Kuchyně

13. září 2018 06:00

Tereza Javorová

Malá kuchyně? Poradíme vám, jak v ní sehrát velké kulinářské divadlo

Malé kuchyně nemusejí být překážkou kuchařským výzvám! Stačí jen chytře využít prostor, který máte k dispozici, a nebát se udělat několik změn v původním uspořádání. Ukážeme vám, že i několik polic a chytře umístěných háčků může prostor opticky otevřít a vyšetřit plno místa!

Malá linka

Největším nepřítelem všech kuchařů je malá pracovní plocha. Velké kuchyně tuto situaci řeší kuchyňskými linkami zahnutými do tvaru písmene L nebo takzvaným ostrůvkem uprostřed místnosti. V malých kuchyních si budete muset vystačit s tím, co máte. Prvním krokem by mělo být uklizení všech věcí z linky. Olej může být na poličce, mikrovlnná trouba na lednici a stejně tak koření a další kuchařské ingredience patří do kredence. Při přípravě pokrmů se pak naučte využívat například i kuchyňský stůl, který může posloužit jako odkladová plocha. Skvěle funguje i barová židle, kterou můžete mít při vaření po ruce a odkládat na ni nutné ingredience.

Optické oddělení

V malých bytech kuchyně často přechází v obývací pokoj. Aby se jedna místnost nevlévala do druhé, můžete prostor přepažit multifunkčním pultíkem. Ten dobře poslouží nejen jako přípravná plocha, pokud k němu ale přisunete vyšší barové židle, rázem dostanete alternativu k monotónním večeřím u stolu.

Polní kuchyně

Další možností je vybavit vaší kuchyňku věcmi, které po použití můžete rychle schovat a uvolnit tak místo pro procházení. Příkladem může být sklápěcí stůl přimontovaný ke stěně nebo například pojízdný vozík s několika patry. Do těch můžete během vaření umístit koření, olej a další ingredience, které by jinak zabíraly místo na už tak dost přeplněné lince. Po skočení ho pak opět zaparkujete pod stůl nebo do rohu místnosti, kde nebude nikomu překážet.

Spásné háčky

V mnoha případech si ani neuvědomujeme, kolik nevyužitého místa v naší kuchyni máme. Příkladem může být prostor mezi linkou a horními skříňkami. Přitom stačí jen přimontovat kovovou tyč s háčky a rázem vznikne nové úložiště pro hrníčky a další vybavení. A stejně tak můžete skladovat i hrnce a pánvičky! Háčky jen pověsíte ze strany na linku nebo na spodek poličky. Další alternativou je připevnit nad linku magnetický pruh, který skvěle slouží k přichycení všech nožů a dalších kovových pomůcek.

Police

Když už je řeč o poličkách, ty jsou perfektním řešením stísněných kuchyní. Zvažte ponechat si pouze skříňky pod linkou a ty horní nahradit právě otevřenými policemi. Prostor opticky otevřou a vaše vybavení budete mít daleko více po ruce. Pozor si dejte snad jen na výběr náčiní, které na police umístíte. Příbory, skleničky a další nádobí je lepší kvůli prachu ponechat v uzavřených prostorách. Naopak toustovač, vázy, kuchyňskou váhu nebo koření můžete bez obav přesunout ze skříněk a mít je neustále k dispozici.

Nenechte se omezovat

Pokud i přes tyto vychytávky praská vaše kuchyň ve švech, nenechte se omezovat! Kdo říká, že veškeré vybavení musíte vměstnat do jedné místnosti? Méně potřebné elektronické přístroje, jako mixér nebo šlehač můžete s klidným svědomím uskladnit ve skříni v chodbě, stejně jako lahve vína nebo minibar přesunout do obývacího pokoje. Nejdůležitější je, aby se vám v kuchyni dobře fungovalo a pokud to znamená, že vaše kuchařské království nebude úplně přesně spadat do škatulek bytových designerů, co na tom?

(AZ)

Přečtěte si také:


Přečtěte si také