Trendy

21. srpna 2024 08:08

Lenka Valjentová

Jedovatý pavouk z USA má v Evropě na svědomí tři muže. Kousnutí je zrádné, protože nebolí

V poslední době se hodně mluví o koutníku jedovatém, americkém pavoukovi, který má letos v Evropě na svědomí úmrtí tří mužů. Konkrétně dvou v Itálii a jednoho v Řecku. Co o nebezpečném pavoukovi z USA víme?

Koutník jedovatý má letos v Evropě tři oběti. Scénář byl ve všech případech podobný: oběti Oběti zprvu nenápadný štípanec považovaly za neškodné bodnutí komára a nevěnovaly mu pozornost. Pak se ale jejich zdravotní stav začal zhoršovat.

Smrt týden po kousnutí

Už 13. července zemřel na komplikace způsobené pokousáním pavouka na Sicílii 52letý policista Franco Aiello, člen palermské soudní služby. Informoval o tom portál Rai News. Na venkově ho kousl koutník jedovatý, čehož si všiml, až když mu zčervenal a začal bolet kotník, byl přijat do nemocnice a po týdnu došlo k úmrtí.

MOHLO BY VÁS ZAÍIMAT: V Řecku útočil zabijácký pavouk: Nejprve nenápadné kousnutí, za pár dnů bolestivá smrt

Kousnutí nebolí, pak může být zle

Začátkem srpna v Řecku stálo kousnutí pavouka život 48letého muže. Tragédie se odehrála v přístavním městečku Katakolo na západním pobřeží Peloponésu. Ve chvíli, kdy pavouk zaútočil, muž seděl na lavičce a kousnutí nijak nepocítil. Za několik hodin ale začal mít zdravotní potíže. Především trpěl nesnesitelnou bolestí na noze. Podle webu Star.gr. se stav pacienta dále zhoršoval, přičemž mu začal selhávat dýchací systém a 72 hodin po kousnutí pavoukem muž zemřel.

NENECHTE SI UJÍT: Komáři i u nás šíří nebezpečné nemoci. Na dovolenou přibalte repelenty a moskytiéry

I přes péči lékařů mladý muž zemřel

Poslední obětí koutníka je podle deníku Corriere della Sera teprve 23letý Ital Giuseppe Russo z apulijského města Collepasso. Myslel si, že jej štípl komár, ale během několika dní se objevila silná bolest, absces a zasažené místo mu zčernalo. Muž vyhledal lékařskou pomoc a postupně se ocitl ve třech nemocnicích, a přestože lékaři věděli, jaký druh pavouka otravu způsobil, pacient nakonec po měsíci na klinice zemřel. Příčinou smrti byl septický šok a selhání orgánů.

Koutník je malý pavouček

Koutník jedovatý (Loxosceles reclusa) je pavouk pocházející z jihu, západu a středozápadu USA, kde je známý také pod názvy brown recluse spider (hnědý samotářský pavouk nebo taky hnědý samotář) či violin spider (houslový pavouk) podle tmavé skvrny ve tvaru houslí na hlavohrudi. Na rozdíl od většiny jiných pavouků má pouze šest očí.

  • Koutník jedovatý je docela malý pavouček, tělo mívá dlouhé od 6 do 20 mm, takže se dá celkem snadno přehlédnout.

PŘEČTĚTE SI:  Extrémně jedovatý pavouk způsobuje dlouhou a bolestivou erekci. Pak často následuje smrt

Žije v blízkosti lidí

Jde o synantropní druh, což znamená, že se vyskytuje v blízkosti lidí a lidských obydlí, což je o to horší, protože jed tohoto pavouka je velmi silný a kousnutí může mít v některých případech až fatální následky. Protože se rádi zdržují v domácnostech, jsou to pavouci velice obávaní. Rádi se schovávají v podkroví a garážích domů v teplých tmavých koutech a štěrbinách, jaké nabízejí třeba boty, krabice, lůžkoviny nebo rohy nábytku.

Jed způsobuje odumírání kůže

Koutník je velmi plachý a obvykle není agresivní. Kousnutí je jen jeho obranný mechanismus, podobně jako například u našich zmijí. Koutníka jedovatého vyprovokujete ke kousnutí hlavně tím, že si na něj sednete nebo lehnete.

Pavoučí kousnutí může vést až k selhání orgánů. Většina případů kousnutím koutníkem se projevuje tzv. dermonekrózou, což je lokální destrukce, odumírání měkkých tkání kůže, která se hojí velmi dlouho a obtížně, zřídka má na svědomí vážné poškození zdraví.

Koutníci jsou jediní pavouci na světě, po jejichž kousnutí dochází k tomuto způsobu odumírání kožní tkáně. Jejich jed totiž obsahuje enzym sfingomyelinázu D, který poškozuje kůži a komplikace mohou způsobit celkové selhání orgánů. Protijed zatím neexistuje.

Co se stane, když pavouk kousne

  • Útok pavouka je nebezpečný i v tom, že zprvu vypadá jako obyčejné kousnutí komára a zpočátku obvykle vůbec nebolí, člověk začne pociťovat štípavou bolest asi až po třech hodinách.
  • Kolem místa kousnutí se může objevit zarudnutí a svědění.
  • Nejčastěji se objeví bílý puchýř, který se postupně během několika týdnů či měsíců zahojí.
  • Méně často se po vytvoření puchýře objeví modré zbarvení, které se vyvíjí k nekróze.
  • Po celém těle se může objevit kožní vyrážka s mnoha fialovými a červenými skvrnami.
  • Přidat se mohou také nevolnost, zvracení a bolest svalů. Ve vážných případech se do 72 hodin dostaví zhoršení zdravotního stavu.

První pomoc při kousnutí

Koutník jedovatý je doma ve Spojených státech, kde mají s chováním pavouka, účinky jeho jedu a příznaky otravy bohaté zkušenosti. Národní centrum pro biotechnologické informace při Národní lékařské knihovně USA doporučuje jako okamžitou první pomoc před vyhledáním lékaře očistit místo kousnutí mýdlem a vodou, zvednout postižené místo nad úroveň srdce, přiložit led a bolest mírnit léky obsahujícími paracetamol.

  • Toxikoložka z univerzity v Padově Donata Favrett uklidňuje, že ne každé kousnutí koutníka jedovatého má fatální následky. „V 70 procentech případů nezpůsobí vážné poškození zdraví,“ řekla webu ANSA.

Zdroje: rainews.itCorriere della SeraANSAStar.grcs.wikipedia.orgncbi.nlm.nih.gov/books/


Přečtěte si také