Dvoutvárky, gazánie nebo gerbery: Pěstujte na balkoně květiny, které vypadají jako barevné kopretiny

Na první pohled si jejich květy snadno spletete s kopretinou. Svádí k tomu jejich stavba květu, jen okvětní lístky hrají všemi barvami a také listy prozrazují, že se jedná o úplně jiné rostliny. Tak si v těch „barevných kopretinách“ udělejme pořádek. Které z nich se nejlépe hodí pro naše balkony a terasy?

Jednoduše řečeno, na balkoně je můžete pěstovat všechny, jen každá z nich má trochu jiné nároky na množství slunce či zálivku a od každé můžete očekávat také jinou dobu i délku kvetení.

Dvoutvárka (Osteospermum)

  • květen - srpen

Lidově se jí říká africká sedmikráska nebo africká kopretina. Pochází z Afriky a řadíme ji do velké čeledi hvězdnicovitých. V našich klimatických podmínkách se jedná o letničku, která se hodí do smíšených truhlíků s petúniemi nebo muškáty, protože má podobné nároky na pěstování. Využívá se také jako dočasná obruba záhonů a cestiček v zahradě. Vykvétá od května do srpna a bývá asi 30 cm vysoká.

Vyžaduje umístění na plném slunci nebo ve světlém polostínu, kde však méně pokvete. Preferuje mírně vlhkou půdu bohatou na živiny, především ale dobře propustnou. Pozor na přemokření, dvoutvárce pak snadno zahnívají kořeny. Odkvetlé květy z rostliny pravidelně odstraňujte.

Gazánie zářivá (Gazania splendens)

  • červen–říjen

Další kráska z čeledi hvězdnicovitých, která však své květy otevírá pouze za slunného počasí. Při podmračené obloze se květy vůbec neotvírají. Rostlina pochází z Jižní Afriky, v našich podmínkách se pěstuje jako letnička. Vytváří přízemní růžici úzkých, dlouhých a plstnatých listů, z jejichž středu vyrůstají jednotlivé květy na stonku dlouhém až 30 cm.

Gazánie vyžaduje umístění na plném slunci a dobře propustný sušší substrát, nejlépe promíchaný s pískem.

Gerbera (Gerbera)

  • únor–říjen

Všichni ji znáte především jako řezanou květinu z květinářství, ale prodává se také jako pokojová nebo přenosná rostlina, kterou můžete přes léto pěstovat na balkoně. Pěstování gerber není úplně snadné. Gerbery se prodávají již nakvetlé a postupně rozkvétají po dobu nejméně 8 týdnů, často však po celé léto až do pozdního podzimu.

Hrnkové gerbery vyžadují přes léto slunné stanoviště na balkoně, v zimě místo světlé a teplotu asi 10 °C, od ledna do února jen 5 °C a od března teplotu postupně navyšujte. Gerbery potřebují dobře propustnou půdu, nejlépe směs rašeliny a písku a pravidelnou zálivku do misky pod květináčem. Vrchem gerbery nikdy nezalévejte, hrozí zahnívání rostlin.

Pažížská kopretina (Argyranthemum frutescens)

  • červen–září

Vzpřímeně rostoucí menší polokeř původem z Kanárských ostrovů s plochými listy a záplavou barevných květů. Dorůstá do výšky 60–90 cm. V našich podmínkách se nejčastěji pěstuje jako jednoletá rostlina, ale jedná se o nemrazuvzdornou trvalku, kterou můžete nechat přezimovat na chladném, ale světlém stanovišti v domě při teplotě 5-10 °C. Na jaře rostlina potřebuje seříznout asi o 1/3.

Pro pařížské kopretiny je ideální umístění na slunci nebo i v mírném polostínu, kde však méně pokvetou. Vyžadují mírně kyselý, humózní a velmi dobře propustný substrát, který potřebují udržovat stále mírně vlhký. Pro podpoření růstu nových květů vyžaduje odstraňování květů starých.

Zdroj: https://prima-receptar.cz/jak-pestovat-pokojove-gerbery/; https://cs.wikipedia.org/wiki/Gaz%C3%A1nie_z%C3%A1%C5%99iv%C3%A1; https://www.ceskestavby.cz/rostliny/argyranthemum-parizska-kopretina.html


Přečtěte si také