Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Mladá rodina potřebovala další prostor, ale nechtěla zastavět celou zahradu. Tak si takto rozšířila své bydlení

Pětičlenná rodina rozšířila svůj stoletý dům z časů vlády královny Viktorie o novou část. Ta je i díky přilehlému dvorku a zahradě neobyčejně dobře využitelná.
Vydáno: 27.03.2017
Na slunné straně domu  je zahrada

Původní dům z koloniální éry stojí na poměrně velkém pozemku, který umožnil obytný prostor velkoryse rozšířit. Každý podobný projekt je ovšem jen tak dobrý, jak dobře nakládá se zbývajícím venkovním prostorem.

Autor návrhu z atelieru Workshop Architecture rozčlenil exteriér tak, že k nově zbudované kuchyni s jídelnou a obývací zónou přiléhají z jedné strany dvorek a z druhé zahrada. Do obývací části díky tomu svítí slunce a dá se v ní i křížově větrat. Od dvorku proudící vzduch se přitom ochladí o zahradní jezírko, takže dovnitř vnese v létě vítaný svěží vánek. Prostornost i vzdušnost nové části domu pocitově ještě zvýrazňují výhledy do protilehlých stran.

Velká a dynamická obývací zóna nové části domu je díky příčnému větrání ze stinného dvora i v létě příjemně ochlazovaná
Velká a dynamická obývací zóna nové části domu je díky příčnému větrání ze stinného dvora i v létě příjemně ochlazovaná
Peter Bennetts

Jak kuchyně s jídelnou, tak i pracovna, ložnice nebo koupelna jsou spíše menší a záměrně odkazují na omezený prostor původního domu. Doslova mají vyvolávat dojem, jako by byly jeho fragmenty. Autor tím jednak provázal staré stavení s novým a zároveň i dostál požadavku mladé rodiny, která nechtěla zastavět celý pozemek. Na rozdíl od dynamicky pojaté centrální obývací části je ze soukromých místností výhled jen do rohů pozemku, což podtrhuje jejich intimní povahu.

Pohled do decentně pojaté koupelny Foto: Pohled do decentně pojaté koupelny. Foto: Peter Bennetts

Kromě dispozic obě části domu propojují i shodné materiály. Podlaha z eukalyptových prken v původním domě přechází až do kuchyně s jídelnou v nové části, kde na ni navazuje dřevo jiné odrůdy téhož druhu stromu, které je použité i na celé ploše terasy. I díky této drobnosti se moderní stavba stala platnou součástí původního starého domu.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Připravené interiéry v Dean Street 81 se dají vybavit podle vkusu majitelů. Nezapřou ale ducha meziválečné doby minulého století

Bydlení v Soho: Dům po rekonstrukci nabízí pohodlí i inspiraci

Rodina se rozrostla nejen o tohoto psa, a tak jí chátrající útlý dům přestal stačit. Bylo třeba rekonstruovat a přistavovat

Mladé rodině přestal stačit její dům. Zajímavě vymyšlená přístavba vše vyřešila

Reklama
Článek je zařazen v: kuchyně, dům, koupelna, pracovna
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama