Plněná rajčata a papriky z grilu zachutnají nejen vegetariánům

Papriky a rajčata z grilu 1 Zdroj: Akademie kvality
Rajčata na grilu s parmazánem, česnekm a bazalkou
Ingredience
- 5 velkých rajčat
- 1 plátek toustového chleba
- 1–2 stroužky česneku
- 80–100 g strouhaného parmazánu
- bazalka podle chuti
- sůl
- čerstvě mletý černýpepř
- olej (výborný je domácí bylinkový)

Papriky a rajčata z grilu 2 Zdroj: Akademie kvality
Příprava
Omytým rajčatům uřízneme vršky a vydlabeme dužinu se semínky. Smícháme ji s na kostičky nakrájeným chlebem, prolisovaným česnekem, nastrouhaným sýrem a najemno posekanou bazalkou, podle chuti osolíme a opepříme. Rajčata naplníme směsí, zakápneme olejem a nasadíme uříznuté vršky. Zabalené v alobalu dáme na gril na zhruba 20 minut.
Můžeme zvolit i trochujiný postup: Vydlabané půlky rajčat potřeme olivovým olejem, dáme na gril řeznou stranou dolů anecháme opéct 5 minut. Pak je otočíme, lžičkou je naplníme sýrovou směsí. A necháme ještě asi 8 minut grilovat. Ozdobíme lístky bazalky.
Grilované papriky plněné balkánským sýrem
Ingredience
- 4 barevné silnostěnné papriky
- 200 g balkánského sýra
- 200 g bílého jogurtu
- hladkolistá petrželka
- sůl
- mletý černý pepř
- olivový olej
- citronová šťáva

Papriky a rajčata z grilu 3 Zdroj: Akademie kvality
Příprava
Papriky ogrilujeme ze všech stran, aby postupně celé zčernaly. Zakryjeme je vlhkou utěrkou nebo dáme do mikrotenového sáčku, aby se zapařily. Po zhruba deseti minutách je oloupeme, rozpůlíme a vyčistíme od semínek. Balkánský sýr rozdrolíme a smícháme sjogurtem a s najemno nasekanou petrželkou. Ochutíme solí a pepřem. Papriky naplníme směsí a pokapeme olejem a citronovou šťávou. Můžeme dát ještě na gril krátce prohřát. Nakonec ozdobíme petrželkou.