Zahrada

23. června 2023 07:00

Lenka Valjentová

Jíst, či nejíst ovoce ze stromů u silnice? Bacha na třešně!

Všichni jsme už někdy slyšeli, že se nemá jíst ovoce ze stromů blízko silnice, a to i z vlastní zahrady nebo sadu, protože jsou plné olova, a tudíž nebezpečné zdraví. Jak to je se škodlivostí ovoce od cest, nám vysvětlil doc. Ing. Josef Sus, CSc., profesor České zemědělské univerzity v Praze.

Dříve se poukazovalo zejména na kontaminaci ovoce ze stromů rostoucích kolem silnic olovem„Ještě před několika lety, kdy motoristé jezdili na olovnatý benzin, bylo ovoce u silnic, zvláště hodně frekventovaných, opravdu nebezpečné. Olovo se usazovalo v plodech a pouhé umytí obvykle nestačilo. Nejvíce olova bylo ve slupce a v jádřinci,“ uvádí doc. Ing. Josef Sus, CSc. z České zemědělské univerzity v Praze. „Nicméně již řadu let se do benzinu nepřidávají antidetonační přísady, které byly hlavním zdrojem kontaminace ovoce olovem, a tak plody ze stromů rostoucích u silnic jsou dnes bezpečné a nekontaminované,“ ubezpečuje odborník.

Ovoce je nutné omýt

„Neznamená to však, že ovoce můžeme jíst okamžitě. Na stromech a plodech se u frekventovaných cest také usazuje prach, který obsahuje různé bakterie a škodliviny ve stopovém množství, a proto bychom neměli ochutnávat plody bez omytí. Ideálně je omýt ho důkladně teplou vodou a osušit, což ostatně platí i pro ovoce koupené v obchodě,“ vysvětluje profesor SusNěkdo doporučuje do vody přidat pár kapek octa nebo citronové šťávy.

Pozor na třesně

„Rád bych upozornil na jednu věc, a to konzumaci třešní z okolí silnic. Obyčejně jde o plody dozrálé až přezrálé a jelikož nejsou vůbec ošetřované, vyskytuje se zde ve větší míře vrtule třešňová. Sám červíček není nebezpečný, dokonce jde o bílkovinu vhodnou pro lidský organismus. Nebezpečné jsou výkaly, které vrtule třešňová zanechává v třešních. Ty mohou způsobit alergii nebo zažívací potíže. Proto doporučuji pořádně si prohlédnout plody, před konzumací je namočit do vody, a je-li pak ve vodě vysoké množství vrtulí, plody raději nekonzumovat,“ varuje odborník.

Kam na samosběr ovoce

Okolo cest bývají ovocné stromy obsypané a přímo vybízejí k ochutnání. Ale pozor, komu strom patří, toho jsou i plody, tak si to raději předem zjistíme (vlastníkem bývá nejčastěji soukromá osoba, kraj či obec, které pak někoho mohly pověřit správou), protože očesání cizí úrody je přestupek, za který můžeme dostat pokutu až 1 000 Kč.

Pokud si nejsme jisti, jestli si je smíme utrhnout, nebo jednoduše nevíme, kde se „volné“ stromy s ovocnou nadílkou nacházejí, můžeme si vzít na pomoc například mapu Na ovoce. Ta slouží všem, kteří si chtějí nasbírat ovoce a bylinky zadarmo po celém Česku. Přehledně ukazuje místa ve městech i ve volné krajině, kde si můžete bez obav natrhat např. třešně, jablka, hrušky, ořechy nebo i bylinky.

Zdroje: doc. Ing. Josef Sus, CSc., profesor České zemědělské univerzity v Praze, mesec.cz, na-ovoce.cz, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také