Zahrada

4. října 2023 07:00

Lenka Valjentová

Jak sklízet a skladovat dýně přes zimu, aby nezačaly plesnivět a vydržely až do jara

Podzim patří dýním. Plody, které nám téměř bez práce narostly na zahradě, je potřeba sklidit a uskladnit nebo zpracovat. A právě způsob sklizně, vyzrání a následné uskladnění plodů jsou rozhodující, jestli budeme mít vlastní dýně až do jara, nebo začnou plesnivět a hnít.

Dýně je obecný název pro tykev obecnou (Cucurbita pepo) nebo tykev velkoplodou (Cucurbita maxima) či tykev muškátovou (Cucurbita moschata). Patří do stejné čeledi jako cuketa nebo patizon. Mezi ty nejpopulárnější u nás patří především dýně hokaido, muškátová, špagetová a Goliáš.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Dýně hokaido: Jak vypěstovat oranžový zázrak posilující imunitu a uvařit dýňovou polévku

Jak sklízet dýně na zimu

Dýně sklízíme na podzim zásadně za slunného, suchého a teplého dne, ještě před příchodem prvních mrazíků, které plod nenávratně poškodí.

  • Plody sklízíme i se stopkou, ta by měla být dlouhá asi 5 cm. Nikdy ji neulamujeme. Rána po ulomené stopce totiž bývá nejčastějším místem průniku infekce do skladovaného plodu.
  • Pokud se nám stopka při manipulaci od plodu odlomí, zařadíme tento plod do skupiny určených k rychlé spotřebě spolu s mladšími plody s měkkou slupkou, které nejsou dostatečně zralé a nehodí se ke skladování.
  • Dýně jenom opatrně očistíme od hlíny. Plody některých odrůd mají na povrchu voskovou vrstvičku, která je chrání při skladování. Zásadně ji nesmýváme, neotíráme a snažíme se ji co nejméně poškodit.
  • V krásném teplém podzimu, v době babího léta, necháme dýně po sklizni venku na sluníčku vyzrát a vyschnout. Zhruba týdenní sluneční lázeň prodlouží skladovatelnost. A pokud prší, plody necháme pořádně vyschnout v kůlně nebo někde pod střechou, aby byly v suchu.

Jak se pozná, že je dýně zralá

Sklizené plody roztřídíme podle stupně zralosti. Pro skladování na zimu vybíráme jen zdravé, nepoškozené a plně vyzrálé plody.

  • Že je správně zralá, poznáme podle tvrdosti slupky - čím tvrdší, tím je plod zralejší. Zkusme do slupky zarýt nehtem, tak nejlépe zjistíme její tvrdost.
  • Také matná barva značí zralost, lesklé jsou plody ještě nezralé.
  • Plody, které jsou na dlouhých výhonech nejblíže kořenu rostliny, jsou nejzralejší. Ty, které jsou na výhonech dál a byly nasazeny později, jsou mladší a nemusí být dostatečně vyzrálé.
  • U tykví velkoplodých (např. hokaido) s kulatou stopkou plodu je indikátorem zralosti i tzv. korkovitost stopky. Mladé plody ji mají zelenou, postupně získává podélné trhlinky a začne se tvořit měkčí, korku podobná vrstva. Čím je tato vrstva silnější a stopka plodu nahnědlejší se suchými prasklinami, tím je plod zralejší.

Skladování dýní

Skladovatelnost dýní závisí na dvou faktorech – na odrůdě a na podmínkách skladování. Obecně platí, že čím je slupka plodu měkčí, tím je odrůda hůř skladovatelná. Podmínky, za kterých plody skladujeme, ale hrají důležitější roli než samotná odrůda

  • Dýně potřebují suchý a vzdušný prostor s teplotou nad 12 °C. Lépe snesou pokojovou teplotu kolem 20 °C než chladný a vlhký sklep s teplotami těsně nad bodem mrazu. Ideální je teplota kolem 15 °C, při které slupka dýně ztvrdne, což dužinu spolehlivě ochrání.
  • Zvýšená vlhkost vzduchu způsobuje jejich plesnivění a následní zahnívání.  A jakmile tykve začnou plesnivět, je s nimi konec. Vzdušná vlhkost v místnosti by se měla pohybovat okolo 55 %.
  • Dýně skladujeme v jedné vrstvě tak, aby se navzájem nedotýkaly. Proto je dýně nejlepší skladovat na dřevěných roštech, na policích, případně v papírových krabicích nebo v přepravkách vystlaných pilinami. Je dobré tykve uložit na podložku, která je rezistentní vůči plísním. Použít lze třeba plastový obal na vajíčka nebo sáčky se vzduchovými kuličkami. Před plesnivěním dýni ochrání také sáčky s kuličkami proti vlhkosti, které jsou třeba v krabicích s botami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hokaido, máslová, špagetová: Která dýně se hodí na polévku a z jaké vyřezat halloweenskou dekoraci?

Jak dlouho vydrží dýně

Na takto vybraném a upraveném místě mohou dýně vydržet čerstvé a zdravé až čtyři měsíce. Načatá dýně vydrží v ledničce asi tři dny. Protože nemá ráda vlhko, může začne brzy plesnivět.

Zdroje: dobrasemena.czceskestavby.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také