Kuchyně

23. dubna 2018 06:00

Tereza Javorová

Jak skladovat potraviny, aby se nezkazily? Triky, které jim prodlouží trvanlivost

Plesnivé jahody, nahnilé jablko, zkyslé mléko, okoralý sýr. Také toho často koupíte víc, než stačíte spotřebovat? Jak tomu zabránit? Buď nechodit do obchodu hladový, nebo se nechat inspirovat následujícími praktickými tipy, díky kterým vám potraviny doma déle vydrží.

1) Udělejte si vlednici systém

Na potravinách uložených v chladničce pravidelně kontrolujte datum minimální trvanlivosti nebo spotřeby. Výrobky, kterým se bude termín brzy blížit, dávejte dopředu, aby byly dobře dostupné, a hlavně na očích.

2) Chladničku nepřeplňujte

Nekupujte zbytečně potraviny do zásoby. Pak by snadno mohlo dojít kpřeplnění lednice. Pak je pro ni náročnější udržet požadovanou teplotu, také tím zvyšujete riziko křížové kontaminace a znehodnocení potravin a zároveň je pro vás náročné najít zrovna to, na co máte chuť.

3) Čistěte pravidelně lednici

Pokud se něco ve vaší chladničce zkazí, mohou se od toho začít kazit i jiné potraviny. Proto lednici čistěte zhruba 2x do měsíce. To vám zajistí, že vní zůstanou všechna jídla čerstvější.

Foto: istock.com

4)Zkuste uzavíratelné plastové sáčky

Tyto sáčky můžete naplnit např. sýry, uzeninami nebo i chlebem a pečivem. Jejich výhodou je, že jsou vakuové. Nepropustí proto vlhkost a nepronikne do nich vzduch. Navíc vám déle vydrží než obyčejné mikrotenové, které často skončí v oceánu a zatěžují planetu.

5)Využívejte vzduchotěsné nádoby

Uložte předem připravené nebo zbylé potraviny do vzduchotěsných obalů a popište je (co vnich je a datum uložení). Jedná se o nejvíce hygienický způsob, jak ukládat potraviny a co nejvíce zabránit jejich kažení.

Foto: istock.com

6) Nezapomínejte na mrazák

Pokud něco nestíháte sníst a blíží se datum jeho spotřeby, zamrazte to. Většina potravin lze zmrazit a poté znovu použít. Jestliže chcete něco zamrazit po malých kouscích, např. pesto nebo vývar, můžete ktomu použít formu na kostky ledu.

Foto: iStock

Jak skladovat některé konkrétní potraviny:

Banány

Odtrhněte je od sebe, zpomalíte tak jejich zrání.

Jahody, maliny, ostružiny apod.

Po nákupu je namočte vroztoku zjednoho dílu jablečného octa a deseti dílů vody. Rychle je vyndejte, dejte do cedníku a propláchněte vodou. Poté je nechte okapat, nebo je osušte. Následně je vložte do nádoby vystlané papírovými utěrkami.

Foto: istock.com

Jablka

U tohoto oblíbeného ovoce kontrolujte, zda není mezi nimi nějaké nahnilé. Jakmile totiž jedno začne hnít, nakazí tím rychle i ostatní.

Citróny

Zůstanou čerstvé po celé měsíce, pokud je budete ukrývat vlednici v nádobě naplněné studenou vodou. Dóza musí mít víčko a vodu je třeba měnit každý týden.

Mléko

Abyste prodloužili čerstvost mléka o několik dnů, můžete do krabice přidat špetku soli. Na chutí to ani nepoznáte.

Sýry

Než uložíte sýr, přidejte do jeho řezu trochu másla (potřete ho slabou vrstvou). Tím zabráníte jeho osychání a okorávání.

Mouka a cukr

Pokud koupíte více cukru a mouky, než zrovna potřebujete, můžete je uložit do mrazáku (do sáčku na zamražení). Tím uchováte jejich čerstvost. Můžete je tam nechat i déle než půl roku. Není třeba je pak rozmrazovat, protože cukr ani mouka ve skutečnosti nezmrznou.

Čerstvé bylinky

Jestliže je zrovna nedokážete upotřebit, nakrájejte je a vložte do formy na led, které pak zalijte olivovým olejem a vložte do mrazáku. Hodí se to na následující bylinky: rozmarýn, šalvěj, tymián a oregano. Kopr, bazalka a máta by vždycky měly být používány čerstvé nebo sušené.

Foto: istock.com

(šp)

Další články:


Přečtěte si také