Zahrada

21. května 2023 07:00

Simona Sedláčková

Hýčkejte si na zahradě žáby. Pomohou vám bojovat s bodavými komáry i se slimáky

Žáby nepatří mezi všeobecně milované živočichy. Mezi naše oblíbence náleží tak maximálně roztomilé rosničky, se svou zářivě zelenou a pěkně hladkou kůží. Skokani, kuňky, a především ropuchy už vyvolávají v mnoha lidech přímo odpor. Pokud se však s nimi seznámíte trochu blíže, určitě je vezmete na milost a vlastně byste jim měli i poděkovat. Zbavují nás totiž nepříjemného bodavého hmyzu, bzučivých much i otravných slimáků.

Máte kousek od svého pozemku pěkný rybník nebo vám hned za zahradou protéká potok? Pokud se jejich hladina nezvedá příliš často a nehrozí vám tak záplavy, pak patříte mezi šťastné zahrádkáře. Žáby, které tam žijí určitě navštěvují i vaše území. A každý, komu se nastěhovaly žabky přímo do jezírka na zahradě by se měl upřímně radovat.

Důvod je docela jednoduchý. Za prvé patrně žijete v docela čistém prostředí, protože žáby ke svému životu potřebují i čistou vodu. Jejich přítomnost či nepřítomnost v okolní přírodě je skvělým indikátorem kvality životního prostředí. A za druhé vám přítomné žabky významně pomohou s bojem proti některým nepříjemným druhům hmyzu a také proti žravým slimákům. Skokani zelení a kuňky požírají komáry a skokani hnědí a ropuchy zase loví slimáky, ale zároveň i různý hmyz a velcí jedinci ropuchy, například staré samice, zvládnou ulovit dokonce i malou myšku. A jejich pulci vám vyčistí vodu v jezírku, protože se živí vodními řasami.

Životní prostor pro žáby

Bohužel žab v naší přírodě neustále ubývá, proto je důležitá i péče o místa, ve kterých se tito obojživelníci zatím ještě vyskytují. Některé žáby tráví celý život ve vodě (kuňka a skokan zelený) a jiné druhy část roku tráví na suchu (skokan hnědý a ropucha). Žáby ke spokojenému životu potřebují rybníky, tůňky a jezírka s pozvolnými a bylinami i keři zarostlými břehy, vodní hladinu s dostatkem slunce, ale i vlhké trávníky, sekané nanejvýš dvakrát do roka. Žáby si rády užívají slunce, na hladině vody i na břehu, proto je třeba hlídat, aby okolí rybníků a jezírek nebylo příliš zarostlé a tím pádem i stinné.

Žáby milují také mokřadní louky. Ty bychom měli sekat pouze jednou až dvakrát ročně a nikdy ne celé najednou. Osvědčilo se tzv. dlaždicové sečení. Můžete například obsekávat místa s nejkrásněji kvetoucími lučními květinami, aby se nejen žáby mohly ve vyšším porostu schovat. Tráva by se měla kosit jen na výšku asi 10 cm, nikdy ne méně.

Důležité je také ponechávat na zahradě trochu nepořádku, jako je mrtvé dřevo, tedy staré pařezy i kusy pokácených kmenů a větví stromů. Ty slouží za úkryt nejen žábám, ale i dalším divokým zvířatům, které chceme nalákat na svou zahradu, protože nám na oplátku pomohou s bojem proti škůdcům. Na slimácích si totiž nepochutnávají jenom ropuchy, ale i ježci nebo slepýši.

Zdroj: https://www.toulcuvdvur.cz/stranka/zaby-miluji-mirny-neporadek; https://www.abicko.cz/clanek/casopis-abc/5286/velke-zabi-putovani.html

Sdílejte článek

Přečtěte si také