Dýně hokaido: Jak vypěstovat oranžový zázrak posilující imunitu a uvařit dýňovou polévku

Dýně je ozdobou podzimní zahrady a dýňová polévka oblíbená pochoutka. Nejpopulárnější jedlou dýní u nás je hokaido, která nezapře svůj japonský původ. Zná ji každý zahrádkář, jelikož se snadno pěstuje, a ctitel zdravé výživy, protože nasládlá dužina i semena mají mnohé léčivé účinky. Její velkou výhodou je fakt, že ji před konzumací nemusíme loupat. Poradíme vám, jak tuhle skvělou dýni vypěstovat a jaké odrůdy si vybrat. A prozradíme recepty, jak úro

Dýně hokaido, ve světě známá i pod označením Uchiki Kuri, patří do rodiny tykve velkoplodé (Cucurbita maxima), i když se to podle velikosti a hmotností plodů nezdá. Váží totiž jen do 2 kg, zatímco její sestry mohou dorůst až do stovky kilogramů. Dýně hokaido obsahuje vitaminy B, C, E, K, zminerálů železo, hořčík, sodík, zinek, draslík, sodík. Vporovnání sjinými druhy zeleniny obsahuje dýně více betakarotenu, který se vtěle přeměňuje na vitamin A, antioxidant, zabraňující poškozování buněk škodlivými volnými radikály.

  • Dýně posilujeimunitní systéma chrání tělo před viry a bateriemi i před některými nádorovými onemocněními – pomáhá dlouhodobá a každodenní konzumace dýňové dužiny.
  • Dýně je zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omeg-6, které pomáhají snižovatvysoký krevní tlaka riziko vzniku infarktu amrtvice.
  • Obsahuje až 90 % vody asnadno nás zasytí; ve 100g je pouhých 30kalorií, takže je dobrým pomocníkem při hubnutí. Výborně se hodí k detoxikaci.

Dýňová semínka

Dýňová semínka pomáhají při zánětechmočového měchýřea ledvin, mužům při problémech sezvětšenouprostatou a ženám vmenopauze. Dýňová dužina se uplatňuje také kosmetice, protože skvěle hydratuje a vyživuje.

10 pravidel pěstování dýně hokaido

  1. Základem úspěšného pěstování dýně hokaido je středně těžká půda s dostatečným množstvím vláhy a hodně bohatá na živiny. Před výsevem semen nebo výsadbou předpěstovaných sazenic zapracujeme na záhon vyzrálý kompost nebo rozležený chlévský hnůjProtože si libuje nadobře vyhnojeném místě,na pěstování dýní je jako dělaný kompost.
  2. Dýně je rostlina teplomilná, proto jí musíme zajistit teplo a sluneční paprsky. Však dýně hokaidó si o místo na slunci sama říká už svou jasně oranžovou barvou.
  3. Dýně potřebuje hodně prostoru a nesnáší těsné sousedství jiných plodin, nejlépe se cítí, když je někde úplně mimo zeleninové záhony. Kvůli možnému přenosu houbových nemocí nepěstujeme dýně poblíž okurek, rajčat a brambor a hlavně nikdy nepo nich.
  4. Dýňová semena můžeme vysévat přímo na záhon v druhé polovině května do předem připravených jamek do hloubky 3 až 5 cm a ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 metru od sebe. Musíme počítat s tím, že se hokaidohodně rozroste a potřebuje dostatek místa.
  5. S předpěstováním sazenic začneme zhruba začátkem dubna. Semena zasejme do výsevního substrátu 2 až 3 cm hluboko. Rychle vzcházejí a rostou, potřebují dostatek rozptýleného světla, vláhy a konstantní teplotu. Potřech týdnech rostlinky přesadíme dovětších květináčů.
  6. Zdravé sazenice se vysazují na záhon nebo ještě lépe nakomposttaké vpolovině května po ledových mužích. Do jamky přidáme hnojivo a kompost, a každou sazenicimulčujeme slámou nebo trávou, aby měla dostatek vlhkosti. Mladé rostliny je nutné chránit před slimáky.
  7. Během vegetace záhon odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost. Dýně mají bohatou kořenovou soustavu, která zasahuje hluboko dopůdy, avětšinou si potřebnou vláhu obstarají samy. Když je ale delší sucho, musíme je pravidelně a vydatně zalévat ke kořenům. Pozor, abychom nekropili listy, a tak zbytečně nepodpořili šíření plísní. Dýním hokaidoprospívá hnojení kompostem nebo chlévským hnojem.
  8. Jakmile začnou rostliny dosahovat větších rozměrů, vyplatí se dát knim oporu, pokteré se budou plazit anebudou si navzájem stínit.
  9. Jak dýně hokaido roste, je dobré její výhony zkracovat na délku zhruba 2 metry.Rostlina se více rozvětví a budelépe plodit.
  10. Plody začínáme sklízetkoncem srpna, když jsou sytě oranžově zbarvené, mají dřevnatou stopkua tvrdou slupku. Nedozrálá dýně není chutná, naopak přezrálá ztrácí svojí výživovou hodnotu.

Co asi děláme špatně, že nám dýně hokaido chřadne

Světle šedý povlak na listech i plodech

Dýni patrně ničí padlí tykvovitých. Jde osvětle šedý až bílý povlak, který můžeme pozorovat na listech apozději také na stoncích aplodech. Rostlina začne postupně hynout. Napadené listy odstraníme a spálíme. Na rostliny aplikujeme postřik zkypřicího prášku, který připravíme tak, že smícháme 10 l teplé (nikoli vroucí!) vody, 100 ml oleje a 6 prášků do pečiva. Necháme vychladnout a postřik opakujeme každé 3–5 dnů.

Mladé rostliny likvidují slimáci

Proti slimákům pomáhají ohrady kolem celého záhonu nebo jen ochranný límec kolem mladých rostlin z měděného plechu s okrajem zahnutým směrem ven ze záhonu. Plech musí být vysoký přinejmenším 15 cm a vždy zahloubený minimálně 10 cm v půdě proti podlézání a větší stabilitě ohrady. Proti nájezdům plžů můžeme využít i další osvědčené metody.

Dýně hokaido v kuchyni

Dýně hokaido svou nasládlou chutí připomíná pečené kaštany. Oranžová je nejenom slupka plodu ale i celá dužina, která je pevná, ale křehká, chutná a nasládlá. Velkou výhodou této dýně je fakt, že ji nemusíme loupat. Pochutnat si na ni můžeme jak naslano, tak nasladko. Nejoblíbenější a nejznámější jsou recepty na dýňovou polévku. Využijeme ji také při přípravě rizota, těstovin, pyré, jako přílohu k masu nebo do salátů či burgrů. Dýně hokaido je vhodná jak kpečení, zapékání, smažení, tak grilování. Své místo má při pečení koláčů, dortů a dalších moučníků, dá výborně zavařovat, kandovat i sušit, vynikající je dýňový džem.

Doporučené odrůdy dýně hokaido

Odrůda Hokkaido Orange

Klasická plazivá odrůda s jasně oranžovými plody ploše kulovitého tvaru, o průměru 20–25 cm. Dýně je chutná, všestranně využitelná. Předností odrůdy jevysoký obsah betakarotenu.

Odrůda Delician F1

Hybridní odrůda má kulatější a mírně větší plod než klasické nehybridní hokaido a také vyrovnanější tvar plodů a vyšší výnos, je velmi vhodná na pečení i vaření.

Odrůda Amoro F1

Výnosná odrůda tykve typu hokaido, plody jsou ve tvaru srdce o hmotnosti 0,8 až 1,3 kg, pokožka má jasně oranžovou barvu, dužina je oranžové barvy, jemné chuti asnadno se řeže. Je ideální na polévky. Předností této odrůdy je její ranost apředevším poloplazivý vzrůst. Rostlina tvoří kompaktní keříček, ze kterého později vybíhají prodloužené šlahouny. To umožňuje zvýšit hustotu výsevu, atím dosáhnout lepšího výnosu zdané plochy.

Odrůda Delica F1– zelené hokaido

Ploše kulovité tmavozelené plody se světlým žíháním dorůstají do hmotnosti kolem 2 kg. Dužina je jasně oranžová, chutná. Slupka je tužší než u klasického hokaida, Chuť je to první, co labužníci u této tykve oceňují, a někteří tvrdí, že předčí i klasické oranžové hokaido.

Odrůda Blue Kuri – modré hokaido

Šedomodré plodyhmotnosti 1,5kg jsou mírně plošší než u tradičního oranžového hokaida, kvalitou dužiny i její chutí se ale oranžovému bratru vyrovnají. Odrůda vykazuje díky své barvě značnou toleranci kvirózám.

Odrůda Solor F1

Tykev s tuhou tmavou dužinou typu hokaido, plody mají tmavě oranžovou až téměřčervenou slupku, tvarově i velikostně velmi vyrovnané, jsou tmavě oranžově probarvené. Plody mají tmavě oranžovou až téměřčervenou slupku, tvarově ivelikostně jsou velmi vyrovnané. Odrůda je o20–30% výnosnějšínežklasické hokaido.

Odrůda Grey Queen F1

Tykev typu hokaido se světle šedou slupkou a pevnou, sytě oranžovou dužinou svysokým obsahem karotenu avelmi dobrou skladovatelností. Pokrátkodobém skladování dochází procesem dozrávání ke zvýraznění chuti.Je určená pro kuchyňské zpracování. Využití jako ustandardního hokaida, zejména na přípravu dýňové polévky, pyré ana pečení azapékání.

Prima tip: novinka Shokichi Red F1

Tykev typu kabocha, mini hokaido, o hmotnosti plodů 500–800 g. Plody jsou ploše kulaté, sjasně oranžovou slupkou atmavě oranžovou dužinou příjemné sladší chuti. Má velmi dobrou skladovatelnost. Pro optimální chuť se tykve typu kabocha musí nechat nejprve na teplém místě (okolo 25 °C) a za měsíc přenést na chladné místo (okolo 10–15 °C). Dýně takto plně vyzraje a stane se ještě chutnější.Plně zralé, šťavnaté plody kabochy mají červenohnědou dužinu.Kabocha pochází zJaponska, plody jsou kulatější než u tradičního hokaida, lze říct, že jde o kulaté hokaido.

Mohlo by vás ještě zajímat:


Přečtěte si také