Naše tipy

24. dubna 2024 08:00

redakce Prima Living

Květnové Prima vychytávky poradí kutilům, zahrádkářům, kuchařkám i tvořilkám

Zahradnická sezóna je v plném proudu, ale za dlouhých slunných dnů nebudou jistě zahálet ani kutilové. I v májovém čísle časopisu Prima vychytávky se najde spousta dobrých rad a nápadů pro každého. Stačí si vybrat, jestli se chcete pustit do budování, sázení, tvoření či vaření.

Nápady pro domácí kutily

Když něco nejde, říkáme, že je to zkrátka na levačku. Možná si to ani neuvědomujeme, ale celý svět kolem nás je zařízen pro praváky. U některých nástrojů by však leváci jistě ocenili, kdyby jim to šlo „lépe do ruky“ – například u cirkulárky, kde je bezpečnost velmi důležitá. Když ale na trhu není k mání, šikovné české ručičky si ji vyrobí.

Nebo se pustí do výroby smrkem provoněné sauny, která může nejenom příjemně sloužit, ale i zdobit zahradu. Inspirujte se dílem zručného kutila, kde nechybí ani ochlazovací bazének a sprcha.

Chtěli byste chovat slepice, ale obáváte se, aby vám kurník nekazil celkový dojem ze zahrady? Zkuste pro ně místo nevzhledné boudy stvořit luxusní domeček jako pro panenky.

Nezapomeňte před sezónou oživit také terasu. Nový nátěr udělá prknům radost. Pustit se můžete i do jednoduchého vylepšení zdí pomocí 3D tapet. A pokud máte v plánu renovaci starého nábytku, přečtěte si něco o pozapomenuté metodě cidlinování předtím, než sáhnete po brusném papíru.

NENECHTE SI UJÍT: Mozaiky s Láďou Hruškou: Vyrobte si dekorace, ozdobte nábytek

Pustit se ale můžete i do drobnějších projektů. Lehký ruličkový stolek snadno poponesete všude tam, kde si chcete vychutnat odpolední kávu. Stává se vám, že někdy zabloudíte pohledem z okna a ponoříte se do vzpomínek na staré časy? Pomůžeme vám vyrobit jedno takové doslova vzpomínkové okénko, kde si fotografiemi ve starém okenním rámu můžete uchovat památku na ty nejvzácnější okamžiky. Někoho blízkého můžete zase obdarovat ručně vyráběnou dřevěnou vázičkou ve tvaru srdce.

Jarní dekorace

Jarní květinové aranžmá na stůl přinese do vašich domovů trochu louky, i když bydlíte ve městě. Zeď můžete ozdobit jarním věncem z ráfku od kola. Kus dřeva a staré džíny přeměníte v originální kousek s puncem romantiky. Nebo si navlékněte korálkový zlatý déšť, který vám vydrží po celý rok. S květnem začíná i sezóna svateb. Třeba i vám se bude hodit, když si osvojíte výrobu luxusních saténových růžiček, které každé dekoraci dodají slavnostní nádech.

INSPIRUJTE SE: Džínová upcyklace: Jak využít staré džíny, aby nezbyl ani kus na vyhození

Tipy do zahrady

Ukážeme, jak se postarat o trávník, aby byl řádně hustý a svěží, jak na záhonech kombinovat plodiny, aby prosperovaly, a zaměříme se i na úspěšné pěstování cuket, dýní a brukví.

Ekologická doprava

Myslíte, že skateboardy a koloběžky jsou jen výsostnou zábavou dětí a teenagerů? Naopak, může to být zábavný a ekologický způsob dopravy téměř pro každého. Poradíme, jak si správně vybrat a také jakých chyb se vyvarovat při servisování kol.

Jarní recepty

A až budete mít vše hotovo, můžete si za odměnu dopřát pohádkové kuře podle Josefa Lady a chřestové velouté nebo sýrové celeráky. Pro milovníky sladkých neřestí máme nachystané recepty na jablkové koblihy, borůvkovou panna cottu, svěží citrónový dort či jarní sušenky.

To vše, a ještě mnohem víc, na vás čeká v novém čísle časopisu Prima vychytávky. Kromě toho nejlepšího z pořadů Vychytávky Ládi Hrušky, Receptář prima nápadů a Libovky Pepy Libického nabídne top nápady, které se vám budou určitě hodit.

Časopis najdete na všech novinových stáncích nebo přímo ve své schránce jako předplatné na rok 2024 ZDE.


Přečtěte si také