Zahrada

11. ledna 2024 13:17

Josef Šťastna

Kdy skončí silné mrazy: O víkendu by se rtuť teploměru měla přiblížit k nule

Pokud vás napadlo, že si za oknem ze semínek rozjedete sazenice paprik či rajčat, tak to ještě zvažte, vyplatí se ještě počkat. Podle meteorologů bude mrazivé počasí v Česku dál trvat. Kdy se teploty dostanou alespoň k nule? Snad o víkendu.

Do České republiky dál proudí arktický vzduch a každého zajímá, kdy se teploty dostanou alespoň k nule. Brutální mrazy, které na začátku týdne hlavně v noci atakovaly místy hranici 20 stupňů pod nulou, snad poleví o víkendu.

"Už ve čtvrtek později odpoledne počasí u nás ovlivní slabá studená fronta od severovýchodu, poté se už dostaneme pod vliv tlakových níží. Charakter počasí tak už bude "barevnější". Silné mrazy budou pomalu slábnout a v odpoledních maximech se teploty pozvolna dostanou i nad nulu," uvedla pro ŽivotvČesku.cz expertka na počasí Dagmar Honsová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mrznout bude i o víkendu. Podívejte se, jestli u vás bude sněžit

Ve čtvrtek můžeme počítat s jasnou oblohou, ráno ojediněle s nízkou oblačností či mrznoucími mlhami, v Moravskoslezském kraji platí výstraha před smogovou situací. Přes den bude podle Českého hydrometeorologického ústavu postupně od severovýchodu přibývat oblačnosti, k večeru se na severu může místy objevit i slabé sněžení. Ráno zhruba v polovině okresů platí výstraha před silnými mrazy. Teploty se v noci pohybovaly mezi −9 a −13 °C, ojediněle se dostaly až k −18 °C, popsal pro CNN Prima NEWS meteorolog Filip Smola. Denní maxima se budou pohybovat mezi −3 a 1 °C, na severu se dostanou až ke 3 °C.

O víkendu se teploty dostanou k nule

Noc na pátek bude opět velmi chladná, nejnižší teploty se budou pohybovat v rozmezí −3 a −7 °C, při zmenšené oblačnosti kolem −9 °C. Ojediněle se objeví mrznoucí mlhy a na severu a severovýchodě slabé sněžení. Přes den bude oblačno až zataženo, přechodně až polojasno. Na severovýchodě se místy objeví slabé sněžení, v ostatních částech republiky můžeme čekat sněhové srážky pouze ojediněle. Nejvyšší denní teploty zůstanou v rozmezí −3 a 1 °C.

Mrazivé noci neustanou ani o víkendu, noční teploty v sobotu klesnou k −6 °C, při slabším větru se mohou pohybovat i okolo −8 °C. Obloha bude oblačná až polojasná, na severu přijde až zataženo se slabým sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Denní maxima očekávají meteorologové mezi −2 a 2 °C.

V neděli můžeme v České republice očekávat zataženo až oblačno, na horách sněžení, jinde ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty -3 až -7 °C. Denní teploty -2 až 2 °C.

Jaké bude počasí? Podívejte se na předpověď:

Jak bude po neděli

V pondělí bude podle meteorologů oblačno, na horách můžeme čekat intenzivní sněžení, jinde ojedinělé sněhové přeháňky. Ranní teploty budou -1 až -5 °C. Denní teploty budou -1 až 3 °C. V úterý je možné se připravit na oblačno až zataženo, ojediněle můžeme čekat sněhové přeháňky. Ranní teploty budou -1 až -7 °C. Denní teploty pak vyskočí na 3 °C. Podobné teploty podle dlouhodobého výhledu mohou panovat až do začátku února.

Sdílejte článek

Přečtěte si také