Vánoce

20. prosince 2023 07:00

Lenka Valjentová

Jsou krásné, ale jedovaté. Bacha na vánoční hvězdu, brambořík, čemeřici i hvězdník

Na Vánoce se tradičně obklopujeme kvetoucími květinami. Může se stát, aniž bychom o tom věděli, že mezi nimi budou i jedovaté rostliny. A protože potencionální nebezpečí je dobré znát a mít ho pod kontrolou, představujeme čtyři krásné, ale bohužel jedovaté květiny. Toxické jsou například brambořík, vánoční hvězda čili pryšec nádherný, hvězdník i stále modernější čemeřice.

Některé vánoční pokojové rostliny jsou nebezpečné především pro malé děti a pro domácí zvířata. Pravděpodobnost, že se děti zakousnou do jedovaté hlízy bramboříku nebo cibule hvězdníku, je docela nízká, ale vánoční hvězda či čemeřice jsou jedovaté celé – a uškubnout si kousíček není žádný problém. A tak je dejte někam na běžně nepřístupná místa.

Brambořík

Brambořík perský (Cyclamen persicum) je klasickou květinou českých Vánoc. Pochází z horských oblastí Středozemí a Malé Asie. U nás ve volné přírodě roste brambořík nachový (Cyclamen purpurascen). Do vánočních květináčů patří vyšlechtěné kultivary, nejčastěji  s bílými, růžovými, červenými a fialovými květy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brambořík kvete od podzimu až do jara. Jak se o půvabnou pokojovou květinu správně starat

Otrava bramboříkem

Málokdo ví, že brambořík je rostlina jedovatá. „Má jedovatou hlízu, která obsahuje řadu glykosidů, zejména toxický saponin cyclamin, který je nebezpečný pro domácí mazlíčky i pro lidi, ohrožené jsou především děti,"  uvádí Jarmila Skružná, vedoucí oddělení etnobotaniky a prezentace botaniky v Botanické zahradě hl. m. Prahy.

Po požití vyvolají zažívací potíže, objevují se prudké průjmy s křečemi, které vedou k dehydrataci. V těžších případech mohou být poškozeny i ledviny. Pro člověka je jedovaté množství už pouhých 0,3 g hlízy. Pokud se dostane cyklamin na kůži, způsobuje podráždění.

Vánoční hvězda

Jednou z nejoblíbenějších vánočních květin je poinsettie neboli vánoční hvězda (pryšec nádherný Euphorbia pulcherrima). Její většinou zářivě červené listeny zdobí nejednu českou domácnost. Spojení pryšce překrásného a Vánoc se datuje už od 16. století.

PŘEČTĚTE SI: Jak se starat o vánoční hvězdu neboli poinsettii a proč ji schovat před kočkou

Pozor na latex

Rodiče by měli dát pozor na děti a zabránit náhodnému požití vánoční hvězdy, jelikož je mírně jedovatá. „Jako většina pryšců roní při poranění tekutinu podobnou mléku (tzv. latex), která obsahuje mj. toxický alkaloid euforbin. Bílý latex se objevuje u každého řezu i zranění rostliny. Při kontaktu s pokožkou způsobuje zánětlivé podráždění kůže, vyrážku a puchýře. Nebezpečné je, když se dostane do oka,“ vysvětluje Jarmila Skružná.

Hvězdník

Další krásnou, ale rovněž jedovatou vánoční květinou je hvězdník neboli zornice či rytířská hvězda. Hvězdníky jsou k mání v mnohabarevných kultivarech i v mnoha různých tvarech a velikostech. Nejčastějšími barvami jsou červená, bílá a růžová ve všech odstínech, existují i variety oranžové a krémové a další.

ČTĚTE SI TAKY: Při správné péči a kapce štěstí vám hvězdník vykvete na Vánoce. Babičky mu říkaly amarylka

Toxická cibule

Hvězdník (Hippeastrum hortorum) pochází z Jižní Ameriky a zdobí naše domovy obrovskými květy. Je symbolem éterické krásy, ale také bohatství, štěstí a pohody. Hvězdník je jedovatý celý, ale nejvíc nebezpečných alkaloidů se nachází ve velké cibuli,“ říká etnobotaničkaToxický alkaloid lykorin způsobuje podráždění kůže, nevolnost, průjem, zvracení, bolesti hlavy a břicha, malátnost a zvýšené pocení.

Čemeřice

Čemeřice (Helleborus) je tradiční vánoční květinou především v Anglii, Německu a Francii, ale v poslední době mají něžné květy čemeřice své místo i v českých Vánocích. U nás se jí často říká vánoční, sněžná, zimní nebo Kristova růže.

NENECHTE SI UJÍT: Jak pěstovat čemeřice. Královny zimní zahrady kvetou, i když sněží

Otrava čemeřicí

Na čemeřici pozor – děti k ní raději nepouštějte, aby krásný květ nechtěly ochutnat, to by nemuselo dobře dopadnout. Čemeřice jsou nebezpečné jsou zvláště pro osoby s nemocným srdcem a děti. Rostlina je nebezpečná i pro kočky a psy.

Celá rostlina, zejména semena a oddenek, obsahují nebezpečné, pomalu vstřebatelné jedy – glykosidy helleborein, helleborin, hellebortin a hellebrin. Všechny škodí srdci, vyvolávají srdeční arytmie a mohou způsobit zástavu. Otrava čemeřicí se projevuje pálením v ústech, zvracením, průjmem a křečovými bolestmi zažívacího traktu. Otrava čemeřicí je vždy vážná a je třeba co nejrychleji vyhledat lékaře. Semínka a kořeny způsobují také puchýře na kůži.

Co dělat, když dojde k otravě

Dojde-li k požití jedovaté rostliny, neváhejte a obraťte se hned na lékaře nebo toxikologické centrum, své podezření si můžete ověřit na nepřetržité lince Toxikologického informačního střediska: 224919293 nebo 224915402, jak probíhá konzultace najdete na.tis-cz.cz.

Pokud  jedovatou rostlinu bezpečně neznáte, pro snadnější identifikaci ji vyfotografujte nebo odeberte vzorek (vezměte si rukavice nebo jinou ochranu). Můžete ji také určit přes mobilní aplikaci, pokud ji používáte. Identifikace rostliny je naprosto klíčová pro účinnou první pomoc.

Zdroje: etnobotanička Jarmila Skružná, ireceptar.czasklepionkamyk.cz


Přečtěte si také