Africká kopřiva: Pokojovka nebo balkonová rostlina, se kterou si můžete hrát

Africké kopřivy mívaly ve velké oblibě už generace našich babiček. Pak se na nějaký čas trochu vytratily, aby se vrátily v plném lesku a slávě. Dnes najdete na trhu tolik kultivarů a barevných variací této zajímavé rostliny, až oči přecházejí. Africké kopřivy však můžete velmi snadno šlechtit i sami. Stačí mít na balkoně vedle sebe dvě tvarem listů i barvou odlišné krásky a z jejich včelami opylených semen vypěstujete úplně odlišné jedince.

Africké kopřivy můžete znát i pod jmény koleus, pochvatec nebo kopřivěnka. Pocházejí z tropických oblastí Asie a Afriky, a protože se velmi snadno pěstují a snad ještě snadněji šlechtí, najdete mezi nimi rostliny, jejichž listy jsou jednoduše světle zelené, ale také růžové nebo vínové, s krémovou obrubou, červenými žilkami i s nejrůznějšími skvrnami. Listy bývají srdčitého, až protáhlého tvaru, třepenité, různě vykrajované či s okrajem, tvarovaným do malých obloučků. A všechny můžete mezi sebou jednoduše křížit. V další generaci se pak dočkáte nejednoho překvapení. Jak na to? Úplně jednoduše.

Jak vyšlechtit vlastní africkou kopřivu

U afrických kopřiv se většinou doporučuje nezajímavé drobné květy nafialovělé barvy ihned po nasazení vyštipovat, aby se rostliny zbytečně kvetením neoslabovaly. Po každém zaštípnutí se také rostlina dále větví a krásně košatí. Pokud však africké kopřivy necháte vykvést a hmyz je opylí, můžete na podzim posbírat semínka a velmi brzy na jaře, klidně už v lednu nebo v únoru, je vysít. Budete se divit, jaké krasavice, odlišné od původních kopřiv, vypěstujete.

Květy afrických kopřiv milují včely a čmeláci

Je tu ještě jeden důvod, proč nechat africké kopřivy vykvést. Jejich květy jsou možná nezajímavé pro nás, pro lidi, ale pro včely naopak představují tu nejchutnější svačinku plnou nektaru. Květenství bývají až 30 cm dlouhá, a tak se na nich napase spousta užitečného hmyzu.

Africké kopřivy můžete množit i řízkováním

Pokud se vám podaří vypěstovat kopřivu, která se vám bude zdát nejkrásnější ze všech, a budete si ji chtít namnožit, pak nemusíte vysévat její semena. Její potomci by se stejně z takového laického šlechtění své matce podobaly jen málo. Proto si je raději namnožte řízkováním. Jednoduše odstřihněte část stonku, řez ošetřete urychlovačem zakořeňování a řízek píchněte do množárenského substrátu. Květináček s řízkem můžete překrýt igelitovým sáčkem pro uchování vlhkosti. Stejně jednoduše můžete nechat řízky zakořenit v čisté vodě. Jde to velmi snadno.

Jak pěstovat africké kopřivy

Při pěstování afrických kopřiv pamatujte, že rostliny mají rády hodně světla. Čím více světla jim poskytnete, tím pestřejší a výraznější budou barvy listů. Na druhou stranu rostliny dobře porostou i v polostínu. Jen nebudou tak pěkně vybarvené.

Kopřivy zalévejte pravidelně, ale přiměřeně. Nemají rády sucho ani přemokření. Zato milují vyšší vzdušnou vlhkost. Proto jim dopřávejte pravidelné rosení listů nebo květináče postavte na podmisku naplněnou několika oblázky a do misky nalijte vodu. Na balkon můžete kopřivy vysazovat ve chvíli, kdy denní teplota vystoupá nad 12 °C. A pozor! V tomto případě bohužel neplatí, že mráz kopřivu nespálí! Africké kopřivy nejsou ani trochu mrazuvzdorné. Naopak, na mráz jsou velmi choulostivé.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek


Přečtěte si také