Japonská myrta se u nás pěstuje jako letnička. Zimu může přečkat u vás doma

Něžnou rostlinku s úzkými listy a se záplavou bílých nebo růžových kvítků považují například na Havaji za nebezpečný plevel. V našich podmínkách se o ni naopak budete muset pečlivě starat, ale její jemná krása za trochu té námahy rozhodně stojí.

Japonskou myrtu můžete znát ještě pod několika dalšími jmény. Správně se jmenuje hlazenec yzopolistý, ale říká se jí i kufea, kupea, nepravý vřes, havajský vřes nebo elfí bylina. Pochází z Mexika, Hondurasu a Guatemaly, kde roste jako trvalka, v nadmořských výškách od 500 do 2240 metrů, v teplém i mírném podnebném pásu, jako lesní podrost. Jako zdomácnělý druh roste také na Havaji, kde ji považují za nepříjemný plevel.

Japonská myrta (Cuphea hyssopifolia)

V našich podmínkách se japonská myrta pěstuje nejčastěji jako balkonová květina, letnička, která na konci letního období zbytečně končí na kompostu nebo v odpadu. Přitom je to rostlina, kterou můžete přenést do bytu, jakmile denní průměrné teploty klesnou k 10 °C a dále ji pěstovat jako pokojovku, kterou v druhé polovině května dalšího roku opět vynesete na balkon.

Japonská myrta, pěstovaná u nás v nádobách, dorůstá do výšky asi 30-40 cm, má malé, velmi úzké a tmavě zelené listy a přes léto, tedy od května do září, vykvétá bílými, růžovými nebo až růžovofialovými květy. Po opylení se vyvíjejí malá kulovitá semena, ukrytá v tobolce.

Jak pěstovat japonskou myrtu

Rostlina se pěstuje velmi podobně jako pravá myrta, a dokonce ji můžete pěstovat i sestřihávanou a tvarovanou, jako bonsai.

Japonská myrta má ráda umístění ve světlém polostínu nebo i na slunci, ale pozor na příliš horké letní dny. I umístění ve stínu zvládá dobře, jen méně kvete. Nejlépe jí svědčí pravidelná a celkem vydatná zálivka dešťovou vodou. Zemina v květináči nebo v truhlíku nesmí nikdy vyschnout, na přeschnutí rostlina reaguje shazováním květů nebo i listů. Na druhou stranu japonská myrta nesnáší trvalé zamokření, nikdy nesmí květináč stát ve vodě. Rostlinu také pravidelně v létě přihnojujte, hnojivem se zvýšeným obsahem dusíku.

Po odkvětu japonskou myrtu rázně sestřihnete, klidně i na poloviční délku větviček. Jakmile venku poklesnou teploty, přestěhujte japonskou myrtu do bytu a při běžné pokojové teplotě snižte zálivku na minimum. V přetopených bytech však stále dbejte na mírně vlhkou půdu.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlazenec; https://en.wikipedia.org/wiki/Cuphea_hyssopifolia;

Sdílejte článek
Štítky květináč léto kompost plevel balkon bylina trvalka myrta bonsaj vřes obecný jednoletá rostlina hlazenec yzopolistý japonská myrta kufea kupea nepravý vřes elfí bylina Cuphea hyssopifolia

Přečtěte si také