Praktické rady, jak doma snížit spotřebu elektrické energie a ušetřit stovky korun

Náklady na energie stoupají a každá ušetřená koruna se hodí. I běžné domácí spotřebiče spotřebují dost elektrické energie, a proto se vyplatí omezit případné zbytečné plýtvání. Když budete například zhasínat v místnosti, kde právě nejste, nebo prát prádlo na 30 °C, ušetříte stovky korun ročně. Podívejte se na naše praktické rady.

Pokud vám některý z domácích spotřebičů dosloužil nebo už má své nejlepší časy za sebou, je čas na jeho výměnu za energeticky úspornější. Při koupi nových, hospodárnějších spotřebičů se řiďte štítky, které přehledně a jasně informují o energetické náročnosti prostřednictvím barevné škály a písmen abecedy. Výrobky označené písmenem A jsou nejúspornější, naopak ty s písmeny D nebo dokonce G nejméně hospodárné. Energetické štítky vám tak pomohou při pořizování nových domácích spotřebičů a roční účty mohou ovlivnit až o tisíce korun. Ušetřit se dá ale i se spotřebiči, které máte doma.

Nenechávejte televizi v pohotovostním režimu

Vypínejte elektronické spotřebiče, které zrovna nepoužíváte, například televizi, modem, herní konzoli a další. Elekronika v pohotovostním režimu totiž neustále odebírá elektrickou energii ze sítě. Není to sice mnoho, ale takových spotřebičů jistě máte v domácnosti víc a to už se nasčítá. Jejich úplným vypínáním opravdu můžete ušetřit okolo stovek korun ročně.

Zhasínejte a vyměňte klasické žárovky

  • Až o stovky korun ročně můžete stlačit účty za osvětlení, pokud budete zhasínat v místnostech, kde zrovna nejste.
  • Další koruny se nasčítají, když vyměníte klasické žárovky za LED žárovky nebo kompaktní zářivky, což může snížit energii potřebnou pro osvětlení až o 50 %. Například klasické žárovky jsou v energetické třídě G, LED žárovky ve třídě A až C.

Nastavte v ledničce správnou teplotu

Lednička patří mezi domácí spotřebiče, které vypnout prostě nemůžete. Přesto ale můžete zajistit, aby jejich spotřeba byla co nejnižší.

  • Lednička by měla být využita alespoň ze 70 procent. Optimální je, když pro každého člena domácnosti počítáte s objemem 50 až 70 litrů. Každých 10 litrů navíc zvyšuje spotřebu elektřiny o 15 až 20 kWh.
  • V ledničce nastavte správnou teplotu. V chladicí části stačí 6–7 °C, v mrazničce pak −18 °C. Chlazení na nižší teplotu zbytečně zvyšuje spotřebu. Ledničku umístěte co nejdál od topení a zdrojů tepla, jako jsou sporák či myčka. Každý stupeň nad 20 °C navíc zvyšuje spotřebu asi o 6 %.
  • Ledničku pravidelně odmrazujte, nemá-li samoodmrazovací režim. Námraza snižuje chladicí výkon až o 70 procent.
  • Udržuje v lednici pořádek a systém, abyste věděli, kde co je a nemuseli ji nechávat příliš dlouho otevřenou.
  • Do ledničky nikdy nedávejte teplé jídlo. Má totiž za následek zvýšení vnitřní teploty a s tím spojenou potřebu dalšího chlazení.

Perte prádlo při nižších teplotách vody

  • Nejvíce energie při praní se spotřebuje na ohřev vody. Pokud není prádlo silně znečištěné, dobře se vypere na 30 °C. Moderní prací prostředky jsou velmi účinné.
  • Využívejte buď celou kapacitu pračky (např. 5 kg), nebo při málo zaplněné pračce používejte režim poloviční náplně.
  • Neperte s předpírkou, pokud není prádlo opravdu silně zašpiněné.
  • Sušičku využívejte jen v nejnutnějších případech, třeba když spěcháte. Sušení v sušičce je energeticky velmi náročné.

Vařte s pokličkami a zbytečně nepředehřívejte troubu

  • Elektrickou energii spotřebováváte i při vaření. Pokud vyměníte starý vařič za indukční desku, může se vám investice vrátit v podobě i tisíců korun ročně.
  • Zbytečně nepředehřívejte troubu, pokud to není podle receptu nezbytně nutné.
  • V rychlovarné konvici ohřívejte jen tolik vody, kolik opravdu potřebujete. Pravidelně vařit mnohonásobně více vody je častým nešvarem i velkým zdrojem možných úspor.
  • Přikrývejte při vaření nádobí pokličkou a hrnce dávejte podle jejich velikosti na odpovídající plotýnku, zamezíte tak zbytečnému plýtvání elektřiny.
  • Je také dobré používat hrnce se silným sendvičovým dnem, které samo o sobě udržuje lépe tepelnou energii.
  • Využívejte co nejvíce tlakové hrnce, které minimalizují dobu vaření.

Další dobré rady, praktické tipy a kreativní nápady, jak doma ušetřit najdete v našem speciálu zde

Zdroje: conserve-energy-future.com ekolist.cznazeleno.cz


Přečtěte si také