Letos začíná cena svatomartinské husy z domácí farmy na 250 korunách za kilogram
Dozlatova vypečená svatomartinská husa je tradice, na kterou se těšíme celý rok. Tradičně se připravuje jako nedělní oběd nejbližší k 11. 11. (letos vychází na pondělí), tedy svátku svatého Martina. Prozradíme, na kolik letos vyjde svatomartinská husa z domácích chovů a kolik stojí husa z dovozu i jak se dá poznat, že je husí maso kvalitní.
Nejlepší svatomartinskou pochoutkou jsou tuzemské husy chované na farmách ve volném výběhu s vodní plochou a vykrmované až pět měsíců pestrou stravou, tedy přebytky ovoce, zeleniny, pečiva a tím, co si na zelené pastvě najdou.
NENECHTE SI UJÍT: Svatý Martin přijíždí na bílém koni a jeho radostí jsou husy a džbán vína. Znáte svatomartinské tradice?
Kolik za českou husu zaplatíte
„Cena za kilogram chlazené husy domácího původu bude letos začínat na zhruba 250 Kč, může se ale vyšplhat mnohem výš," řekla ČTK Gabriela Dlouhá, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie a dodala, že čeští chovatelé letos vykrmili na 140 000 hus, což je zhruba o 15 000 více než loni.
Zhruba dvě třetiny hus vykrmených v Česku jsou určené pro prodej ze dvora nebo online, případně pro vlastní spotřebu, zbytek prodají majitelé komerčních chovů na trzích a ve farmářských obchodech. České husy z malých chovů jsou velmi žádané a rychle se vyprodají, vyplatí se tedy včasná rezervace a zaplacení zálohy.
Kde koupit svatomartinskou kusu
Pokud už nemáte svého stálého dodavatele, určitě se vyplatí poohlédnout se na internetu a sociálních sítích. Svatomartinské husy prodávají například: Svatomartinská husa z Kokořínska, Farma Tůmovi (Nestanice nedaleko Vodňan), FarmářskéKuře.cz, Farma U Čechů (Mladá Vožice), Drůbeží farma Holýšov (Pelhřimovsko). Komerčních chovů je v ČR zhruba 60.
Nejlepší svatomartinskou pochoutkou jsou tuzemské husy chované na farmách ve volném výběhu s vodní plochou a vykrmované až pět měsíců pestrou stravou Zdroj: Profimedia.cz
Nejlepší svatomartinskou pochoutkou jsou tuzemské husy chované na farmách ve volném výběhu s vodní plochou a vykrmované až pět měsíců pestrou stravou Zdroj: Profimedia.cz
V obchodních řetězcích české husy nejsou
Česká produkce ovšem nedokáže pokrýt poptávku během svatomartinských hodů a vánočních svátků, a tak dovoz se ze zahraničí očekává až v řádech statisíců kusů drůbeže.
„V Česku se letos vylíhlo na 167 000 housat, z nich se 18 250 vyvezlo především na Slovensko a do Rakouska, zbytek chovatelé vykrmili. Čeští chovatelé více hus vyprodukovat nedokážou, protože chov hus je zejména sezonní záležitost, kterou se zabývají spíše menší chovatelé," dodala předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie. V obchodních řetězcích tak zákazníci české husy téměř neseženou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Předpověď počasí podle svatomartinské husy. Jak zjistíte, jestli budou bílé Vánoce?
Husy z dovozu, hlavně z Polska
Každoročně na podzim posiluje dovoz vodní drůbeže ze zahraničí, tedy kachen i hus. Z posledních údajů Státního zemědělského intervenčního fondu vyplývá, že kachního, husího masa a masa z perliček bylo letos dovezeno na 886 tun v hodnotě 56,2 milionu korun. Necelá polovina pocházela z Polska. Oproti loňskému roku se dovoz téměř zdvojnásobil.
Gabriela Dlouhá upozorňuje, že zahraniční husy nedosahují takové kvality jako české: „Jsou zavřené v hale, krmeny do nižší porážkové hmotnosti a navíc nejsou vykrmované tradičním způsobem v kombinaci s pastvou."
- Podle informací unie stojí na pultech chlazená husa původem ze zahraničí kolem 150 Kč za kilogram.
Jak poznat kvalitní husu
Husa má duté, lehké kosti, tudíž hodně masa na váhu. Jedna pečená husa nasytí jako hlavní chod až šest strávníků.
- Nejčastěji se prodávají celé oškubané a vykuchané husy (nechybí játra, droby, krk, křídla) o hmotnosti 4 až 5 kg.
- Správně krmená husa má maso jemné a šťavnaté.
- Barva kvalitního husího masa je tmavší, jemně načervenalá.
- Kůže, která chrání maso při pečení před vysušením, by neměla mít žádné vady, jako jsou potrhání nebo větší zbytky peří.
- Husa by neměla mít žádné podlitiny, takže je důležité ji pozorně prohlédnout.
- Odradit by vás měl také zápach.
- Podívejte se i na droby, protože husa, která se pase na loukách, má větší žaludek než husa krmená krmnými směsmi a granulemi.
INSPIRUJTE SE: Pečená kachna s jablečným zelím je nejlepší generálkou na svatomartinskou husu
Kachna místo husy?
Místo tradiční svatomartinské husy dávají dnes mnozí lidé přednost kachnám. Jednak vzhledem k jejich příznivější ceně, která je zhruba o polovinu nižší, ale také menší velikosti. Počet vylíhnutých kachen letos podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie dosahuje zhruba 11 milionů.
Zdroje: ČTK, Prima FRESH, weby farem
.