Zahrada

13. srpna 2021 08:00

Lenka Valjentová

Plněná rajčata a papriky z grilu zachutnají nejen vegetariánům

Grilovaná zelenina bývá u vás doma spíše jen pestrá příloha k masu, nebo je hlavní hvězdou letního grilování? Ať je to tak či tak, určitě by neměla chybět na žádné prázdninové grilovačce, na tom se asi shodneme. Léto se už sice přehouplo do druhé půlky, ale to nám rozhodně nebrání naplno si užívat venkovního posezení s dobrým jídlem. Když nemáte chuť na maso, vyzkoušejte naše sýrem a bylinkami plněná rajčata a papriky z grilu.

Rajčata na grilu s parmazánem, česnekm a bazalkou

Ingredience

Příprava

Omytým rajčatům uřízneme vršky a vydlabeme dužinu se semínky. Smícháme ji s na kostičky nakrájeným chlebem, prolisovaným česnekem, nastrouhaným sýrem a najemno posekanou bazalkou, podle chuti osolíme a opepříme. Rajčata naplníme směsí, zakápneme olejem a nasadíme uříznuté vršky. Zabalené v alobalu dáme na gril na zhruba 20 minut.

Můžeme zvolit i trochujiný postup: Vydlabané půlky rajčat potřeme olivovým olejem, dáme na gril řeznou stranou dolů anecháme opéct 5 minut. Pak je otočíme, lžičkou je naplníme sýrovou směsí. A necháme ještě asi 8 minut grilovat. Ozdobíme lístky bazalky.

Grilované papriky plněné balkánským sýrem

Ingredience

Příprava

Papriky ogrilujeme ze všech stran, aby postupně celé zčernaly. Zakryjeme je vlhkou utěrkou nebo dáme do mikrotenového sáčku, aby se zapařily. Po zhruba deseti minutách je oloupeme, rozpůlíme a vyčistíme od semínek. Balkánský sýr rozdrolíme a smícháme sjogurtem a s najemno nasekanou petrželkou. Ochutíme solí a pepřem. Papriky naplníme směsí a pokapeme olejem a citronovou šťávou. Můžeme dát ještě na gril krátce prohřát. Nakonec ozdobíme petrželkou.

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také