Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

DÝNĚ HOKAIDO: Jak vypěstovat oranžový zázrak posilující imunitu a uvařit dýňovou polévku

Dýně je ozdobou podzimní zahrady a dýňová polévka oblíbená pochoutka. Nejpopulárnější jedlou dýní u nás je hokaido, která nezapře svůj japonský původ. Zná ji každý zahrádkář, jelikož se snadno pěstuje, a ctitel zdravé výživy, protože nasládlá dužina i semena mají mnohé léčivé účinky. Její velkou výhodou je fakt, že ji před konzumací nemusíme loupat. Poradíme vám, jak tuhle skvělou dýni vypěstovat a jaké odrůdy si vybrat. A prozradíme recepty, jak úrodu dýně hokaido zpracovat.
Vydáno: 06.10.2019
DÝNĚ HOKAIDO: Jak vypěstovat oranžový (nejen) podzimní zázrak a uvařit dýňovou polévku
Autor: Jan Prášil DÝNĚ HOKAIDO: Jak vypěstovat oranžový (nejen) podzimní zázrak a uvařit dýňovou polévku
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Dýně hokaido, ve světě známá i pod označením Uchiki Kuri, patří do rodiny tykve velkoplodé (Cucurbita maxima), i když se to podle velikosti a hmotností plodů nezdá. Váží totiž jen do 2 kg, zatímco její sestry mohou dorůst až do stovky kilogramů. Dýně hokaido obsahuje vitaminy B, C, E, K, z minerálů železo, hořčík, sodík, zinek, draslík, sodík. V porovnání s jinými druhy zeleniny obsahuje dýně více betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, antioxidant, zabraňující poškozování buněk škodlivými volnými radikály. Dýně posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bateriemi i před některými nádorovými onemocněními – pomáhá dlouhodobá a každodenní konzumace dýňové dužiny. Dýně je zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omeg-6, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a riziko vzniku infarktu a mrtvice. Obsahuje až 90 % vody a snadno nás zasytí; ve 100 g je pouhých 30 kalorií, takže je dobrým pomocníkem při hubnutí. Výborně se hodí k detoxikaci. Dýňová semínka pomáhají při zánětech močového měchýře a ledvin, mužům při problémech se zvětšenou prostatou a ženám v menopauze. Dýňová dužina se uplatňuje také kosmetice, protože skvěle hydratuje a vyživuje.

DÝNĚ HOKAIDO potřebuje během vegetace hodně prostoru
Autor: istock.com DÝNĚ HOKAIDO potřebuje během vegetace hodně prostoru

10 pravidel pěstování dýně hokaido

  1. Základem úspěšného pěstování dýně hokaido je středně těžká půda s dostatečným množstvím vláhy a hodně bohatá na živiny. Před výsevem semen nebo výsadbou předpěstovaných sazenic zapracujeme na záhon vyzrálý kompost nebo rozležený chlévský hnůj  Protože si libuje na dobře vyhnojeném místě, na pěstování dýní je jako dělaný kompost.
  2. Dýně je rostlina teplomilná, proto jí musíme zajistit teplo a sluneční paprsky. Však dýně hokaidó si o místo na slunci sama říká už svou jasně oranžovou barvou.
  3. Dýně potřebuje hodně prostoru a nesnáší těsné sousedství jiných plodin, nejlépe se cítí, když je někde úplně mimo zeleninové záhony. Kvůli možnému přenosu houbových nemocí nepěstujeme dýně poblíž okurek, rajčat a brambor a hlavně nikdy ne na místě po nich.
  4. Dýňová semena můžeme vysévat přímo na záhon v druhé polovině května do předem připravených jamek do hloubky 3 až 5 cm a ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 metru od sebe. Musíme počítat s tím, že se hokaido hodně rozroste a potřebuje dostatek místa.
  5. S předpěstováním sazenic začneme zhruba začátkem dubna. Semena zasejme do výsevního substrátu 2 až 3 cm hluboko. Rychle vzcházejí a rostou, potřebují dostatek rozptýleného světla, vláhy a konstantní teplotu. Po třech týdnech rostlinky přesadíme do větších květináčů.
  6. Zdravé sazenice se vysazují na záhon nebo ještě lépe na kompost také v polovině května po ledových mužích. Do jamky přidáme hnojivo a kompost, a každou sazenici mulčujeme slámou nebo trávou, aby měla dostatek vlhkosti. Mladé rostliny je nutné chránit před slimáky.
  7. Během vegetace záhon odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost. Dýně mají bohatou kořenovou soustavu, která zasahuje hluboko do půdy, a většinou si potřebnou vláhu obstarají samy. Když je ale delší sucho, musíme je pravidelně a vydatně zalévat ke kořenům. Pozor, abychom nekropili listy, a tak zbytečně nepodpořili šíření plísní. Dýním hokaido prospívá hnojení kompostem nebo chlévským hnojem.
  8. Jakmile začnou rostliny dosahovat větších rozměrů, vyplatí se dát k nim oporu, po které se budou plazit a nebudou si navzájem stínit.
  9. Jak dýně hokaido roste, je dobré její výhony zkracovat na délku zhruba 2 metry. Rostlina se více rozvětví a bude lépe plodit. 
  10. Plody začínáme sklízet koncem srpna, když jsou sytě oranžově zbarvené, mají dřevnatou stopku a tvrdou slupku. Nedozrálá dýně není chutná, naopak přezrálá ztrácí svojí výživovou hodnotu.
DÝNĚ HOKAIDO je sice nejčastěji sytě oranžová, ale může být i  modrá nebo zelená
Autor: Jan Prášil DÝNĚ HOKAIDO je sice nejčastěji sytě oranžová, ale může být i modrá nebo zelená

Co asi děláme špatně, že nám dýně hokaido chřadne

Světle šedý povlak na listech i plodech

Dýni patrně ničí padlí tykvovitých. Jde o světle šedý až bílý povlak, který můžeme pozorovat na listech a později také na stoncích a plodech. Rostlina začne postupně hynout. Napadené listy odstraníme a spálíme. Na rostliny aplikujeme postřik z kypřicího prášku, který připravíme tak, že smícháme 10 l teplé (nikoli vroucí!) vody, 100 ml oleje a 6 prášků do pečiva. Necháme vychladnout a postřik opakujeme každé 3–5 dnů.

Mladé rostliny likvidují slimáci

Proti slimákům pomáhají ohrady kolem celého záhonu nebo jen ochranný límec kolem mladých rostlin z měděného plechu s okrajem zahnutým směrem ven ze záhonu. Plech musí být vysoký přinejmenším 15 cm a vždy zahloubený minimálně 10 cm v půdě proti podlézání a větší stabilitě ohrady. Proti nájezdům plžů můžeme využít i další osvědčené metody.

DÝNĚ HOKAIDO: především na  mladých rostlinách si rádi pochutnávají slimáci
Autor: istock.com DÝNĚ HOKAIDO: především na mladých rostlinách si rádi pochutnávají slimáci

Dýně hokaido v kuchyni

Dýně hokaido svou nasládlou chutí připomíná pečené kaštany. Oranžová je nejenom slupka plodu ale i celá dužina, která je pevná, ale křehká, chutná a nasládlá. Velkou výhodou této dýně je fakt, že ji nemusíme loupat. Pochutnat si na ni můžeme jak naslano, tak nasladko. Nejoblíbenější a nejznámější jsou recepty na dýňovou polévku. Využijeme ji také při přípravě rizota, těstovin, pyré, jako přílohu k masu nebo do salátů či burgrů. Dýně hokaido je vhodná jak k pečení, zapékání, smažení, tak grilování. Své místo má při pečení koláčů, dortů a dalších moučníků, dá výborně zavařovat, kandovat i sušit

DÝNĚ HOKAIDO: nejoblíbenější jsou recepty na dýňovou polévku
Autor: istock. com DÝNĚ HOKAIDO: nejoblíbenější jsou recepty na dýňovou polévku

Doporučené odrůdy dýně hokaido

Odrůda Hokkaido Orange

Klasická plazivá odrůda s jasně oranžovými plody ploše kulovitého tvaru, o průměru 20–25 cm. Dýně je chutná, všestranně využitelná. Předností odrůdy je vysoký obsah betakarotenu.

DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Hokkaido Orange
Autor: archiv Semo DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Hokkaido Orange

Odrůda Delician F1

Hybridní odrůda má kulatější a mírně větší plod než klasické nehybridní hokaido a také vyrovnanější tvar plodů a vyšší výnos, je velmi vhodná na pečení i vaření.

DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Delician F1
Autor: archiv Semo DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Delician F1

Odrůda Amoro F1

Výnosná odrůda tykve typu hokaido, plody jsou ve tvaru srdce o hmotnosti 0,8 až 1,3 kg, pokožka má jasně oranžovou barvu, dužina je oranžové barvy, jemné chuti a snadno se řeže. Je ideální na polévky. Předností této odrůdy je její ranost a především poloplazivý vzrůst. Rostlina tvoří kompaktní keříček, ze kterého později vybíhají prodloužené šlahouny. To umožňuje zvýšit hustotu výsevu, a tím dosáhnout lepšího výnosu z dané plochy.

DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Amoro F1
Autor: archiv Semo DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Amoro F1

Odrůda Delica F1 – zelené hokaido

Ploše kulovité tmavozelené plody se světlým žíháním dorůstají do hmotnosti kolem 2 kg. Dužina je jasně oranžová, chutná. Slupka je tužší než u klasického hokaida, Chuť je to první, co labužníci u této tykve oceňují, a někteří tvrdí, že předčí i klasické oranžové hokaido.

DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Delica F1 - zelené Hokkaido
Autor: archiv Semo DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Delica F1 - zelené Hokkaido

Odrůda Blue Kuri – modré hokaido

Šedomodré plody hmotnosti 1,5 kg jsou mírně plošší než u tradičního oranžového hokaida, kvalitou dužiny i její chutí se ale oranžovému bratru vyrovnají. Odrůda vykazuje díky své barvě značnou toleranci k virózám.

DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Blue Kuri - modré Hokkaido
Autor: archiv Semo DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Blue Kuri - modré Hokkaido

Odrůda Solor F1

Tykev s tuhou tmavou dužinou typu hokaido, plody mají tmavě oranžovou až téměř červenou slupku, tvarově i velikostně velmi vyrovnané, jsou tmavě oranžově probarvené. Plody mají tmavě oranžovou až téměř červenou slupku, tvarově i velikostně jsou velmi vyrovnané. Odrůda je o 20–30 % výnosnější  než klasické hokaido.

DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Solor F1
Autor: archiv Semo DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Solor F1

Odrůda Grey Queen F1

Tykev typu hokaido se světle šedou slupkou a  pevnou, sytě oranžovou dužinou s vysokým obsahem karotenu a velmi dobrou skladovatelností. Po krátkodobém skladování dochází procesem dozrávání ke zvýraznění chuti.  Je určená pro kuchyňské zpracování. Využití jako u standardního hokaida, zejména na přípravu dýňové polévky, pyré a na pečení a zapékání.

DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Grey Queen F1
Autor: archiv Semo DÝNĚ HOKKAIDO: odrůda Grey Queen F1

Prima tip: novinka Shokichi Red F1

Tykev typu kabocha, mini hokaido, o hmotnosti plodů 500–800 g. Plody jsou ploše kulaté, s jasně oranžovou slupkou a tmavě oranžovou dužinou příjemné sladší chuti. Má velmi dobrou skladovatelnost. Pro optimální chuť se tykve typu kabocha musí nechat nejprve na teplém místě (okolo 25 °C) a za měsíc přenést na chladné místo (okolo 10–15 °C). Dýně takto plně vyzraje a stane se ještě chutnější. Plně zralé, šťavnaté plody kabochy mají červenohnědou dužinu. Kabocha pochází z Japonska, plody jsou kulatější než u tradičního hokaida, lze říct, že jde o kulaté hokaido.

DÝNĚ HOKKAIDO: novinka Shokichi Red F1
Autor: archiv Semo DÝNĚ HOKKAIDO: novinka Shokichi Red F1
Článek je zařazen v: dýně Hokkaido , dýně Hokkaido pěstování , dýně Hokkaido recepty , dýně Hokkaido odrůdy , dýně Hokkaido a zdraví , dýně chyby při pěstování , hokaido
Speciály: Receptář pro milenialy
Reklama