Připravte svou zahradu na boj se slimáky už dnes. Prevence může počty vetřelců snížit

Letošní jaro je zatím až nepříjemně vlhké, což nahrává velkému výskytu slimáků na našich zahradách. Ani nižší teploty jejich nájezd na záhony příliš nezbrzdí, protože slimáci se líhnou i při teplotách kolem 4 °C. Proto se s nevítaným vetřelcem (zejména s plzákem španělským) můžete setkat už v polovině dubna.

Prevence může fungovat, pokud s ní začnete včas

Není to úplně jednoduché. Na jednu stranu nabádáme zahrádkáře k tomu, aby své trávníky nechávali delší dobu neposečené a ponechávali i kouty zahrady plné kopřiv a drobného nepořádku, aby se brouci i motýli měli kde v klidu vyvíjet. Na stranu druhou se právě v takových místech nejlépe daří nechtěným slimákům. Proto budeme muset zvolit kompromis.

Pokud to velikost naší zahrady dovolí, je dobré ji rozdělit na zónu klidovou, například s ovocnými stromy, vyšší trávou a sem tam nějakým nepořádkem v koutě, a na zónu produkční, ve které budeme pěstovat zeleninu. Části zahrady, kde se nacházejí zeleninové záhony, prospěje nízký trávníkový pažit nebo ještě lépe cestičky z oblázků nebo vysypané pískem či drobnějším štěrkem. Pozor dejte také na hromady květináčů nebo cestičky z volně položených trámů či dlaždic, pod kterými by se mohli slimáci v horkých letních dnech ukrývat.

Velmi dobře také funguje pěstování zeleniny na tzv. vyvýšených záhonech. Můžete v nich pěstovat samozřejmě i květiny nebo nejlépe všechno dohromady. Obruby záhonů můžete postavit z prken, cihel, ale i ze ztraceného bednění nebo z moderních gabionů. Okraje především dřevěných vyvýšených záhonů můžete ještě opatřit ochrannými okraji z plechu, ohnutými tak, aby je slimáci přes ostrý okraj nemohli tak snadno přelézt.

Cestičky mezi vyvýšenými záhony vysypejte materiálem, přes který se slimákům nebude chtít přelézat, tedy nejlépe drobným štěrkem.

První slimáky ručně posbírejte

Pokud se na vaší zahradě slimáci začnou objevovat, pak se hned dejte do boje proti nim. Nenechávejte je rozmnožit se. Nejjednodušší je ruční sběr slimáků do kýblu. Co s nimi pak uděláte, je jen na vás.

Někdo slimáky jednoduše splachuje do záchodu, druhý přestřihne nůžkami a další je přenáší daleko od zahrady – v tom případě však s nimi zajděte vážně dost daleko, protože slimáci se zvládnou zase vrátit na své oblíbené místo. A někdo je dokáže zabít vařící vodou nebo je zasype solí, což nejsou zrovna humánní metody, a ne každý na ně má žaludek. I obyčejný slimák si zaslouží raději rychlou smrt než bolestivé umírání. Ideální denní doba pro sběr slimáků je brzy po ránu nebo naopak za soumraku.

Chcete slimáky schválně nalákat na jedno místo, abyste je mohli snadno posbírat? Pak na trávník nebo na záhon položte kus starého linolea nebo prkno. Brzy po ránu pak stačí jen lino nebo prkno otočit a ukryté slimáky posbírat.

Vysaďte rostliny, které slimákům nechutnají

Rostliny, které slimáky alespoň částečně odradí od návštěvy naší budoucí úrody, vysazujte na okraj záhonu nebo je klidně rozmístěte mezi zeleninu.

Jako výborná ochrana před slimáky se ukázaly oblíbené afrikány neboli aksamitníky. Jejich funkce však nespočívá v odrazení slimáka k návštěvě záhonu. Naopak, afrikány slimáky přitáhnou k sobě. Ti je pak sice zcela zničí, ale okolní květiny a zelenina zůstanou uchráněné.

Pak jsou tu rostliny, které slimáky alespoň trochu odpuzují. Zkuste využít tyto květiny či koření:

  • kopr
  • šalvěj
  • pelyněk
  • tymián
  • petržel
  • kostival
  • česnek
  • levandule

Domácí prostředky proti slimákům

Na okraje záhonů a kolem řádků se zeleninou můžete rozsypat nadrcené vaječné skořápky nebo skořápky vlašských ořechů. Pás by měl být široký nejméně 10 cm.

Dobře fungují i pásy rozsypaného popela, vápna nebo hrubého písku.

Můžete vyzkoušet také návnady na slimáky. Na záhony umístěte kelímky s pivem nebo kvasnicemi. Pivo musí být jedině alkoholické, bez alkoholu slimáky nezajímá. Kvasnice zase rozmíchejte s vodou. Slimáci se pak v návnadách utopí.

Vyzkoušejte parazitické hlístice

Parazit velký asi 1 mm, který vyhledává slimáky a pronikne jejich dýchacími otvory. Uvnitř vyvrhne symbolickou bakterii, která se množí a spolu s hlísticemi slimáka usmrtí. Hlístice se aplikují postřikem na provlhčenou půdu.

Pořiďte si indické běžce

Indický běžec je druh kachny, který si na slimácích dokáže pochutnat. Jediný indický běžec dokáže během jednoho dne spořádat až 1 kg plžů. Nevýhodou chovu těchto kachen je fakt, že jim listy salátu chutnají také a sem tam si lístek salátu uštípnou. Na druhou stranu slimáky likvidují skutečně důkladně a zvládnou je vyhledávat i pod kameny nebo mezi dlaždicemi.

V nezbytných případech použijte chemii

V zahradnických potřebách najdete nejrůznější granule proti slimákům. Ty bývají podle výrobců dokonce neškodné pro děti či domácí mazlíčky, pokud by je náhodou ochutnali. Granule sypejte kolem záhonů i kolem jednotlivých rostlin. Dokud granule přes noc ze záhonů mizí, pak se v zahradě stále slimáci vyskytují.

Zdroj: skudci.com/slimak-slimaci; agromanual.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také