Čas na výsadbu letních cibulovin. Pořiďte si exotickou trojhrotku, ismene a paví orchidej

Právě nastává čas na výsadbu letních cibulovin. Pokud patříte mezi nadšence exotických květin, pak se poohlédněte po cibulích rostlin, které hned tak na nějaké zahradě neuvidíte, a přitom jim to bude po boku lilií náramně slušet. Hlavně jim vyberte místo na slunci a v závětří, přece jen jsou to krásky trochu zhýčkané.

Trojhrotka, ismene i paví orchidej se vysazují nejlépe na samém konci dubna stejně jako všechny cibuloviny, které řadíme do skupiny cibulovin letních. Tento termín je zvolený přesně tak akorát, aby se cibulky stihly v zemi pohodlně usadit, vypustit kořínky a aby dokázaly vyrůst v druhé polovině května, tedy v době, kdy už nehrozí ranní mrazíky.

Ismene a paví orchidej jsou rostliny citlivé na mráz. Na podzim proto budou potřebovat opět vytáhnout z půdy a nechat na slunci oschnout. Asi po 10 dnech jim můžete ořezat kořínky i nadzemní část a uklidit, zabalené například do papírového sáčku, do temna a při teplotách kolem 17 °C. Pokud je uložíte do většího chladu, rostliny příští rok nepokvetou.

Naopak trojhrotka patří mezi cibuloviny mrazuvzdorné, a tak ji můžete v dalších letech už nechat přes zimu na záhoně. Je mrazuvzdorná až do –23 °C, ale i tak ji raději na zimu zakryjte mulčem nebo listím.

Ismene (Ismene nebo Hymenocallis)

Cibulovina s kouzelnými květy maličko podobnými narcisům a s nádhernou vůní, připomínající známější frézie, pochází z Jižní Ameriky, z Mexika a Argentiny. Můžete ji pěstovat v květináči na balkoně nebo přímo na záhoně. Jedná se o rostlinu náročnou na teplo, proto ji vysaďte na místo chráněné před větrem a s dostatkem slunečního svitu. S výsadbou vyčkejte vždy až do doby, kdy bude půda dostatečně prohřátá, i kdyby to mělo být až v průběhu května. Rostlina v teplé půdě rychle dožene zpoždění a vykvete asi za 5 týdnů po výsadbě.

Cibule vysazujte asi 8–10 cm hluboko do půdy, ihned je důkladně zalijte a pravidelně jim dopřávejte i hnojení vícesložkovým hnojivem.

Paví orchidej (Acidanthera)

Další exotická cibulovina, která vykvétá bílými květy s tmavě červenými skvrnami a nádherně voní po vanilce. Můžete ji pěstovat volně ba záhonech v zahradě i v květináči na balkoně.

Cibule vysazujte do hloubky asi 8–10 cm na vzdálenost asi 20 cm od sebe. Vyberte jim slunné místo a půdu bohatou na živiny. Pozor na přemokření, volte raději sušší místa.

Trojhrotka, hadí lilie, liliovka stopkatá (Tricyrtis hirta)

Nádherná, odolná cibulovina s květy podobnými běžným liliím. Květy mívají bílou barvu s fialovými skvrnkami.

Trojhrotka je daleko méně choulostivá než předchozí dvě krásky. Můžete ji kromě místa na slunci vysadit i do světlého polostínu. Líbit se jí bude na záhoně v zahradě i v truhlíku na balkoně.

Cibulky se vysazují trochu hlouběji asi tak, aby špička cibule byla 10–12 cm pod povrchem půdy. Trojhrotka má ráda dobře propustnou půdu bohatou na živiny a nesnáší přemokření.

Zdroj: https://www.zahradnictvi-flos.cz/tricytris-macropoda-liliovka-stopkata-hadi-lilie.html; https://www.nkz.cz/praxe/uzitkova-zahrada/zaplava-letnich-cibulovin


Přečtěte si také