Mrtvé dřevo neodklízejte: Přehnaně čistá zahrada nemá hmyzu co nabídnout

Pod pojmem hmyz si mnozí představují nejrůznější malé potvůrky, které nám jenom otravují život. Občas nás kousnou nebo štípnou, to je sice pravda, ale ve skutečnosti pro nás dělají mnohem více dobrého. Aby však hmyz, tedy například i divoké včely, mohl na naší zahradě pracovat, musí tam i bydlet. Velmi často mu jako úkryt slouží tzv. mrtvé dřevo.

S nástupem teplejších dní začíná v nás, zahrádkářích, uzrávat pocit, že naše zahrada potřebuje neodkladně nějakou péči. Vysévat a okopávat ještě nemůžeme, tak se často vrháme alespoň do úklidu. Mějme však na paměti, že přemíra péče škodí téměř všemu, tedy i zahradě. Například sem tam pohozený kus starého dřeva nebo ponechaný ztrouchnivělý pařez v koutu zahrady naopak potěší velké množství hmyzu, brouků i včelek samotářek. S každým odstraněným kusem takového mrtvého dřeva, bychom zaručeně zlikvidovali i spoustu užitečných pomocníků, které na jaře, až bude naše zahrada v plném květu, budeme hodně potřebovat.

Hmyzí domky zabydlete i kusy starého dřeva

Divoké včely samotářky, které se, pokud nemáme my nebo naši sousedé na zahradě umístěné včelí úly, o opylení našich rostlin převážně starají, potřebují ke svému bydlení buď staré, nejlépe ztrouchnivělé dřevo nebo dřevo, do kterého už jiný hmyz chodbičky a komůrky vyhloubil. Proto pokud se chystáte postavit do zahrady oblíbený hmyzí hotel, myslete na různé potřeby jeho budoucích hmyzích obyvatel. Kromě dutých stébel a provrtaných dřívek do domku umístěte i větší kusy starého dřeva, silné nejméně 10 cm.

Drvodělka si chodbičky hloubí sama

V teplejších a níže položených oblastech České republiky žije obřík mezi včelami, oblíbená drvodělka fialová. Můžete ji spatřit na zahradách v Polabské nížině i na jižní Moravě. Ta si své chodbičky a komůrky hloubí sama, pomocí kusadel. Většinou žije v sadech a zahradách se starými stromy. Stejně tak například čalounice černobřichá.

Squatteři mezi včelami samotářkami

Některé včely samotářky si nehloubí chodbičky samy, ale využívají opuštěné otvory, které už před mini vyhloubili většinou brouci, jejichž larvy se živí ztrouchnivělým dřevem. Tyto otvory využívají například včely valchářky, dřevobytky nebo některé čalounice.

Zdroj: Jak zachránit včely, S. Hopfenmüller a Eva Stanglerová, 2022

Sdílejte článek
Štítky dřevo úklid zahrada včely hmyz Česko staré dřevo ztrouchnivělé samotářky

Přečtěte si také