Pečená kachna s jablečným zelím je nejlepší generálkou na svatomartinskou husu
Křupavá kůrka, jemné kachní maso a výborná šťáva. To je pečená kachna, která patří k nejoblíbenějších pokrmům mnohých z nás. Připravte si ji podle našeho receptu a udělejte si generálku na nadcházející svatomartinské posvícení. K pečené kachně se skvěle hodí bílé kysané zelí s jablky a bramborové knedlíky.
Posvícení v Čechách, hody na Moravě či krmáš ve Slezsku byly pro naše předky co se jídla týče časem hojnosti. Několik dní se bohatě hodovalo a oslavoval se konec dřiny na polích. Na stole nechyběly posvícenské koláče a různé druhy masa – o proslulém svatomartinském posvícení to byla dozlatova vypečená husa, někde kachna, jinde vepřová pečínka. Udělejte si jako generálku na nadcházející martinské hody pečenou kachnu s bílým jablečným zelím a bramborovými knedlíky.
Pečená kachna s jablečným zelím a bramborovým knedlíkem
Ingredience
- 1 kachna
- kmín
- sůl
- snítka rozmarýnu
- 400 g bílého kysaného zelí ve slaném nálevu
- 3–4 jablka
- 2 velké cibule
- olej
- hladká mouka na zahuštění zelí
- cukr
- 500 g vařených brambor
- 225 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce bramborového škrobu
Příprava pečené kachny
Kachnu očistíme, osolíme a posypeme kmínem a nalámanou snítkou rozmarýnu. Přidáme 1 překrojené jablko a 1 rozkrojenou cibuli. Dáme do pekáče a necháme odležet asi hodinu. Kachnu vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a přikryjeme dobře přiléhajícím víkem nebo zakryjeme alobalem a pečeme přibližně 2,5 hodiny. Když je kachna krásně měkká, odklopíme a naběračkou odeberme většinu vypečeného sádla (můžeme ho pak využít místo vepřového sádla) a při 185 °C asi 30 minut kachnu dopečeme dozlatova.
Příprava pečené kachny Zdroj: Regionální potravina
Příprava jablečného kysaného zelí
Zbylá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Do rozehřátého oleje dáme najemno nakrájenou zbylou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme jablka, kmín, cukr a lehce zkaramelizujeme. Přidáme kysané zelí a dusíme asi 25 minut. Když je zelí měkké, zaprášíme podle potřeby hladkou moukou a provaříme, dochutíme solí a cukrem. Pokud nechceme použít mouku, necháme před přípravou zelí na sítu okapat.
Příprava bílého kysaného zelí Zdroj: Regionální potravina
Příprava bramborových knedlíků
Do mísy nastrouháme vařené brambory, přidáme hrubou mouku, bramborový škrob, vejce a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto. Z těsta uděláme dva válečky, které dáme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 20 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky ostrým nožem nebo nití.
Zdroj: Regionální potravina