Zahrada

23. března 2024 07:00

Lenka Valjentová

Klíšťata v městském parku jsou nebezpečnější než v lese. Infikované je každé druhé!

Klíšťata v parcích jsou až třikrát častěji nakažená bakteriemi lymeské boreliózy než ta i v lesích. Zjistili to parazitologové z Akademie věd s odborníky ze Státního zdravotního ústavu v Praze a VŠB-Technické univerzity v Ostravě, kteří společně zkoumají ve velkých městech klíšťata. Nyní zveřejnili první výsledky. Podle nich je téměř každé druhé infikováno alespoň jednou z bakterií, které způsobují onemocnění lidí.

Projekt Klíšťata ve městě odstartoval vloni a potrvá ještě tři roky. Aktivitu klíšťat sledují vědci průběžně ve vybraných parcích v Praze, Ostravě a Českých Budějovicích. Nárazově jednou za sezónu sbírají klíšťata i ve všech ostatních krajských městech ČR. „Výrazný rozdíl jsme zaznamenali mezi jednotlivými parky i jejich částmi podle toho, zda se jednalo o centrální městské udržované parky nebo spíše o lesoparky s křovinami a stromy,“ říká vedoucí projektu Václav Hönig z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR s tím, že nejvíc se vyskytují v méně udržovaných částech parku, na pravidelně sekaném trávníku byly nálezy klíšťat jen ojedinělé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zbavte se klíšťat na zahradě kolem domu pomocí těchto 5 jednoduchých triků

Každé druhé klíště je infikované

„Celkově jsme v prvních osmi měsících projektu nashromáždili přes tři tisíce klíšťat z městských a příměstských parků a lesoparků. Otestovali jsme je na přítomnost pěti druhů bakterií, které mohou způsobovat onemocnění člověka. Téměř polovina klíšťat, přesně 44 procent, bylo infikováno alespoň jednou z bakterií,“ dodává Václav Hönig. Bakterie způsobující lymeskou borreliózu vědci nacházeli nejčastěji, a to u 26 procent klíšťat.

„V průměru jsme ve všech krajských městech nalezli 15 aktivních klíšťat na 100 metrů čtverečních, což je výrazně více, než nacházíme v lesích,“ uvádí vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci Státního zdravotního ústavu Martin Kulma. Zajímavé je, že ojedinělá aktivní klíšťata se našla i v teplejších dnech prosince, ledna a února.

V parku je třikrát víc infikovaných klíšťat než v lese

V laboratořích byla klíšťata testována na přítomnost bakterií způsobujících onemocnění člověka a zvířat. Kromě původce lymeské borreliózy (Borrelia burgdorferi sensu lato) se vědci zaměřili i na příbuzné borrelie a na původce anaplazmózy (Anaplasma phagocytophilum) a dalších onemocnění.

Podle Kateřiny Kybicové, vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou boreliózu ze Státního zdravotního ústavu, jde až o trojnásobek vysoce infikovaných klíšťat proti těm z lesů, které vědci zkoumali v minulosti. Výsledky ukazují, že s klíšťaty a také s infekcemi, které přenášejí, se můžeme setkat častěji v městských parcích, lesoparcích a zahradách než v lesích.

  • Ve městech ale jen málokdo použije repelent před procházkou v parku, či se po návratu ze zahrady zkontroluje, zda nemá přisáté klíště. Městská zeleň tak představuje vysoké zdravotní riziko.

Očkování proti klíšťové encefalitidě se vyplatí

„Ačkoli očkování proti lymeské borrelióze dosud není dostupné, je dobré se očkovat proti další ze závažných infekcí přenášených klíšťaty: klíšťové encefalitidě. Neváhejme této ochrany využít. Riziko nákazy lymeskou boreliózou omezíme, když co nejrychleji přisáté klíště odstraníme,“ zdůraznila ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Zapojte se do sledování klíšťat ve městě i vy

Do sledování aktivity klíšťat, a to nejen ve městech, se bude brzy moci zapojit i veřejnost. Pomocí aplikace, která se vyvíjí, bude možnost hlásit nálezy klíšťat přisátých na lidech nebo na domácích mazlíčcích i nalezených například na zahradě. Testovací verze aplikace by měla být dostupná koncem roku. Projekt nazvaný Klíšťata ve městě potrvá ještě tři roky. „S pomocí veřejnosti chceme zjistit, které lokality jsou vysoce rizikové a odkud si nejčastěji domů přinesete klíště,“ vysvětluje Pavel Švec z VŠB-Technické univerzity v Ostravě. Chcete-li se zapojit a pomoci s výbojem aplikace, nahlaste výskyt a přidejte fotografie klíšťat prostřednictvím webové stránky Klíšťata ve městě.

Zdroje: klistatavemeste.vsb.cz, szu.cz


Přečtěte si také