Indický běžec: Kachna s chůzí tučňáka považuje slimáky za největší lahůdku

Určitě už jste o nich slyšeli. Jedná se o kachny, které vás na první pohled upoutají zvláštní chůzí, ještě mnohem zajímavější je ale pro většinu lidí fakt, že slimáci, kterých se jen málokdo bez odporu dotkne holou rukou, jsou pro indické běžce vyhledávanou pochoutkou. Dokonce jim dávají přednost i před miskou plnou běžného krmení pro kachny.

Kachny se vzpřímeným držením těla a s běháky posunutými tak, aby jim usnadňovaly pohyb po souši, pocházejí z Indonésie, z ostrova Jáva. V Evropě se poprvé objevily už kolem roku 1500, ale snadným křížením s běžnými druhy kachen nakonec v Evropě vymizely. Teprve na začátku 20. století byli přivezeni noví jedinci z místa původního výskytu a i díky jejich jedinečnému apetitu, kdy výraznou složku jejich stravy tvoří slimáci, se chov indických běžců rychle rozšířil.

Boj se slimáky se zdá pro většinu zahrádkářů předem prohraný. Chemické prostředky jsou drahé, některé dokonce zbytečně zasolují půdu, ruční sbírání je nekonečné a biologická ochrana za pomoci hlístic většinou funguje jen v uzavřeném skleníku. Proto pokud nepatříte pouze mezi zahrádkáře víkendové, ale máte svou zahrádku každý den na očích, můžete vyzkoušet chov těchto unikátních kachen.

Kolik indických běžců ochrání zahradu před slimáky

Indičtí běžci opravdu dávají slimákům přednost před jinými druhy potravy, proto k ochraně zahrady, velké asi 1 000 metrů čtverečních, postačí bohatě 2–4 běžci. Uživí se jich tam i o něco víc, ale je to zbytečné. Na druhou stranu nelze tyto kachny chovat osamoceně, samota by je doslova utrápila. Běžci se stále pohybují v hejnu, ve kterém můžete chovat i víc kačerů, kteří jsou k sobě většinou mírumilovní.

Pro indické běžce připravte oplocený výběh s úkrytem ve stínu

Tyhle kachny se chvilku nezastaví. Stále pobíhají sem a tam, ve snaze najít pro svůj mlsný zobák toho nejtučnějšího slimáka. Chov běžců na miniaturním dvorku proto není vhodný. S klidem je vypusťte do zahrady. Nemusíte se bát, že vám zničí záhony.

Běžce vaše zelenina a květiny nezajímají, jen křehkým listům hlávkových salátů nedokážou odolat, ty oždibují s velkou chutí. Také všechny mladé sazenice raději dočasně oddělte od běžců pletivem, ale jen po krátký čas. Pletivo by mělo být vysoké asi 1 metr. Indičtí běžci nelétají. Po odstranění pletiva se běžci na záhonky rychle vrhnou, ale jen za účelem vyhledávání slimáků, larev brouků nebo žížal.

Zahrada, na kterou vypustíte indické běžce, potřebuje kvalitní oplocení. Běžci sice běhají poměrně rychle, ale lišce, kuně nebo zaběhnutému psovi uniknout nedokážou. Nutná je také možnost, aby se běžci ukryli před horkem a poledním úpalem do stínu. Postačí jim stín vysokých keřů nebo koruny stromů. Jen na noc běžci potřebují svůj kachník, také jako místo pro snášení vajec.

V zimních měsících však bude situace jiná. To budou běžci vyžadovat suchý a před zimou a mrazy izolovaný úkryt, vystlaný senem nebo slámou.

I když běžci tráví ve vodě podstatně méně času než ostatní druhy kachen, malá vodní nádrž jim udělá radost, i pro ně je koupel nezbytná. Nezapomínejte však na častou výměnu vody, pokud máte nádrže bez průtoku.

Jenom slimáci nestačí, běžci potřebují pestřejší jídelníček

Často se lidé obávají, že dobře krmený běžec nebude sbírat slimáky. Toho se však bát nemusíte. Slimáci jsou pro ně skutečnou pochoutkou, a tak další krmení potřebují spíše kvůli dobré kondici. Můžete je sice přikrmovat starým chlebem a miskou pšenice, ale mnohem lepší jsou směsi pro kachny, které obsahují vyvážený poměr živin a vitaminů. Běžcům přidávejte do krmení i rozdrcené vaječné skořápky. Pokud se přece jen rozhodnete pro přikrmování starým chlebem, pak dejte pozor na plíseň a pečivo podávejte vždy namočené ve vodě. Na zimu si pro běžce připravte i sušené kopřivy.

Zdroj: https://www.indickybezec.com/; https://www.ireceptar.cz/zahrada/kachnu-ktera-sbira-slimaky-si-zamilujete-jak-chovat-indicke-bezce.html

Sdílejte článek

Přečtěte si také