěstovat. Vyřešili jsme to tak, že jsme šli k notáři a sepsali tam, že já do skleníku nikdy nepůjdu. (smích) Nakonec jsem ale udělala ústupek kvůli bylinkám,“ vylíčila zpěvačka.

Podívejte se také, jak před dvěma lety Petra Janů oslavila sedmdesátiny:


Přečtěte si také