Jak ušetřit

20. února 2023 10:00

Komerční sdělení

Jaké budou ceny elektřiny v roce 2023?

Máme se obávat dalšího zdražování elektřiny? Nebo se dá předpokládat, že už se bouřlivá situace na trhu brzy uklidní? A co můžete udělat pro to, abyste cenu elektřiny museli řešit co nejméně?

Vývoj cen elektřiny

Cena elektřiny na burze rostla od začátku roku 2022 a maxima dosáhla na přelomu srpna a září (téměř 13 Kč za kWh). Od začátku letošního roku cena elektřiny soustavně klesá, ale do maloobchodních cen se to promítne až se zpožděním. Obchodníci totiž nakupují energie s předstihem, takže nyní je prodávají ještě za vysoké ceny, za něž energie pořídili.

Až tolik nás to však „bolet“ nebude. Po celý letošní rok totiž platí zastropované ceny energií – v případě elektřiny je to 1 kWh elektřiny za 5 Kč/KWh bez DPH, tedy 6,05 Kč/KWh s DPH. Stálý měsíční poplatek za odběrné místo je zastropován na 130 Kč. Co bude dál? Přesná prognóza vývoje ceny elektřiny není snadná.

Vít Javůrek, finanční ředitel společnosti Woltair, vysvětluje: „Vždycky se jedná o odhad a ve hře je mnoho proměnných. Dá se ale předpokládat, že situace by se měla postupně stabilizovat a cena elektřiny by neměla dále růst. Stále se však bude držet vysoko a nemyslím, že by se dostala pod úroveň roku 2021 ani v následujících letech. Zároveň bude i dál narůstat volatilita.“

Jak vyzrát na vysoké ceny energií?

Nechcete pořád řešit, jak to bude v dalším vývojem cen a dostupností energií? Nechcete se trápit obavami, co se stane, až přestane platit zastropování? Šetřit za energie můžete nejrůznějšími způsoby. Aby to ale doopravdy stálo za to, vyplatí se:

  • Přejít z vytápění elektrokotlem nebo plynovým kotlem na tepelné čerpadlo. Tak snížíte náklady na vytápění až o ⅔. Návratnost takového řešení se pohybuje kolem 2 až 7 let.
  • Začít si vyrábět vlastní elektřinu pomocí fotovoltaické elektrárny. Za elektřinu ušetříte 50–80 % ročně a přebytky můžete odprodávat zpět do sítě za spotové ceny – v tom případě vás vysoká cena elektřiny nejen neohrozí, ale naopak vás potěší.

Sdílejte článek

Přečtěte si také