Bydlení slavných

23. srpna 2023 09:16

redakce Prima Living

Zita Kabátová bydlela v přepychové vile. Sídlo za původní nabídku nikdo nechtěl, cena klesla

Honosný dům s velikou zahradou, který je spojen se životem herečky Zity Kabátové (†99), je na prodej. Kdysi se tady scházela prvorepubliková smetánka, dnes tu může bydlet každý, kdo bude mít k dispozici necelých 15,9 milionů korun. Podívejte se, jak to v domě vypadá.

Funkcionalistický skvost nechal před takřka sto lety postavit pražský architekt a stavitel Beno Kabát (1889–1943), otec slavné prvorepublikové herečky Zity Kabátové (1913–2012). Dům s obrovskou zahradou najdete v malebné krajině Podřipska na okraji obce Dobříň u Roudnice nad Labem. Kabátova vila, postavená v letech 1926–1928, je ukázkou módního letního rodinného bydlení vyšší střední vrstvy z doby meziválečného Československa, která žila ve městě a toužila mít reprezentativní sídlo na venkově.

Jak vypadá vila za bezmála 16 milionů korun

Podle makléře, se kterým mluvila redakce webu Prima Ženy, budete muset, pokud byste si chtěli luxusní prvorepublikovou vilu koupit, sáhnout dost hluboko do kapsy a zaplatit okolo 15,9 milionů korun. Na původní nabídku, která počítala s částkou 18 900 000, nikdo nereagoval, cena šla dolů.

S netradiční stavbou získáte 474 metrů čtverečních podlahové plochy, s terasami dokonce 746 metrů čtverečních. Celková výměra pozemku je 6 315 metrů čtverečních. Vila má železobetonový skelet v kombinaci s pálenými cihlami a plochou střechu. Její původně dřevěná konstrukce je krytá asfaltovou lepenkou se zaštěrkováním.

Zájemce o prohlídku hned při vstupu do vily narazí na honosné vstupní schodiště a terasu. Následuje prostorná centrální hala, kolem které se rozvíjí celý dům. V přízemí kdysi bývaly hudební koutek, jídelna a pracovna, nechyběly dvě zimní zahrady a tři terasy. Ve zvýšeném suterénu bydlel správce s rodinou, který se celoročně staral o chod nemovitosti a rozlehlou zahradu. Roste tu mj. nádherný jinan dvoulaločný, jeden z pěti v litoměřickém okrese, jak uvádí Litoměřický deník.

„Po dřevěném schodišti je možné vystoupat do prvního patra, kde bývala velká ložnice, pokoj Zity Kabátové a pokoj pro hosty. Ve zvýšeném suterénu bydlel správce s rodinou,“ sdělil pro Prima Ženy realitní makléř Michal Martinek.

(Autor videa: VOYTA reality/Studio BARÁK)

Ve vile se scházela prvorepubliková smetánka

Na rodinném sídle v Dobříni prožila mezi světovými válkami herečka Zita Kabátová krásné chvíle. Až do vypuknutí druhé světové války byly vila a velkolepá zahrada s kurty, bazény a romantickými zákoutími svědky mnoha společenských událostí a návštěv významných osobností kulturního světa té doby. V létě za Zitou na venkov jezdívaly české hvězdy stříbrného plátna včetně těch největších – Vlasty Buriana (1891­–1965) a Adiny Mandlové (1910–1991).

Funkcionalistický skvost za socialismu trpěl

Během druhé světové války vila postupně chřadla. Po smrti architekta Kabáta v roce 1943 rodinné sídlo zdědila jeho dcera Zita, po třech letech ho ale prodala místním manželům Zalabákovým.

V roce 1961 dům i se zahradou přešel do vlastnictví státu a ten ho předal do správy Místnímu národnímu výboru Dobříň, který budovu využíval jako úřad, knihovnu, nouzový bytový fond či mateřskou školku.

Po roce 1989 herečka odmítla zdevastovaný dům odkoupit zpět, a tak v 90. letech vilu koupila soukromá firma, která dům citlivě zrekonstruovala a zahradu upravila. Vila je okamžitě obyvatelná.

Zdroje: zeny.iprima.czlitomericky.denik.czslavnevily.cz, cs.wikipedia.org, idnes.cz.

Sdílejte článek
Štítky Zita Kabátová funkcionalismus Kabátova vila

Přečtěte si také