Lilie, frézie a mečík habešský: Vonné letní cibuloviny vybírejte teď, čas sázení se blíží

Květiny, cibuloviny a hlíznaté rostliny kvetoucí i v létě, které chceme pěstovat na zahradě nebo v truhlíku, si obvykle vybíráme hlavně podle barvy květů. Ale ony nám mohou nabídnout i něco dalšího – příjemnou až opojnou vůni! Veškeré letní cibuloviny mají vonné květy, ale tři jsou opravdu jedinečné. Našimi favority jsou lilie, mečík habešský a frézie.

Jednou z mnoha možností, jak svou letní květinovou zahradu, balkon či terasu dovést k dokonalosti, je pěstovat letní cibuloviny a hlíznaté rostliny, jejichž květy voní. Pokud si chceme stoprocentně užít krásu květin, pouhý pohled na květy nestačí. Měli bychom také cítit jejich vůni. Zasaďme si na jaře koncem dubna a v květnu cibule či hlízy a kombinaci krásného vzhledu a přirozené vůně si budeme moci vychutnávat už toto léto.

Proč květy voní

Květiny nevoní je tak náhodou, vůně slouží k nalákání hmyzu, aby se postaral o opylení květů. Kromě včelek, čmeláků a motýlů si tak jejich vůně můžeme užívat i i my lidé.

Kdy květy nejvíc voní

Většinu vůní květin na zahradě nebo na balkoně či terase ucítíme nejintenzivněji odpoledne za slunečného dne v bezvětří nebo jen při jemném vánku a taky těsně před bouřkou. Vonné letní cibuloviny voní obzvlášť krásně, pokud je zasadíme poblíž zdi, na kterou svítí sluníčko. Teplo stimuluje uvolňování vůně.

Některé letní cibuloviny a hlíznaté rostliny voní jenom jemně, takřka neznatelně, a musíme si k nim přičichnout, jiné zase velmi intenzivně, takže stačí být jen v jejich blízkosti. Mezi tři nejkrásněji vonící letní cibuloviny patří okázalé lilie, které kolem sebe šíří vůni silně smyslnou, méně známý mečík habešský voní příjemně sladce a oblíbené frézie mají ostřejší kořenitou vůni.

Smyslná vůně lilií

Z lilií (Lilium), které se u nás nejčastěji pěstují v zahradě i nádobách, vynikají typickou vůní zejména orientální hybridy, hybridní lilie druhu speciosum neboli lilie nádherné, asijské hybridní lilie, z původních přírodních druhů pak lilie bělostná a lilie královská.

  • Oblíbené jsou statné orientální lilie, jejichž květy mají sladce smyslnou, velice intenzivní vůni. Kvetou až čtyři týdny na přelomu července a srpna velkými, v průměru až 20cm květy různých barev, okraje okvětních lístků jsou často zvlněné. Nejznámější a zároveň nejvoňavější je kultivar ‚Stargazer‘ s velkými růžovočervenými květy s bílým lemováním a tmavými skvrnkami.
  • Turbanovité květy hybridní lilie druhu speciosum neboli lilie nádherné mají v průměru okolo 10 cm a vyrůstají ve volném hroznovitém květenství. Okraje okvětních lístků jsou často zvlněné. Květy nádherně voní vanilkou a kvetou většinou až v září po dobu až čtyř týdnů.
  • Asijské hybridní lilie jsou v plném květu dva až tři týdny, rozkvétají už v červnu. Voní jenom lehounce.
  • Lilie královská (Lilium regale) kvete od června do srpna bílými květy se žlutým středem, které mají intenzivní až omamnou vůni. Rostlina dorůstá do výšky 60–100 cm.
  • Lilie bělostná (Lilium candidum) má velké množství čistě bílých květů s opojnou, typicky liliovou vůní. Kvete od června do července. Na pěstování je nenáročná, je mrazuvzdorná, po odkvětu se zatahuje, absolvuje vegetační klid a od října vytváří přízemní listovou růžici, která přezimuje a na jaře opět pokračuje v růstu a květu.

Lilie pěstování

Většině lilií vyhovuje výživná a propustná zahradní půda s neutrální reakcí. Lilie vysazujeme na jaře, i když je to možné i na podzim do příchodu mrazů. V růstovém období lilie potřebují dostatek vody a živin. Lilie můžeme pěstovat taky  v květináčích, je potřeba dbát na to, aby se nádoby na jižním slunci nepřehřívaly. Alfou a omegou jejich úspěšného pěstování je drenáž, kvalitní zemina a dodržování zásady „nohy v chladu, hlava na slunci“.

Sladká vůně mečíku habešského

Mečík habešský, někdy se mu říká acidantera (Gladiolus murielae či Acidanthera murialae či Acidanthera bicolor) voní příjemně sladce, elegantně až opojně. Gladiolům, svým velkokvětém příbuzným je podobný vzrůstem, mečovitými listy i nároky na pěstování, jistou podobnost lze nalézt i u mírně skloněných květů. Kvete později než většina ostatních letních cibulovin, zhruba od konce července až do konce září, vonnými bílými květy velikosti kolem 7 cm s výrazným fialovým, až hnědočerveným středem.

Mečík habešský pěstování

Hlízy habešského mečíku vysazujeme v dubnu do zahrady i do nádob na teplé a slunné stanoviště s propustnou půdou s vysokým obsahem kompostu. Nesnáší přemokření. Hlízy vysazujeme v dubnu asi 8 cm hluboko na vzdálenost 15 cm nebo sponu 20 × 10 cm. Květní stvoly potřebují oporu, mečík může dorůst až do výšky jednoho metru.

Kořenitá vůně frézií

Půvabné květy frézií (Freesia) vynikají okouzlující a nepřehlédnutelnou vůní, které může být lahodně sladká i výrazně ostře kořenitá. Některé voní velmi intenzivně, jiné jsou jemnější a méně nápadné. Výraznou vůni frézie si vychutnáme nejvíce, když jsou všechny květy otevřené. Bílé, žluté a krémové květy voní mnohem intenzivněji než růžové, modré a fialové. Vyšlechtěné velkokvěté a plnokvěté frézie méně voní.

Frézie pěstování

Čas na sázení hlíz frézií na venkovní záhony či do balkonových truhlíků je podle aktuálního počasí od konce dubna do června. Nejsou mrazuvzdorné, proto je nejlepší frézie sázet po ledových mužích. Můžeme je předpěstovat, hlízy vysazujeme do květináčů od ledna do března. Frézie kvetou od června do září po mnoho týdnů. Vybledlé a povadlé květy pravidelně odstraňujeme. Zaštipujeme je co nejblíže u květního stonku.

Zdroje: www.kvetinovecibulky.info,  cs.wikipedia.org

Sdílejte článek
Štítky květ jaro zahrada lilie vůně květiny hlíza mečík frézie mečík habešský vonné letní cibuloviny lilie bělostná

Přečtěte si také