Jak skladovat čerstvě sklizený česnek. Pozor na nebezpečného vlnovníka česnekového

Sklizeň česneku na zahradách je v plném proudu, a i mnohé farmy lákají své zákazníky na výhodné samosběry. Jak doma skladovat větší množství česneku, aby vám vydržel co nejdéle v dokonalé kondici?

Pokud si domů nosíme česnek jen v malém množství jednoduše z obchodu, na způsob jeho skladování většinou tolik nedbáme. Ale pokud jste využili nabídky mnoha farem na lákavou samosklizeň, nebo jste si dokonce vypěstovali česnek na vlastní zahradě, pak je na místě otázka, jak větší množství oblíbené štiplavé zeleniny správně skladovat, aby vám úroda vydržela co nejdéle a v co nejlepším stavu.

Sušení česneku s natí

Sklizený česnek očistěte od zeminy, a pak ho po jednom nebo v malých svazcích zavěste v místech, která jsou zastíněná a také dobře větraná. V dřevníku, v kůlně nebo i na půdě, ale ne přímo pod střechou, protože tam by mohlo dojít v horkých letních dnech doslova k uvaření česneku.

Sušení česneku bez nati

Čerstvý česnek můžete také očistit i zbavit dlouhé nati, a pak jej rozložit v tenké vrstvě na přepravky. Výborně vám poslouží i nejrůznější mřížky a rošty, protože je velmi důležité, zajistit při sušení česneku stejně jako u cibule nebo například bylinek dobrou cirkulaci vzduchu.

Skladování česneku

Krátkodobě můžete česnek skladovat jednoduše ve spíži nebo i ve spodní části lednice, ale jak na to, aby vám větší úroda vydržela co nejdéle? Na tuto otázku nám odpověděl zkušený pěstitel česneku, Tomáš Kala: „Místo pro uchování česneku by mělo být dobře větrané – ideálně vyloženě v průvanu. Česnek může poškodit či znehodnotit příliš vysoká teplota nebo přímé sluneční světlo, ale třeba mírný mráz mu neublíží.“

Pozor na česnek, napadený vlnovníkem česnekovým

Při dlouhodobém skladování česneku však spotřebitelé mohou narazit na nepříjemný problém, a to je napadení této oblíbené pochoutky obávaným roztočem, vlnovníkem česnekovým. Pokud je česnek v pořádku a bez napadení škůdcem, můžete jej uskladnit v suchém prostředí při pokojové teplotě. Ovšem v případě napadení vlnovníkem je to problém, protože takové prostředí roztoči vyhovuje. V teplém prostředí se rychle množí a způsobuje předčasné vysychání stroužků česneku.

Proto je mnohem lepší uchovávat česnek v chladu, klidně při teplotě blízké nule, avšak s nízkou vlhkostí, což je prostředí, které lednice ani zeleninový sklípek nenabízejí. Nezbývá tedy než uskladněný česnek pravidelně kontrolovat a poškozené kusy okamžitě odstraňovat.

Vlnovník česnekový (Aceria tulipae) je nepříjemný škůdce, pouhým okem neviditelný roztoč, rozšířený po celém světě. Je veliký 0,1-0,3 milimetrů a velmi snadno se šíří. Způsobuje deformaci listů, a také postupné scvrkávání a hnědnutí jednotlivých stroužků u uskladněného česneku. Proti tomuto škůdci existuje poměrně účinný boj, a to moření sadbového česneku Sulkou.

Zdroj: Tomáš Kala; cesnek.cz/vlnovnik-cesnekovy

Sdílejte článek
Štítky česnek skladování vlnovník

Přečtěte si také