Krvavé skvrny ve vejci: Můžete takové vajíčko bez obav sníst? Určitě
Vejce jsou fascinující potravina a občas dokážou překvapit. Asi se vám už stalo, že jste rozbili čerstvé vajíčko a zahlédli v něm jednu nebo dvě malé krvavé skvrnky. Máte takové vejce okamžitě vyhodit, nebo ho klidně sníst? Prozradíme, jak to skutečně s krví ve vejcích je.
Pokud chováte slepice nebo si kupujete domácí vajíčka, nejspíš jste už narazili na žloutku nebo v jeho těsné blízkosti drobné krevní skvrnky. A ne jednou. Mnoho lidí si myslí, že tyto krev ve vejci znamená, že takové vajíčko bylo už oplodněné a nesmí se konzumovat. Jak to tedy doopravdy je?
NENECHTE SI UJÍT: Jak poznat čerstvá vejce a proč je skladovat špičkou dolů?
Jak je to s krvavými skvrnami ve vejci?
Krvavá nebo masitá místa vyskytující se ve vejci neznačí jeho závadu. Krevní skvrnky ve vejci jsou neškodné. Není to nic neobvyklého a neznamená to, že by vejce bylo nekvalitní nebo dokonce nebezpečné. A také to automaticky neznačí, že vejce je oplodněné.
Na blogu Slepičář se uvádí, že tato krevní místa způsobují malé prasklinky v oblasti vaječníků při tvorbě vajíčka. Najdete-li ve vejci přímo krev, pak došlo k prasknutí žilky až v pozdější fázi tvorby vejce, a to ve vejcovodu. To se může stát zcela přirozeně, jak u mladých nosnic, které se teprve adaptují na snášku, tak i u starších slepic.
- Krevní stopy ve vejci se objevují i vlivem stresu slepic. Například, když mají nedostatek vody, málo potravy, nekvalitní krmení a nedostatek živin, nebo špatné podmínky pro život.
![Chystáte se na nákup prvních slepic? Poradíme vám, co pro ně připravit](https://cdn.administrace.tv/2021/11/02/mini_169/058e011c4994856b6d36c66a723bb381.jpg)
Krev ve vejci je vzácnost
Krvavé skvrnky se objevují u méně než 3 % vajec. U vlastních a domácích vajec na na ně tedy můžete narazit jen zřídkakdy. A v obchodech tato vejce najdete jako opravdovou vzácnost.
- Pokud vejce nevykazuje známky zkažení, můžete ho s klidným svědomím sníst.
- Krevní skvrna se při tepelné úpravě zcela znehodnotí.
- Jesli vám krev vadí esteticky, můžete ji jednoduše odstranit lžičkou.
Podle webu Kupi.cz je výskyt těchto skvrn častější u vajec, která nejsou tříděná průmyslovou technologií. Vejce mířící do supermarketů se totiž kontrolují pomocí speciálních světelných skenerů, které vajíčka s viditelnými anomáliemi vyřazují; tedy i ta ta s krevními místy.
![Jak na vejce a nedostat salmonelózu? Tyto chyby při jejich skladování dělá spousta lidí](https://cdn.administrace.tv/2024/11/28/mini_169/b97e367908ef978965a36e6fc7733be4.jpg)
Kdy vejce vyhodit?
Existují situace, kdy je lepší neriskovat a podezřelé vejce vyhodit:
- rozklepnuté vejce zapáchá (nejčastěji špatné skladování)
- žloutek má zvláštní zelenavý či načernalý nádech (může jít o infekci nebo jiný zdravotní problém slepice)
- bílek je výrazně tekutý nebo je zelený či růžový (může signalizovat bakteriální kontaminaci)
Jak správně skladovat vejce
Ideální prostředí pro vejce je teplota 5–8 °C. Také je nevystavujte prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k možnosti tvorby plísní. Kvůli kolísající teplotě nenechávejte vejce v boxu dvířek lednice. Ukládejte je špičkou dolů, kde se nacházejí póry, kterými přijímají kyslík. Vejce rozhodně neomývejte, abyste neodstranili jeho ochranný obal.
PŘEČTĚTE SI: Vejce jako superpotravina? Prospějí vám víc, než si myslíte
Jak poznáte čerstvé vejce
Platí jednoduchá rovnice. Čím je vejce starší, tím je bílek nižší a řidší. Pak vám moc nejde oddělit žloutek od bílku. Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do nádoby s vodou. Když jde ke dnu, je čerstvé. Jestliže plave, raději ho už nejezte.
Zdroje: kupi.cz, slepicar.cz, akademiekvality.cz