Výlety

31. července 2024 07:10

Lenka Valjentová

Tip na výlet: Kokořínsko kromě hradu a skalních měst nabízí taky krásné koupání

Kokořínsko je oblíbeným výletním regionem. Místa jako hrad Kokořín nebo unikátní skalní útvar Mšenské pokličky zná asi každý, ale zajímavých míst je tady mnohem víc. Užijte si den u jezera s křišťálově čistou vodou, vydejte se na jednu z nejkrásnějších naučných stezek, nebo se projeďte výletní lodí do zooparku, kde na vás čeká zábava a dobrodružství.

Jezero Lhota

Jeden z nejkrásnějších přírodních areálů u nás, jezero Lhota, bez nadsázky připomíná moře. Obrovská vodní plocha vznikla zatopením pískovny po ukončení těžby písku v roce 1983. Hloubka jezera dosahuje místy až 7 m. Dnes láká návštěvníky na průzračnou vodu, písečné pláže, vůni borovic a nádhernou okolní přírodu. Na své si tu přijde i ten, kdo chce utéct od civilizace a chvíli být jen tak, jelikož na východní části severního a východním břehu je nudistická pláž.

NENECHTE SI UJÍT: Zažijte francouzskou Provence v Česku. Levandulová pole můžete navštívit i v půlce léta

Skalní obydlí

Pokud chcete spojit den u vody s výletem, vydejte se do malé kokořínské obce Lhotka, kde si nenechte ujít skalní obydlí, ve kterém nemajetní místní dříve bydleli. A není to tak dávno. Poslední majitelka se odstěhovala teprve v roce 1982. Můžete si zde prohlédnout v pískovcovém bloku vytesaný skalní byt, ale také hospodářské prostory. Obydlí je přístupné od května do konce září, vždy od čtvrtka do neděle.

Podívejte se na reportáž CNN Prima NEWS, jak skalní obydlí vypadá:

Rybník Harasov

Odtud vás čeká krásná procházka po Máchově stezce až k jednomu z nejkrásnějších kokořínských rybníků - rybníku Harasov. Cesta je lemovaná pískovcovými skalami, údolími a roubenkami, typickými pro tento kraj. Voda v rybníku je čistá a příjemně osvěžující. Odpočinout si můžete na travnatém břehu nebo na některé z písečných pláží.

INSPIRUJTE SE: Středočeské královské město Slaný nabízí bohatou historii, krásné okolí a muzeum slánek

Máchova stezka

Kdybyste si chtěli udělat delší výlet, můžete pokračovat po Máchově stezce dál přes pohádkový hrad Kokořín, pískovcové skalní útvary Mšenské pokličky až k 18 km vzdálenému tajemnému hradu Houska, ve kterém se údajně nachází vchod do pekla.

Retro koupaliště ve Mšeně

Pokud vás více než přírodní vodní plochy lákají koupaliště, neměli byste vynechat to ve Mšeně. Původní městské lázně tu vznikly už v roce 1932 a patří mezi ojedinělá architektonická díla ve stylu art déco. Ve dvoukřídlé budově najdete zázemí v podobě převlékáren, čistých toalet a restaurace. Padesátimetrový bazén je napájen vodou ze skalního pramene, takže i v nejparnějším létě zůstává velmi osvěžující. K dispozici je v areálu také koutek pro děti s houpačkami.

Cinibulkova stezka

Přímo u lázní začíná Cinibulkova stezka, jedna z nejkrásnějších naučných cest na Kokořínsku. Devět kilometrů dlouhý okruh pojmenovaný po nejslavnějším propagátorovi Kokořínska Josefu Bedřichu Cinibulkovi vás provede lesními a lučními cestami, přes Švédský val a tajemnou Průsečnou skálu až k Bludišti, labyrintu kokořínských skal. Na pěti zastaveních se dozvíte zajímavosti o Mšeně a jeho historii a o okolní přírodě. Trasa vám zabere asi tři hodiny a vede poměrně náročným terénem, místy zajištěným řetězy, proto není vhodná pro kočárky.

PŘEČTĚTE SI: Tip na výlet za každého počasí: Vydejte se za vlky na Šumavu

Po řece za zvířátky

I v horkém létě se v Mělníku příjemně. Královské věnné město tyčící se nad soutokem Labe a Vltavy nabízí návštěvníkům kromě historických památek, podzemí nebo ochutnávky místních vín také ochlazení na městském koupališti se dvěma bazény, divokou řekou a skluzavkami. Lákavou atrakcí jsou plavby výletní lodí. Hodinová vyhlídková plavba lodě Fidelio směřuje k soutoku Labe a Vltavy a k plavebním komorám v Hoříně. Během jízdy si můžete vychutnat panorama mělnického zámku s kostelem sv. Petra a Pavla. Delší dvouhodinová plavba vás zaveze do kontaktního zooparku Zelčín. Budete si tu moct pohladit zvířátka, svézt se na koni, zaskákat si na vzduchových trampolínách, můžete tu i přenocovat v teepee vedle koňských ohrad.

Zdroje: melnicko-kokorinsko.cz, kudyznudy.cz, cs.wikipedia.org, CNN Prima NEWS

Sdílejte článek
Štítky hrad léto koupání pláž jezero výlet rybník koupaliště volný čas Mšeno Kokořín CHKO Kokořínsko - Máchův kraj skalní formace skalní město životní styl a volný čas cestování a turismus

Přečtěte si také