Trendy

12. února 2025 13:25

Lenka Valjentová

Krvavé skvrny ve vejci: Můžete takové vajíčko bez obav sníst? Určitě

Vejce jsou fascinující potravina a občas dokážou překvapit. Asi se vám už stalo, že jste rozbili čerstvé vajíčko a zahlédli v něm jednu nebo dvě malé krvavé skvrnky. Máte takové vejce okamžitě vyhodit, nebo ho klidně sníst? Prozradíme, jak to skutečně s krví ve vejcích je.

Pokud chováte slepice nebo si kupujete domácí vajíčka, nejspíš jste už narazili na žloutku nebo v jeho těsné blízkosti drobné krevní skvrnky. A ne jednou. Mnoho lidí si myslí, že tyto krev ve vejci znamená, že takové vajíčko bylo už oplodněné a nesmí se konzumovat. Jak to tedy doopravdy je?

NENECHTE SI UJÍT: Jak poznat čerstvá vejce a proč je skladovat špičkou dolů?

Jak je to s krvavými skvrnami ve vejci?

Krvavá nebo masitá místa vyskytující se ve vejci neznačí jeho závadu. Krevní skvrnky ve vejci jsou neškodné. Není to nic neobvyklého a neznamená to, že by vejce bylo nekvalitní nebo dokonce nebezpečné. A také to automaticky neznačí, že vejce je oplodněné.

Na blogu Slepičář se uvádí, že tato krevní místa způsobují malé prasklinky v oblasti vaječníků při tvorbě vajíčka. Najdete-li ve vejci přímo krev, pak došlo k prasknutí žilky až v pozdější fázi tvorby vejce, a to ve vejcovodu. To se může stát zcela přirozeně, jak u mladých nosnic, které se teprve adaptují na snášku, tak i u starších slepic.

  • Krevní stopy ve vejci se objevují i vlivem stresu slepic. Například, když mají nedostatek vody, málo potravy, nekvalitní krmení a nedostatek živin, nebo špatné podmínky pro život.

Krev ve vejci  je vzácnost

Krvavé skvrnky se objevují u méně než 3 % vajec. U vlastních a domácích vajec na na ně tedy můžete narazit jen zřídkakdy. A v obchodech tato vejce najdete jako opravdovou vzácnost.

  • Pokud vejce nevykazuje známky zkažení, můžete ho s klidným svědomím sníst.
  • Krevní skvrna se při tepelné úpravě zcela znehodnotí.
  • Jesli vám krev vadí esteticky, můžete ji jednoduše odstranit lžičkou.

Podle webu Kupi.cz je výskyt těchto skvrn častější u vajec, která nejsou tříděná průmyslovou technologií. Vejce mířící do supermarketů se totiž kontrolují pomocí speciálních světelných skenerů, které vajíčka s viditelnými anomáliemi vyřazují; tedy i ta  ta s krevními místy.

Kdy vejce vyhodit?

Existují situace, kdy je lepší neriskovat a podezřelé vejce vyhodit:

  • rozklepnuté vejce zapáchá (nejčastěji špatné skladování)
  • žloutek má zvláštní zelenavý či načernalý nádech (může jít o infekci nebo jiný zdravotní problém slepice)
  • bílek je výrazně tekutý nebo je zelený či růžový (může signalizovat bakteriální kontaminaci)

Jak správně skladovat vejce

Ideální prostředí pro vejce je teplota 5–8 °C. Také je nevystavujte prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k možnosti tvorby plísní. Kvůli kolísající teplotě nenechávejte vejce v boxu dvířek lednice. Ukládejte je špičkou dolů, kde se nacházejí póry, kterými přijímají kyslík. Vejce rozhodně neomývejte, abyste neodstranili jeho ochranný obal.

PŘEČTĚTE SI: Vejce jako superpotravina? Prospějí vám víc, než si myslíte

Jak poznáte čerstvé vejce

Platí jednoduchá rovnice. Čím je vejce starší, tím je bílek nižší a řidší. Pak vám moc nejde oddělit žloutek od bílku. Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do nádoby s vodou. Když jde ke dnu, je čerstvé. Jestliže plave, raději ho už nejezte.

Zdroje: kupi.cz, slepicar.czakademiekvality.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také