Bydlení

12. ledna 2024 13:43

Lenka Valjentová

Mark Zuckerberg na Havaji staví přísně střežený komplex s podzemním bunkrem

Miliardář a šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg (39) staví na Havaji obrovský komplex s podzemním bunkrem. Objekt má vlastní zdroj energie a měl by být zcela soběstačný. Detaily gigantického projektu by před veřejností měly být utajené.

Mark Elliot Zuckerberg staví své sídlo na severovýchodním pobřeží havajského ostrova Kauai, v klidnější oblasti mezi turistickými letovisky Kapaa a Hanalei. Komplex nazývaný Koolau Ranch je už částečně postaven a podle serveru Wired, který zkoumal záznamy o nemovitostech a rozhovory s dodavateli, jde o jeden z nejdražších stavebních projektů moderní historie.

Celkové náklady na nákup pozemků a stavební práce se mají vyšplhat na nejméně 270 milionů dolarů, což je více 6 miliard korun. Obří investice sice přináší místním lidem peníze i práci, ale současně se jim nelíbí, že se všude staví ploty, které ruší výhled na moře. Tuto nevoli Zuckerberg tlumí dary na nejrůznější lokální projekty. Místním lidem a firmám už zakladatel Facebooku přispěl částkou ve výši 450 milionů korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolik u nás stojí bunkr na klíč a může si člověk sám postavit svůj kryt?

Nejpřísnější utajení

Výhledu na staveniště z nedaleké silnice brání asi šestimetrová zeď. „Ochranka stojí na stráži u vstupní brány a hlídkuje na okolních plážích. Nikdo, kdo pracuje na tomto projektu, nesmí mluvit o tom, co staví. Každý, kdo projde ostrahou areálu – od tesařů přes elektrikáře a malíře až po ostrahu – je vázán přísnou dohodou o mlčenlivosti, tvrdí několik pracovníků zapojených do projektu," uvádí web Wired. A říkají, že tyto dohody nejsou formalitou. „Kdokoli něco prozradí nebo tam pořídí fotky, okamžitě se o tom dozvědí,“ dodává bývalý zaměstnanec. Několik pracovníků prý už dostalo výpověď, protože porušili dohodu o mlčenlivosti.

Luxusní vily i podzemní bunkr

Staveniště je velmi rozlehlé, rozkládá se na zhruba 1400 hektarech. Projekt počítá s výstavbou 12 budov se dvěma luxusními vilami, které bude spojovat podzemní tunel, který současně povede do podzemního bunkru o rozloze kolem 5000 metrů čtverečních. Vstupovat do krytu se bude přes bytelné dveře odolné proti výbuchu, nechybí tu tajný únikový východ, obytné prostory i technické zázemí, uvedl Wired s odvoláním na stavební plány.

Nejmodernější zabezpečení

Pro hosty budou v areálu k dispozici moderní dřevěné domky navzájem propojené lanovými můstky. Podle plánů má být v komplexu nejméně 30 ložnic a 30 koupelen. Východy a vchody v budovách komplexu budou mít dveře s elektronickými zámky a zvukovou izolací, také knihovna bude mít podle stavební dokumentace tajné dveře. Všudypřítomné budou kamery, jen na jedné budově ranče je jich více než dvacet.

Naprostá soběstačnost

Celý areál by měl být naprosto soběstačný. Plány počítají s vlastním vodním zdrojem, systémem čerpadel, vlastním zdrojem energie, se zásobami potravin, ale také s malou farmou včetně chovu dobytka.

„Na Koolau Ranch na Kauai jsem začal chovat dobytek a mým cílem je vytvořit jedno z nejkvalitnějších hovězích mas na světě," uvedl již dříve na sociálních sítích Zuckerberg.

Podívejte se, jak si Zuckerberg představuje nový koncept virtuální reality:

Zdroje: wired.com,  nypost.com, sociální sítě Marka Zuckerberga

Sdílejte článek

Přečtěte si také