Starý porcelán vyčistí jedlá soda, ocet i alkohol
Letitý, ale kvalitní porcelán nevyhazujte. Může mít vysokou hodnotu a hlavně vám poslouží. Mnohdy stačí porcelán je pořádně umýt v teplé vodě, ale pokud narazíte v bazaru nebo na půdě na znečištěný kousek, který potřebuje vyčistit, vyzkoušejte jeden z našich tipů.
Pokud najdete nebo koupíte starý porcelán, který chcete využívat na servírování nebo ukládání jídla, je potřeba ho pořádně vyčistit a ideálně vydezinfikovat. Porcelán je ale křehký materiál a může se snadno poškodit. Ještě větší pozor dejte u glazovaného a malovaného porcelánu. Neopatrné čištění by totiž mohlo zničit dekor.
Základní čištění porcelánu
Starý hrneček nebo talíř nejprve namočte do teplé vody. Pokud je porcelán ručně malovaný, vyhněte se použití saponátu. Mycí prostředky sice nejsou nijak agresivní, ale nechcete přece riskovat, že by mohly dekor poškodit. Porcelán nechte namočený ve vodě, aby se odmáčely nánosy, čištění vám pak půjde lépe. Porcelán čistěte hadříkem nebo houbičkou, nikdy nepoužívejte drátěnku, a to ani na odolné skvrny!
Bělení porcelánu
Odolné skvrny můžete odstranit mocnou kombinací jedlé sody a octa. Postup je jednoduchý, ale používejte ho pouze na bílý porcelán! Chemická reakce by glazuru a kresbu poškodila. Posypte skvrnu trochou jedlé sody a místo postříkejte octem. Směs začne bublat a bělit. Dejte pozor, aby se vám ocet a jedlá soda nedostaly na pokožku a do očí. Tohle čistění raději dělejte venku nebo vkuchyni sotevřeným oknem. Nechte směs působit a zmístnosti na chvíli odejděte. Následně porcelán umyjte teplou vodou.
Hloubkové čištění porcelánu
Pokud potřebujete vyčistit vnitřek porcelánové nádoby, který je těžko dostupný (nedostanete tam ruku ani kartáč), je potřeba si pomoct účinnou tekutinou. Naplňte nádobu do poloviny vodou, přisypte lžičku jedlé sody a přilijte trochu octa. Chemická reakce začne odstraňovat nánosy špíny a bělit vnitřní stěny. Podle potřeby nádobou zatřepejte, aby se směs dostala do všech koutů. Nechte působit maximálně pár minut. Tekutinu pak vylijte do toalety a spláchněte. Čištění vždy provádějte venku nebo ve větrané kuchyni. Dbejte na to, aby se vám roztok nedostal na pokožku nebo do očí.
Špatně dostupná místa můžete vyčistit i následujícím způsobem:
1. V místech, kde na hrnek navazuje ouško, na vnitřní straně zůstávaly těžko čistitelné usazeniny.
2. Na takové usazeniny a skvrny použijeme rovnou jedlou sodu a ocet. Nejprve je potřeba nasypat jedlou sodu na zašpiněná místa.
3. Nalijte na jedlou sodu ocet a nechte působit. Dejte pozor, směs začne bublat. Nesmí se dostat na kůži, nebo dokonce do očí. Čištění provádějte venku nebo v dobře větrané místnosti.
4. Takhle vypadá výsledek. Po několika minutách působení usazeniny mizí. Pokud jsou opravdu letité, pomozte jim kartáčkem. Snadno se odloupnou.
Jak dezinfikovat porcelán?
Na dlaždičky nebo toaletu můžete použít klasické saponáty zdrogérie, ale jak vydezinfikovat porcelánové nádobí, ve kterém chceme servírovat jídlo? Tady pomůže nejosvědčenější dezinfekce ze všech: alkohol. Pokud máte doma lacinou vodku nebo jiný vysokoprocentní alkohol, kterého vám není líto, použijte ho. Pokud je porcelán malovaný, čistěte alkoholem jen vnitřní stranu, která přijde do kontaktu spotravinami. Jestli potřebujete vydezinfikovat těžko dostupné vnitřky nádob, tak alkoholem vnádobě zatřepejte a nechte působit. Jednoduché a rychlé.